Li Hejun, ο Κινέζος που έχασε 13 δις ευρώ σε 23 λεπτά - iefimerida.gr

Li Hejun, ο Κινέζος που έχασε 13 δις ευρώ σε 23 λεπτά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ηταν ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα. Ωσπου οι μετοχές της εταιρείας του σε φωτοβολταϊκά πάνελ, Hanergy, κατέρρευσαν στο χρηματιστήριο, μέσα σε λίγα λεπτά.

Την ώρα του πρωινού, την Τετάρτη 20 Μαίου, ο επιχειρηματίας Li Hejun ήταν ακόμη ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας. Εκείνο το πρωί η αξία της εταιρείας του ήταν 28 δις ευρώ. Στις 10.17 όμως μια εντολή πωλήσεων στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, τον έκανε να τρίβει τα μάτια του. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, η αξία της μετοχής είχε πέσει στο 1/4. Στις 10.40 η μετοχή είχε χάσει το 47% της αξίας της και ο Li Hejun, ο οποίος κατέχει τα 3/4 του κεφαλαίου της αυτοκρατορίας του είχε χάσει 13 δις ευρώ σε 23 λεπτά.
Το ίδιο εκείνο πρωινό ο επιχειρηματίας αποφάσισε να μην παραστεί στη συνέλευση των μετόχων. Αλλά η απουσία του μεγάλωσε τις φήμες ότι γίνεται έρευνα σε βάρος του. Στην πραγματικότητα ο κ. Li είχε προτιμήσει να μιλήσει σε μια εκδήλωση για τα φωτοβολταϊκά στο Πεκίνο, την οποία χρηματοδοτούσε ο ίδιος.

Li Hejun, ο Κινέζος που έχασε 13 δις ευρώ σε 23 λεπτά | iefimerida.gr 0

Ο Li προέρχεται από την κάστα hakka, είναι 48 ετών και δεν μοιάζει σε τίποτα σε άλλους επιχειρηματίες σούπερ σταρ της Κίνας, όπως ο Jack Ma, ο ιδρυτής των πωλήσεων online με την φίρμα Alibaba. Αρχικά χρηματοδότησε υδροηλεκτρικά έργα και το 2000 πήρε συμβόλαια κατασκευής φραγμάτων στα νοτιο-ανατολικά της Κίνας. Το 2010, μετά από σύναψη ακριβών δανείων, έχτισε την αυτοκρατορία των φωτοβολταϊκών, αποδεικνύοντας ότι μπορεί κάποιος να κάνει χρήματα αν έχει υψηλές γνωριμιες στην Κίνα.

Η κυβέρνηση επέτρεψε το 2014 στους επενδυτές της Κίνας να επενδύσουν και σε κάποιες μετοχές στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Ενα κύμα επενδύσεων έφυγε τότε από τη χώρα και κατευθύνθηκε μαζικά προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δημιουργώντας μια «φούσκα» από την οποία επωφελήθηκε και ο κ. Li. Οι μετοχές της εταιρείας τους 12 τελευταίους μήνες εκτοξεύτηκαν κατά 664%, πριν πάρουν οριστικά την κατηφόρα, σε 23 λεπτά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Li κινέζος επιχειρηματίας φούσκα έχασε
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ