Λαφαζάνης: Κάθε υποχώρηση της κυβέρνηση ανοίγει την όρεξη των Θεσμών - iefimerida.gr

Λαφαζάνης: Κάθε υποχώρηση της κυβέρνηση ανοίγει την όρεξη των Θεσμών

(EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί το ΔΝΤ να διαψεύδει ότι το Ταμείο πρότεινε στην Αθήνα την ομαδοποίηση των δόσεων, αλλά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επιμένει ότι αυτό δεν ήταν αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.

Μάλιστα, μιλά για πρωτοβουλία από το ΔΝΤ, που δείχνει τον πανικό των Θεσμών, τους οποίους κατηγορεί ότι δείχνουν αδίστακτο πρόσωπο και στραγγαλίζουν την οικονομία, ενώ κάνει λόγο για μία μακιαβελική τακτική, την οποία η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιτρέψει να περάσει, αλλά οφείλει να αντεπιτεθεί.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», για την ομαδοποίηση των δόσεων προς το ΔΝΤ, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε:

«Δεν έχω την εντύπωση ότι η σύντμηση των δόσεων του ΔΝΤ και η παραπομπή τους για αποπληρωμή στο τέλος του μήνα, προέκυψε μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Έχω την αίσθηση ότι η πρωτοβουλία γι’ αυτή την εξέλιξη προήλθε από το ΔΝΤ, μπροστά στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην πληρώσει τη δόση της 5ης Ιουνίου. Αυτό το γεγονός δείχνει τον πανικό των θεσμών, μπροστά σε μια πιθανή απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει είτε από επιλογή είτε από αδυναμία, την αποπληρωμή του χρέους. Όλα αυτά δείχνουν ότι την ώρα που οι «θεσμοί» επιδεικνύουν ένα αδίστακτο πρόσωπο και στραγγαλίζουν την οικονομία, την ίδια ώρα ασκούν μια επικοινωνιακή πολιτική «καρότου και μαστίγιου» και επιχειρούν πανικόβλητοι να αποτρέψουν «πάση θυσία» για την χώρα μια σχεδιασμένη εναλλακτική λύση με όχημα τη διακοπή της αποπληρωμής του χρέους. Αυτή η άθλια μακιαβελική τακτική δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει. Η κυβέρνηση οφείλει να περάσει στην αντεπίθεση».

Ακόμη, ο κ. Λαφαζάνης σημειώνει ότι «οι λεγόμενοι εταίροι από την αρχή το μόνο που επιδιώκουν είναι τη γενική κοινωνική κατεδάφιση στη χώρα και τον εξευτελισμό της κυβέρνησης, με την αποδοχή από μέρους της πλήθους σκληρών αντιλαϊκών μέτρων και τον ενταφιασμό του προγράμματός της».

Ο υπουργός τονίζει επιπλέον ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις, σε αντίθεση με τις προγραμματικές εξαγγελίες και κάθε μία από αυτές αντί να φέρνει πιο κοντά μια συμφωνία, «ανοίγει την όρεξη στους Θεσμούς για να ζητάνε ακόμα περισσότερα αντικοινωνικά μέτρα και να σφίγγουν περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό της χώρας».

Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα του Νίκου Παππά περί κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση της συμφωνίας, ο κ. Λαφαζάνης απάντησε ότι δεν έχει υπόψη τις δηλώσεις του υπουργού για να τις σχολιάσει και πρόσθεσε: «Η πειθαρχία την οποία όλοι μας στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει πρώτα από όλα να επιδείξουμε, είναι η πειθαρχία απέναντι στο ριζοσπαστικό μας πρόγραμμα και τη λαϊκή εντολή. Αυτή είναι νομίζω η καλύτερη αφετηρία για να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε αυτές τις μέρες και τους εντεινόμενους εκβιασμούς των Θεσμών».

Σε ερώτημα για εκλογές, απάντησε ότι «η κυβέρνηση διαθέτει σαφή λαϊκή εντολή να εφαρμόσει το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα με όλα τα δυνατά δημοκρατικά μέσα και με κάθε δυνατή εναλλακτική λύση. Και αυτή η λαϊκή εντολή συνεχώς διευρύνεται σε βάρος της εγχώριας «πέμπτης φάλαγγας». Όσο καθυστερεί η κυβέρνηση να λάβει ρηξικέλευθες αποφάσεις τόσο θα κερδίζει έδαφος η σύγχυση στο λαό και θα ενθαρρύνονται οι πιστωτές».

Συγχρόνως, ξεκαθαρίζει ότι «η ΔΕΗ δεν τεμαχίζεται και δεν πωλείται, παρά μόνο ανασυγκροτείται ως μεγάλη αδιαπραγμάτευτα δημόσια επιχείρηση». Και προσθέτει: «Η χώρα δεν πρέπει να προχωρήσει σε εκποιήσεις στρατηγικών επιχειρήσεων και στρατηγικών ακινήτων-φιλέτων. ...Το θέμα είναι να μην κάνει «πίσω» η πατρίδα μας και οι ιδιωτικοποιήσεις μάς πάνε πίσω».

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο ελληνορωσικής συμφωνίας για έναν «ελληνικό αγωγό», σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ στην Αγ. Πετρούπολη στις 18-20 Ιουνίου -όπου θα παραστεί μεγάλη κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό- μπορεί να υπάρξει τελική συμφωνία για τον ρωσικό αγωγό και να επισημοποιηθεί και η ένταξη της Ελλάδας ως μέλους της νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS (Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Νοτ. Αφρική).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ