Οι εταίροι ξεκαθαρίζουν: Ηρθε η ώρα να αποφασίσετε αν θα μείνετε μόνοι σας - iefimerida.gr

Οι εταίροι ξεκαθαρίζουν: Ηρθε η ώρα να αποφασίσετε αν θα μείνετε μόνοι σας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά τις τορπίλες των πιστωτών που «χτύπησαν» τη διαπραγμάτευση, την Τετάρτη ήρθαν και νέα μηνύματα.

Με το ΔΝΤ να έχει αποχωρήσει -προς το παρόν τουλάχιστον- από τις διαπραγματεύσεις, οι Ευρωπαίοι εταίροι έριξαν το μπαλάκι και την ευθύνη στην Ελλάδα για τις επόμενες κινήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στον ρόλο του σκληρού, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε πως υπάρχει ακόμα χρόνος για συμφωνία, αλλά όχι με υποχωρήσεις από τους εταίρους. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως «αν η Ελλάδα δεν πάρει δύσκολες αποφάσεις, μένει μόνη της», αφού πλέον δεν έχει άλλες επιλογές από το να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των Θεσμών. Από την άλλη πλευρά, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε πιο ήπιους τόνους, είπε πως η διαπραγμάτευση ξεκινά και πάλι, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό.

Ντάισελμπλουμ: Αν η Ελλάδα δεν πάρει δύσκολες αποφάσεις, μένει μόνη της

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε φινλανδική εφημερίδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου για την Ελλάδα. Ξεκαθάρισε πως πλέον τα περιθώρια έχουν στενέψει πολύ και η μόνη επιλογή που έχει η ελληνική κυβέρνηση είναι να πάρει σκληρές αποφάσεις και να συμφωνήσει με τα όσα ζητούν οι δανειστές προκειμένου να κλειδώσει η συμφωνία.

«H Ελλάδα δεν έχει επιλογή από το να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις που απαιτούνται από τους διεθνείς δανειστές της αν θέλει να εξασφαλίσει νέα δάνεια και να αποφύγει τη χρεοκοπία», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Βέβαια ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είπε πως ακόμα υπάρχει χρόνος για συμφωνία -όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters- αρκεί η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις κι ότι πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις. «Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα αν δεν θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της», δήλωσε στην Helsingin Sanomat.

Στη συνέντευξη, η οποία δόθηκε την Πέμπτη, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι ακόμα μπορεί να επιτευχθεί εγκαίρως μια συμφωνία προκειμένου να δοθεί η βοήθεια στην Ελλάδα πριν από το τέλος του μήνα, προσθέτοντας ότι οι δανειστές είναι ακόμα ανοιχτοί σε προτάσεις από την Ελλάδα, εφόσον αυτές είναι οικονομικά εφαρμόσιμες.

«Η πολιτική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί ακόμα και αύριο, εφόσον είναι αξιόπιστη και εξασφαλίζει την οικονομική ανεξαρτησία της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup.

Γιούνκερ: Ξεκινούν ξανά οι συζητήσεις - Συμφωνία πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό

«Μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι απαραίτητη τις επόμενες ημέρες. Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την Παρασκευή.

Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα ξεκινήσουν ξανά, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό, σημείωσε, τονίζοντας πως η «Κομισιόν έχει διατυπώσει τις προτάσεις της στον Έλληνα πρωθυπουργό, τις οποίες μελετά η Ελλάδα από την Πέμπτη το βράδυ», μεταδίδει το Reuters.

Μάλιστα ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για νέες προτάσεις και ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει μια απόφαση και να εργαστεί πάνω σε αυτές που της έχουν ήδη κατατεθεί.

Μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Culture, ο επικεφαλής της Κομισιόν είπε ότι «έθεσα το θέμα χθες στον Έλληνα πρωθυπουργό, με τον οποίο πέρασα δύο ώρες, έχοντας συναντηθεί μαζί του τόσες φορές προηγουμένως. Έθεσα έναν αριθμό παρατηρήσεων και προτάσεων που η ελληνική κυβέρνηση εξέταζε το βράδυ της Πέμπτης».

Χθες ο κ. Γιούνκερ διεμήνυσε στον Αλέξη Τσίπρα ότι πρέπει να εργαστεί πάνω στην πρόταση που του έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και να βρει εναλλακτικά μέτρα που θα αντισταθμίσουν οποιαδήποτε απόκλιση, ανέφερε πηγή της ΕΕ στο MNI.

Οι εταίροι ξεκαθαρίζουν: Ηρθε η ώρα να αποφασίσετε αν θα μείνετε μόνοι σας | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ