Απίστευτο: Εκαναν γκράφιτι πάνω σε αρχαία στην Πνύκα [εικόνες] - iefimerida.gr

Απίστευτο: Εκαναν γκράφιτι πάνω σε αρχαία στην Πνύκα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Aπίστευτο και όμως ελληνικό. Ασυνείδητοι, το περασμένο σαββατοκύριακο έγραψαν ποδοσφαιρικά συνθήματα (Οφαρα) επάνω στα απομεινάρια του περίφημου τείχους του Θεμιστοκλή (τείχη της Αθήνας) στο λόφο της Πνύκας.

Μάλιστα όπως καταγγέλλουν οι φυλακές του χώρου, γκράφιτι έκαναν προ ημερών άγνωστοι και στη «φυλακή του Σωκράτη», στο λόφο του Λουμπαρδιάρη όπου το τμήμα συντήρησης αρχαίων μνημείων του Υπ. Πολιτισμού έσπευσε άμεσα και μετά από πολύ προσπάθεια κατάφερε να απομακρύνει.

Απίστευτο: Εκαναν γκράφιτι πάνω σε αρχαία στην Πνύκα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Οι βανδαλισμοί πραγματοποιήθηκαν ενώ το ΣτΕ έδωσε το πράσινο φως για την ελεύθερη πρόσβαση –όλο το 24ωρο- των επισκεπτών στον οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο των λόφων Πνύκας, Νυμφών και Μουσών – Φιλοπάππου.

Κάνοντας δεκτή σχετική προσφυγή κατοίκων της περιοχής, το ανώτατο δικαστήριο αμφισβήτησε την απαγόρευση της νυκτερινής πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο των δυτικών λόφων της Αθήνας, κρίνοντας ότι δεν είναι πρόσφορη για να αντιμετωπίσει τους λόγους που την επέβαλαν (π.χ. βανδαλιστικές επιθέσεις, πυρκαγιές, κλοπές, χρήση ναρκωτικών κ.λπ.).

Στο στόχαστρο των δικαστών μπήκε απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού το 2008 επί υπουργίας Μιχάλη Λιάπη με την οποία οι τρεις δυτικοί λόφοι της Αθήνας, ορίζονταν ως οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος, με συνέπεια την περίφραξη του χώρου, την επιβολή εισιτηρίου αλλά και την περιορισμένη επισκεψιμότητα σε συγκεκριμένεςώρες της ημέρας. Μάλιστα οι εργασίες για βαριά περίφραξη του λόφου της Πνύκας είχαν ξεκινήσει δύο ημέρες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου με χρήματα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ωστόσο μπλόκαραν καθώς εκκρεμούσε η απόφαση του ΣτΕ.

Απίστευτο: Εκαναν γκράφιτι πάνω σε αρχαία στην Πνύκα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Το δικαστήριο εξέδωσε τελικά την απόφασή του (αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες) που δικαιώνει τους δώδεκα κατοίκους που προσέφυγαν. Σύμφωνα με πληροφορίες αποφάνθηκαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τα μνημεία από τους κατοίκους γιατί δεν τεκμαίρεται ο βανδαλισμός που επικαλούνταν το ΥΠΠΟ. Επιπλέον κρίθηκε ότι το μέτρο της περίφραξης του χώρου είναι δυσμενέστερο για την κοινωνία από το να μπορούν οι κάτοικοι να επισκέπτονται τον λόφο όποτε το επιθυμούν.

Οι φυλακές των αρχαιολογικών αυτών χωρών εκφράζουν το φόβο ότι σε περίπτωση που είναι ανοιχτοί όλο το 24ωρο σε συνάρτηση με την έλλειψη προσωπικού θα υπάρξουν πολλοί σύντομα βανδαλισμοί.

Απίστευτο: Εκαναν γκράφιτι πάνω σε αρχαία στην Πνύκα [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Απίστευτο: Εκαναν γκράφιτι πάνω σε αρχαία στην Πνύκα [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Απίστευτο: Εκαναν γκράφιτι πάνω σε αρχαία στην Πνύκα [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ γκραφίτι Φιλοπάππου Λουμπαρδιάρης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ