FT: Τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα – Η Γερμανία έτοιμη να κόψει τις συνομιλίες και να στείλει τελεσίγραφο - iefimerida.gr

FT: Τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα – Η Γερμανία έτοιμη να κόψει τις συνομιλίες και να στείλει τελεσίγραφο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις σχολιάζουν οι Financial Times σημειώνοντας ότι οι πιστωτές της Ελλάδας εξαπέλυσαν την Πέμπτη τις πιο σκληρές προειδοποιήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους FT αυτές ήταν οι πιο σκληρές δηλώσεις που έχουν γίνει από την έναρξη της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης, ενώ, σημειώνουν ότι η αιχμηρή γλώσσα αντανακλά τον ολοένα και μεγαλύτερο φόβο πως ο Τσίπρας έχει υπερεκτιμήσει τον χρόνο που του έχει απομείνει για να κλείσει την συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός άκουσε από τους πιστωτές ότι η κυβέρνησή του πρέπει να αποφασίσει αν θα δεχθεί έναν μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων ή θα χρεοκοπήσει.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και οι βόμβες από το ΔΝΤ.

Αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αν δεν κλείσει συμφωνία ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε η Αθήνα να αποκτήσει πρόσβαση σε χρήματα πριν λήξουν δύο μεγάλοι «λογαριασμοί»: η αποπληρωμή €1,5 δισ. στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου και μια αποπληρωμή €3,5 δισ. για ομόλογα της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.

Οι Financial Times επισημαίνουν ότι έχουν ήδη υπάρξει σημάδια πως η Αθήνα έχει αλλάξει στρατηγική ως πρώτη αντίδραση στις σκληρές προειδοποιήσεις.

Μηνύματα για τελεσίγραφο από τη Γερμανία

Ωστόσο, εκείνο που προκαλεί μεγάλη αίσθηση είναι το γεγονός ότι οι FT σημειώνουν πως η γερμανική κυβέρνηση στέλνει τις τελευταίες ημέρες σε «ιδιωτικό» επίπεδο ηχηρά μηνύματα. Φέρεται να είναι έτοιμη να κόψει τις συνομιλίες και να υιοθετήσει μια στάση « take it or leave it».

Σύμφωνα με τρεις ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, Γερμανοί ηγέτες διεμήνυσαν σε άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πως δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν πέρα από την συμβιβαστική πρόταση που παρουσιάστηκε στον κ. Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα από τον κ. Γιούνκερ εκ μέρους των πιστωτών της Ελλάδας.

Προσθέτουν, ακόμη, ότι η κατηγορηματική απόρριψη της πρότασης από τον πρωθυπουργό στο ελληνικό κοινοβούλιο και η προσπάθεια για νέες διαπραγματεύσεις στα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν πείσει το Βερολίνο ότι μια πιο σκληρή «take it or leave it» στάση πρέπει να δοκιμαστεί.

«Η μόνη απάντηση που ψάχνουν από τους Έλληνες είναι να πουν 'ναι'» ανέφερε ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Κάποιοι στην Γερμανία υποστηρίζουν ότι ακόμα και το πλάνο που παρουσίασε ο Γιούνκερ έχει πάει «πολύ μακριά» με τις «παραχωρήσεις» που έκανε. Στη συμφωνία του Φεβρουαρίου μεταξύ της Αθήνας και των Ευρωπαίων πιστωτών αποφασίστηκε να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα φέτος, αλλά όχι τα επόμενα χρόνια, όπως αναφέρεται στο νέο σχέδιο που έδωσαν οι εταίροι. Σε κάποιους Γερμανούς αξιωματούχους «σηκώθηκαν οι τρίχες» όταν είδαν την πρόταση για μειωμένους στόχους την επόμενη τριετία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ