Δεν βγαίνουν τα κουκιά του ΦΠΑ – Από το 6,5% οδεύει προς το 7% ο υπερμειωμένος συντελεστής - iefimerida.gr

Δεν βγαίνουν τα κουκιά του ΦΠΑ – Από το 6,5% οδεύει προς το 7% ο υπερμειωμένος συντελεστής

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Εξαιρετικά αμφίβολο χαρακτηρίζεται το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από τις μικρές διορθώσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση στο πεδίο του ΦΠΑ, αφού χωρίς σημαντικές μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή, δεν μπορεί να καλυφθεί το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές.

«Κλειδί» χαρακτηρίζεται από την πλευρά των δανειστών η μεταφορά των τιμολογίων της ΔΕΗ στο συντελεστή 23%, από το 13% που είναι σήμερα, κάτι που η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά επισημαίνοντας ότι από μια τέτοια κίνηση θα πληγούν τα πιο αδύναμα στρώματα. Ο αντίλογος από τους δανειστές είναι ότι στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. η ενέργεια επιβαρύνεται με τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, φέρνοντας ως παράδειγμα- όλως τυχαίως- την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου τα τιμολόγια του ηλεκτρικού επιβαρύνονται με 21% και 23% αντιστοίχως.

Με βάση το επικαιροποιημένο σχέδιο για το ΦΠΑ, προβλέπονται αυξημένα έσοδα κατά 350 με 400 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο, κάτι που σημαίνει ότι από τα 960 εκατ. ευρώ το ετήσιο όφελος για τον Προϋπολογισμό θα είναι 1,3 δισ ευρώ. Ειδικά για το 2015 η αύξηση θα είναι 360 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η Αθήνα προσανατολίζεται στην εφαρμογή των αλλαγών το Φθινόπωρο και όχι άμεσα.

Πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι; Ο υπερμειωμένος συντελεστής θα πάει από το 6% στο 7%, ο μεσαίος από το 11% θα πάει στο 12% ή 13%, ενώ θα μετακινηθούν περισσότερα τρόφιμα στο 23%. Ήδη, με βάση την αρχική πρόταση της Αθήνας, το 28% των τροφίμων θα επιβαρυνθεί με 10 ποσοστιαίες μονάδες και το δυστύχημα είναι ότι δεν πρόκειται για είδη... delicatessen αλλά για βασικά είδη διατροφής, που βρίσκονται στο καλάθι της νοικοκυράς, όπως τα ζυμαρικά, τα τυποποιημένα όσπρια, οι κονσέρβες, τα ρύζια κ.λ.π

Επιπλέον, αν και η κυβέρνηση επιμένει να διαρρέει ότι αναζητούνται ισοδύναμα για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών στο Αιγαίο, είναι κοινό μυστικό ότι το ειδικό καθεστώς θα αποτελέσει λίαν συντόμως παρελθόν, "προσφέροντας" περίπου 340 εκατ. ευρώ στο "πακέτο" της επιδιωκόμενης συμφωνίας. Εξαιρετικά αμφίβολο- τεχνικά και δημοσιονομικά- είναι αν η κυβέρνηση μπορεί να διασφαλίσει έστω την επιστροφή (tax credit) της διαφοράς φόρου στους μόνιμους κατοίκους, όπως έχει δεσμευθεί προσωπικά από το βήμα της Βουλής ο Γ. Βαρουφάκης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ