Ανακτά την «αίγλη» της η ΕΕ στους Νοτιοευρωπαίους -Αρνητική εικόνα έχουν οι Γερμανοί - iefimerida.gr

Ανακτά την «αίγλη» της η ΕΕ στους Νοτιοευρωπαίους -Αρνητική εικόνα έχουν οι Γερμανοί

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI /ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Νοτιοευρωπαίοι βλέπουν σήμερα πιο θετικά την ΕΕ καθώς η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας εμφανίζει σημάδια ύφεσης, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση, εκτός από τους Γερμανούς, των οποίων η άποψη έχει γίνει πιο αρνητική.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις έξι μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ όπου συγκεντρώνεται το 70% του πληθυσμού των 28 χωρών-μελών, από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Pew Research Center που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, το 64% των Ιταλών και το 63% των Ισπανών έχουν πολύ θετική ή σχετικά θετική άποψη για την ΕΕ, σε σχέση με το 46% και 50% που ήταν τα ποσοστά αυτά αντίστοιχα πριν από ένα χρόνο.

Στη Γαλλία, τη Βρετανία και την Πολωνία οι απόψεις των πολιτών εμφανίζονται σταθερές με το 55%, 51% και 72% αντίστοιχα να βλέπουν θετικά την ΕΕ, αλλά στη μεγαλύτερη οικονομία, τη Γερμανία, οι θετικές απόψεις έχουν μειωθεί στο 58% από 66%.

Τον περασμένο χρόνο, το 53% των πολιτών της ΕΕ είχε θετική εικόνα για το ευρωπαϊκό μπλοκ, το 2013 το 52%, ενώ φέτος το ποσοστό, κατά μέσον όρο, ανέρχεται σε 61%.

«Στον απόηχο της κρίσης στην ευρωζώνη, η υποστήριξη των πολιτών προς την ΕΕ και η άποψη ότι η ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση είναι θετική για μία χώρα μειώθηκε απότομα ανά την Ευρώπη φθάνοντας σε χαμηλό επίπεδο το 2013», ανακοίνωσε χθες η Pew.

«Αλλά το 2015, οι θετικές απόψεις για την ΕΕ και η πίστη στην αποτελεσματικότητα της δημιουργίας ενιαίας αγοράς επανέρχονται σε γενικές γραμμές στις μεγάλες χώρες της ΕΕ».

Στις τέσσερις από τις έξι μεγάλες χώρες της ευρωζώνης η υποστήριξη προς τη διατήρηση του ευρώ αυξήθηκε-- στη Γαλλία, την Ισπανία και κυρίως την Ιταλία, ενώ στη Γερμανία παρέμεινε σταθερή στο 72%.

Τον περασμένο χρόνο, οι Ιταλοί ήταν μοιρασμένοι σε δύο στρατόπεδα σχετικά με πιθανή επαναφορά του εθνικού νομίσματος την ώρα που η χώρα βίωνε πολιτικές λιτότητας με στόχο την αντιμετώπιση του χρέους της. Σήμερα, οι Ιταλοί είναι υπέρ του ευρώ κατά 56% έναντι 37% που είναι κατά, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Στη Βρετανία, η οποία μέχρι το 2017 θα έχει πραγματοποιήσει δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής ή όχι στην ΕΕ, το 55% των πολιτών τάσσεται υπέρ της παραμονής και το 36% κατά. Το 2013, σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, τα δύο «στρατόπεδα» βρίσκονταν αμφότερα στο 46%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ