Στις Βρυξέλλες για συμφωνία ή ρήξη -Συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ - iefimerida.gr

Στις Βρυξέλλες για συμφωνία ή ρήξη -Συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ

Φωτογραφία: Intimenews/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Για λύση με συμφωνία ως τα τέλη Ιουνίου «καίγεται» η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με την ελληνική αντιπρόταση ανά χείρας και την προσδοκία για αίσια έκβαση των συζητήσεων μετά τη βελτιωμένη πρόταση της Αθήνας.

Την ελληνική αντιπροσωπεία απαρτίζουν πέρα από τους υπουργούς Νίκο Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτο (που είναι ήδη στις Βρυξέλλες και πραγματοποιούν επαφές), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας Κώστας Ήσυχος.

Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στις συναντήσεις που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής- οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με κυβερνητικές μετά τις 9 το βράδυ-, με τους Μέρκελ-Ολάντ και δευτερευόντως με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Αν και τα τυπικά χρονικά περιθώρια δεν έχουν εξαντληθεί, τα ουσιαστικά τείνουν να μηδενιστούν. Κατά συνέπεια, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κινηθεί στο πνεύμα που εξέπεμπε από χθες το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο και συμπυκνώνεται στη φράση: «εμείς καλύψαμε τη μισή απόσταση στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Περιμένουμε από τους θεσμούς να καλύψουν την άλλη μισή».

«Συμφωνία που να καλύπτει όλες τις πλευρές»
Το περιβάλλον του πρωθυπουργού, μιλώντας στο iefimerida.gr εξηγεί ότι στις προθέσεις της ελληνικής πλευράς είναι «να βρεθεί μια συμφωνία που να καλύπτει όλες τις πλευρές», προσθέτοντας ότι «εμείς έχουμε δείξει ισχυρή πολιτική βούληση πως επιθυμούμε λύση και όχι ρήξη».

Στο ίδιο μήκος κύματος, θεωρείται δεδομένο ότι μετά από τόσους μήνες πυκνών διαπραγματεύσεων έχουν ωριμάσει πια οι συνθήκες για να βρεθούν λύσεις. Ωστόσο, κανείς δεν παίρνει το ρίσκο να προδικάσει το τελικό αποτέλεσμα, αν και η κυβέρνηση εκπέμπει δείγματα έντιμου συμβιβασμού.

Το περίγραμμα της ελληνικής αντιπρότασης
Με άξονα τις δύο «κόκκινες γραμμές» του πρωθυπουργού, να μην καταργηθεί το ΕΚΑΣ και να μην αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στα τιμολόγια του ρεύματος στο 23%, «χτίζονται» οι προτάσεις συμβιβασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους βασικούς άξονες της ελληνικής αντιπρότασης περιλαμβάνονται:

  • Οπισθοχώρηση στους συντελεστές ΦΠΑ (6%-12%-23% με ανακατανομή προϊόντων)
  • Πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% για το 2015, 1,75% για το 2016
  • Λύση στο θέμα του χρέους, χωρίς να ληφθεί νέο δάνειο, με πρόταση για χρηματοδότηση περίπου 30δις που εξασφαλίζει χρηματοδοτικά τη χώρα

Η διαπραγμάτευση αναστατώνει τον ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός καλείται να αντιμετωπίσει και το εσωτερικό μέτωπο που εκδηλώθηκε με την πρωτοβουλία των 22 βουλευτών, ζητώντας του να νομοθετήσει τα εργασιακά και να μην προχωρήσει σε περικοπή κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Παράλληλα, διαφωνίες διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr ο πρωθυπουργός, ενημέρωσε εκτενώς τα μέλη για την πορεία των διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα οδηγηθούμε σε συμφωνία, βάζοντας «φρένο» στα σενάρια εκλογών.

Ωστόσο, η Αριστερή Πλατφόρμα επέμεινε στην πάγια θέση της, ότι «οι εκλογές πρέπει να είναι στη φαρέτρα μας», εκφράζοντας τη στήριξή της στον πρωθυπουργό «να κρατήσει ανυποχώρητη στάση».
Τέλος, παρά το γεγονός ότι απορρίφθηκε το αίτημα για σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής αυτό το Σαββατοκύριακο, όλες οι πλευρές συμφώνησαν να συνεδριάσουν τα όργανα μόλις υπάρξουν εξελίξεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ