Νέος παίκτης ο Μοσκοβισί στη διαπραγμάτευση - iefimerida.gr

Νέος παίκτης ο Μοσκοβισί στη διαπραγμάτευση

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν θα γίνει Brussels Group. Οι Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πιερ Μοσκοβισί και όποιος άλλος οριστεί θα προχωρήσουν τη διαπραγμάτευση.

Για τα 450 εκατομμύρια ευρώ κενό που προκλήθηκε από το ότι τι πρωτογενές πλεόνασμα θα πάει ίσως στο 1% θα βρουν ισοδύναμο από τον ΦΠΑ. Πιο πιθανά είναι η μεταφορά προϊόντων από το 13% στο 23% παρά η αύξηση του μεσαίου συντελεστή στο 13% (μόνη εγγυημένη πηγή για έσοδα).

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μόλις ολοκληρωθεί η Σύνοδος, στις 3 και μετά ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα για να πάει στις εκδηλώσεις για την επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης ως ΕΡΤ.

Συμφωνία ακόμα και την επόμενη εβδομάδα

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις την επόμενη εβδομάδα, εγκαίρως για την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, του Eurogroup, στις 18 Ιουνίου, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών θα συνεχιστούν σήμερα με το βάρος να δίνεται στις μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις, το ΦΠΑ και τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, είπαν αξιωματούχοι με γνώση των συζητήσεων.

«Όλα αυτά και πολλά ακόμα θα είναι στο τραπέζι. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει καθοριστική πρόοδος σήμερα, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες η επόμενη εβδομάδα να φέρει μια συμφωνία που μπορεί να επικυρωθεί από το Eurogroup» είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση συζητάει τους μελλοντικούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα

Στην πρόταση της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αίτημα για εννιάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης, με σαφείς και άμεσες λύσεις του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας καθώς και εξαγορά του χρέους της Ελλάδας προς την ΕΚΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε διατεθειμένη να συζητήσει τους μελλοντικούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα έτσι ώστε να καμφθούν οι όποιες διαφορές παραμένουν.

Την ίδια ώρα ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα στο γαλλικό ραδιόφωνο πως «βρισκόμαστε κοντά στο διάδρομο προσγείωσης για συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ για «ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων» χθες το βράδυ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έκανε λόγο η 'Αγγελα Μερκελ, προσερχόμενη σήμερα στο χώρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H συνάντηση που θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός (15:00) με τον επικεφαλής της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να δώσει μια ακόμη ώθηση ώστε να μπούμε στην τελική ευθεία για μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Αποχωρώντας χτες ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για εποικοδομητική συνάντηση και υπογράμμισε πως η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι είναι αναγκαία μια λύση που εξασφαλίζει ασφάλεια, κοινωνική συνοχή, ανάπτυξη και βιώσιμο χρέος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ