«Παράθυρο» από τον Κερέ για αναδιάρθρωση χρέους: Εξαρτάται από τη συμφωνία - iefimerida.gr

«Παράθυρο» από τον Κερέ για αναδιάρθρωση χρέους: Εξαρτάται από τη συμφωνία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ο Μπενουά Κερέ, τονίζοντας ότι αυτό εξαρτάται από τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους δεν είναι ταμπού, απάντησε σε σχετική ερώτηση το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και συμπλήρωσε πως ήδη έχει αναδιαρθρωθεί για τις ιδιωτικές τράπεζες.

«Οσον αφορά τους δημόσιους πιστωτές, έχουν ήδη συμφωνήσει σε σημαντικές προσαρμογές σχετικά με την επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων, με αποτέλεσμα το βάρος του ελληνικού χρέους να είναι τώρα σημαντικά χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας ή της Ισπανίας ως ποσοστό του ΑΕΠ», συμπλήρωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Croix.

Το αν πρέπει να γίνει περαιτέρω αναδιάρθρωση, εξαρτάται από τους τελικούς όρους της συμφωνίας μεταξύ των πιστωτών και των ελληνικών αρχών, πρόσθεσε. «Αυτό είναι το μέτρο σύγκρισης, με το οποίο θα επαναξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους. Τα χρήματα που διακυβεύονται ανήκουν στους φορολογούμενους των χωρών της Ευρωζώνης, επομένως είναι θέμα των κυβερνήσεων τους, όχι της ΕΚΤ, να αποφασίσουν γι' αυτό», εξήγησε ο κ. Κερέ.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αναδιαρθρώσει η ίδια τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, καθώς αυτό απαγορεύεται από τις συνθήκες. «Οι απαιτήσεις της ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας δεν προέρχονται από δάνεια που χορηγήθηκαν στη χώρα, αλλά από ομόλογα που αγοράσθηκαν στις αγορές κεφαλαίων στο αποκορύφωμα της κρίσης, για να βελτιωθεί ο μηχανισμός μετάδοσης των αποφάσεων της νομισματικής μας πολιτικής. Δεν επιτρέπεται σε εμάς να τα αναδιαρθρώσουμε, καθώς οι συνθήκες μας απαγορεύουν να παρέχουμε οικονομική βοήθεια σε χώρες».

Τέλος, αρνήθηκε να συζητήσει το ενδεχόμενο του Grexit, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ δεν εργάζεται σε αυτό το πλαίσιο. «Χρηματοδοτούμε την ελληνική οικονομία και εργαζόμαστε μαζί με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίσουμε, με τον στόχο να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μπενουά Κερέ ΕΚΤ αναδιάρθρωση χρέους
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ