Η πρώτη τηλεοπτική μαγείρισσα πέθανε σε ηλικία 99 ετών -Μέντορας του Τζέιμι Ολιβερ - iefimerida.gr

Η πρώτη τηλεοπτική μαγείρισσα πέθανε σε ηλικία 99 ετών -Μέντορας του Τζέιμι Ολιβερ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί πλέον η τηλεόραση να έχει γεμίσει εκπομπές μαγειρικής και τηλεοπτικούς σεφ, όμως δεκάδες χρόνια πριν, την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μία γυναίκα στη Βρετανία έκανε την αρχή.

Hταν η πρώτη τηλεοπτική μαγείρισσα που έμαθε στους Βρετανούς πώς να μαγειρεύουν οικονομικά, δεκαετίες πριν καν γεννηθεί ο Τζέιμι Ολιβερ.

Παρουσιάζοντας οικονομικές συνταγές για να βοηθήσει τις οικογένειες να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις μερίδες τους, η Μαργκερίτ Πατέν έκανε μια επιτυχημένη καριέρα πουλώντας πάνω από 17 εκατομμύρια βιβλία μαγειρικής.

Τώρα, τα σχετικά αφιερώματα για την πρωτοπόρο μαγείρισσα έχουν πλημμυρίσει τα μέσα αφού πέθανε πρόσφατα, λίγους μήνες πριν τα 100ά γενέθλιά της. Η οικογένειά της επιβεβαίωσε ότι πέθανε την περασμένη Πέμπτη από μία ασθένεια που την βασάνιζε χρόνια.

Ο διάσημος σεφ Τζέιμι Ολιβερ είναι ο πρώτος που ξεκίνησε τα αφιερώματα στη διάσημη μαγείρισσα, που, όπως λέει τον ενέπνευσε στην εκστρατεία του για υγιεινά φαγητά στα σχολεία.

Οπως είπε ο ίδιος: «Ο κόσμος θα είναι μια μικρότερη χώρα χωρίς το υπέροχο ταλέντο της Μαργκερίτ Πατέν. Θα συνεχίσει να με εμπνέει. Όπως και πολλοί άλλοι, είμαι τόσο ευγνώμων για τη δουλειά που έκανε όλα αυτά τα χρόνια»

Η Πατέν, που το πραγματικό της όνομα ήταν Χίλντα Ελσι Μαργκερίτ Μπράουν και γεννήθηκε στο Μπαθ της Βρετανίας, ήταν διάσημη τηλεοπτική σεφ με τεράστια επιτυχία και η πρώτη που παρουσίασε οικονομικές συνταγές.

Αφού έγινε διάσημη με την εκπομπή της εν μέσω πολέμου, έγινε επίσης σύμβουλος στο Υπουργείο Τροφίμων και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας της βρετανικής κουζίνας κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τον πόλεμο. Στόχος της ήταν να διδάξει τις οικογένειες να τρώνε σωστά κατά τη διάρκεια του πολέμου, παρά να ζουν με κονσέρβες και αυγά σε σκόνη.

Σε μια εποχή που οι Βρετανοί είχαν ενθαρρυνθεί από καμπάνιες όπως «Σκάψτε για την νίκη» και μετέτρεπαν τα γήπεδα ποδοσφαίρου σε λαχανόκηπους, η Πατέν έδινε συμβουλές για το πώς να μην πετάτε το φαγητό.

Στόχος της ήταν να «εμπνεύσει τους ανθρώπους» να τρώνε σωστά και επέμενε να τρώνε ωμά, τριμμένα γογγύλια που αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών.

Μία διάσημη συνταγή της ήταν συνδυασμός μαργαρίνης, κρέμας γάλακτος και αμύλου καλαμποκιού για να φτιάξουν μία θρεπτική κρέμα για παιδιά.

Οι λιτές αλλά νόστιμες συνταγές της την έκαναν τακτικό συνεργάτη στο Radio 4 στην «ώρα της γυναίκας» από το 1946 και πήρε μέρος στο σόου για δεκαετίες μέχρι να κάνει την τελευταία εμφάνισή της το 2011.

Παρουσίασε επίσης το δικό της σόου στο σταθμό, στον οποίο αποκάλυψε την ιστορία της βρετανικής μαγειρικής.

Η πρώτη τηλεοπτική εμφάνισή της ήρθε το 1947, όταν παρουσίασε ένα τμήμα μαγειρικής στην εκπομπή «Designed for Women», με την οποία μάθαινε τον κόσμο να θέτει τέρμα στη σπατάλη των τροφίμων: «Υπάρχουν 10.000 πράγματα που μπορείτε να κάνετε με το εναπομείναντα τρόφιμα, αλλά σε καμία περίπτωση μην τα πετάτε» τόνιζε.

Ακολούθησαν συμμετοχές σε γνωστά Βρετανικά σόου όπως Cookery Club, Food And Drink, Masterchef και Ready Steady Cook. Έγραψε, επίσης, περισσότερα από 170 βιβλία μαγειρικής, ενώ όταν σταμάτησε τις εκπομπές άρχισε να ταξιδεύει σε όλη τη Βρετανία για δεκαετίες κάνοντας ζωντανή επίδειξη της μαγειρικής της.

Τα επιτεύγματά της αναγνωρίστηκαν το 1991, όταν της απονεμήθηκε βραβείο για την «υπηρεσία της στην τέχνη της μαγειρικής», ενώ το 2011 έλαβε επίσης βραβείο της Γυναίκας της Χρονιάς.

Παρά την επιτυχία της, η ίδια αρνήθηκε να περιγράψει τον εαυτό της ως διάσημη σεφ. Οπως έλεγε στους δημοσιογράφους «Δεν είμαι σεφ. Ως την ημέρα που θα πεθάνω, θα είμαι μία οικιακή οικονόμος»

Ωστόσο, η καριέρα της διακόπηκε το 2011 μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που περιόρισε την ικανότητα ομιλίας της και χρειαζόταν πρόσθετη φροντίδα. Μετακόμισε από το σπίτι της στο Μπράιτον σε έναν οίκο ευγηρίας στο Σέρρει, όπου και έζησε μέχρι το τέλος.

Η πρώτη τηλεοπτική μαγείρισσα πέθανε σε ηλικία 99 ετών -Μέντορας του Τζέιμι Ολιβερ | iefimerida.gr 0
Η πρώτη τηλεοπτική μαγείρισσα πέθανε σε ηλικία 99 ετών -Μέντορας του Τζέιμι Ολιβερ | iefimerida.gr 1
Η πρώτη τηλεοπτική μαγείρισσα πέθανε σε ηλικία 99 ετών -Μέντορας του Τζέιμι Ολιβερ | iefimerida.gr 2
Η πρώτη τηλεοπτική μαγείρισσα πέθανε σε ηλικία 99 ετών -Μέντορας του Τζέιμι Ολιβερ | iefimerida.gr 3
Η πρώτη τηλεοπτική μαγείρισσα πέθανε σε ηλικία 99 ετών -Μέντορας του Τζέιμι Ολιβερ | iefimerida.gr 4
Η πρώτη τηλεοπτική μαγείρισσα πέθανε σε ηλικία 99 ετών -Μέντορας του Τζέιμι Ολιβερ | iefimerida.gr 5
Η πρώτη τηλεοπτική μαγείρισσα πέθανε σε ηλικία 99 ετών -Μέντορας του Τζέιμι Ολιβερ | iefimerida.gr 6
Η πρώτη τηλεοπτική μαγείρισσα πέθανε σε ηλικία 99 ετών -Μέντορας του Τζέιμι Ολιβερ | iefimerida.gr 7
Η πρώτη τηλεοπτική μαγείρισσα πέθανε σε ηλικία 99 ετών -Μέντορας του Τζέιμι Ολιβερ | iefimerida.gr 8
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ