Τι σημαίνει για σας «μεσαία τάξη;» -Δείτε έξι απαντήσεις [εικόνες] - iefimerida.gr

Τι σημαίνει για σας «μεσαία τάξη;» -Δείτε έξι απαντήσεις [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μεσαία ή αστική τάξη είναι αυτή που στον καπιταλισμό κατέχει τα μέσα παραγωγής και βρίσκεται ανάμεσα στην ανώτερη κοινωνική και την εργατική.

Αλλοι, όντας σε αυτή, νιώθουν ασφαλείς και σταθεροί και ορισμένοι το ακριβώς αντίθετο.

Το CNN διεξήγαγε έρευνα και έξι άνθρωποι έδωσαν τις δικές τους διαφορετικές απαντήσεις.

Το κάνουμε όλα μόνοι μας, χωρίς βοήθεια

Τι σημαίνει για σας «μεσαία τάξη;» -Δείτε έξι απαντήσεις [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η Κόνι Ουάιτ είναι παντρεμένη και μαζί με τον άνδρα της έχει εταιρία καθαρισμού.

«Μεσαία τάξη, για μένα, σημαίνει πως κάνω κάτι με τον δικό μου τρόπο, χωρίς βοήθεια. Νιώθω ότι μέσα σε αυτή μπορώ να χαλαρώσω λίγο, ότι μπορώ να εξοικονομίσω για τη συνταξιοδότηση ακόμα και αν φοβάμαι ότι αυτές οι μέρες έχουν περάσει», αναφέρει και συνεχίζει:

«Αισθάνομαι ότι πρέπει να είμαστε μεσαία τάξη. Είμαστε σε θέση να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας και δεν έχουμε πολλά χρέη. Εχουμε ασφάλιση. Από τη μία αισθανόμαστε πως είμαστε τυχεροί, αλλά από την άλλη πιστεύω ότι ποτέ δεν θα πάμε μπροστά. Δεν μας μένει τίποτα στο τέλος του μήνα».

Ζούμε με τα μέσα που έχουμε

Τι σημαίνει για σας «μεσαία τάξη;» -Δείτε έξι απαντήσεις [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Από την άλλη πλευρά, για τον Τζόζεφ Βάργκας το να ανήκει στη μεσαία τάξη σημαίνει ότι είναι ικανός να πληρώσει μια υποθήκη, να στέλνει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο, να είναι σε θέση να πηγαίνει διακοπές και να βάζει στην άκρη για τη σύνταξή του.

«Τα αυτοκίνητά μας είναι αξιόπιστα και αποτελεσματικά αν και είναι ελαφρώς μεταχειρισμένα. Ο τρόπος ζωής μας δεν περιλαμβάνει την τελευταία λέξη της μόδας και αποτελείται από προϊόντα χαμηλού κόστους».

Αγχος και αβεβαιότητα

Τι σημαίνει για σας «μεσαία τάξη;» -Δείτε έξι απαντήσεις [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Ο Κεν Χίλτον μεγάλωσε σε μια οικογένεια που μπορεί να μην τα είχε όλα αλλά ποτέ δεν του έλειψε τίποτα. Μπορεί να μην έβγαιναν συχνά για φαγητό αλλά το πιάτο τους ήταν γεμάτο.

Στη δική του οικογένεια αν και με δύο μισθούς μέσα στο σπίτι νιώθει ανασφάλεια για το μέλλον.

«Ανυσυχώ για τα οικονομικά μας, το κολλέγιο του γιου μου και τη συνταξιοδότηση. Ζούμε υπεύθυνα, αλλά όπως συμβαίνει σε όλα τα νοικοκυριά φοβάμαι για το τι θα γίνει αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα υγείας. Τότε τα δημοσιονομικά μας θα καταστραφούν», λέει ο Κεν.

Δεν ζούμε στην πολυτέλεια

Τι σημαίνει για σας «μεσαία τάξη;» -Δείτε έξι απαντήσεις [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Το να ανήκεις στη μεσαία τάξη για την Κέλυ Φίσερ σημαίνει πως ναι μεν έχει όμορφα πράγματα αλλά δεν ζει στην πολυτέλεια. Για εκείνη η μεσαία τάξη είναι να ζεις άνετα και να μην ανησυχείς τόσο πολύ για τα χρήματα.

«Οι περισσότεροι από τους φίλους μου ανήκουν στην αστική τάξη, άλλοι πάλι ζουν με επιταγές. Απο εμάς η πλειονότητα βρίσκεται στη μεσαία τάξη, αγχωνόμαστε για το πόσα χρήματα σπαταλάμε και πόσα ξοδεύουμε», συμπληρώνει.

Προσέχουμε το μπάτζετ μας

«Μεσαία τάξη σημαίνει να ζεις στο σπίτι σου αλλά να το έχεις βάλει υποθήκη», λέει ο Σαμ Γουέλκ. Ο δάσκαλος Αγγλικών τονίζει πως έχει τη δυνατότητα να πληρώνει δραστηριότητες των παιδιών του αλλά όχι όλες και πάντα σκεπτόμενος τα χρήματα που μπορεί να διαθέσει.

«Μπορείς να αγοράσεις αυτοκίνητο αλλά αυτό θα είναι μεταχειρισμένο και θα το πληρώνεις για μερικά ακόμα χρόνια. Αυτό δεν το έχεις ως αρχή αλλά το κάνεις επειδή μόνο έτσι μπορείς να το αντέξεις», επισημαίνει και συνεχίζει:

«Δεν είμαστε πλούσιοι, ούτε φτωχοί. Κάνω τη δουλειά μου, την οποία αγαπώ. Εχω το σπίτι μου, που είναι όμορφο. Εχω δύο παιδιά και έναν σταθερό γάμο. Ολα αυτά μοιάζουν με μεσαία τάξη».

Δεν αισθάνομαι να πιέζομαι

Τι σημαίνει για σας «μεσαία τάξη;» -Δείτε έξι απαντήσεις [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Ο Γουέντι Ο' Κόνορ είναι βιβλιοθηκάριος και είναι ένας ακόμα πολίτης της μεσαίας τάξης. Η μεσαία τάξη για αυτόν είναι ένα συναίσθημα, και όχι ένα ποσό σε δολάρια. «Μεσαία τάξη σημαίνει ότι δεν αισθάνομαι πίεση κάθε φορά που το φυσικό αέριο και τα είδη παντοπωλείου ανεβαίνουν. Απλά καμιά φορά νιώθω πως έχω κολλήσει στη μέση. Μπορούμε να βάλουμε ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι», αναφέρει και διερωτάται «αν θα έχουμε αρκετά για συνταξιοδότηση, κολέγιο, διακοπές ή μαθήματα χορού για την κόρη μας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ