Χαμένοι στα προσχέδια Αθήνα-Θεσμοί: Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ κρατούν το κλειδί - iefimerida.gr

Χαμένοι στα προσχέδια Αθήνα-Θεσμοί: Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ κρατούν το κλειδί

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται Αθήνα και Θεσμοί ούτως ώστε η συμφωνία μεταξύ τους να επέλθει τις επόμενες ημέρες.

Τα μηνύματα από το Brussels Group είναι αντιφατικά, καθώς, και οι δύο πλευρές, με διαρροές εκατέρωθεν, παρουσιάζουν διαφορετικές εκτιμήσεις για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Το μόνο σίγουρο παραμένει πως υπάρχουν αρκετά ζητήματα ανοικτά, ενώ, όπως φαίνεται, τα κλιμάκια θα φθάσουν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο σύγκλισης και τη... σκυτάλη θα πάρουν οι πολιτικοί. Ανγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έχουν αναλάβει τα ηνία για να φέρουν εις πέρας την τελική συμφωνία.

Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ κρατούν το κλειδί

Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ των τριών ηγετών, η οποία κράτησε περίπου 35 λεπτά, και έγινε, σύμφωνα με το Μαξίμου, σε καλό κλίμα. Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία και μάλιστα άμεσα, στις επόμενες ημέρες.

Ο πρωθυπουργός δεν θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση τη Δευτέρα με την καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, όπως είχε ακουστεί αρχικά, ωστόσο αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση οι τρεις τους θα είναι σε συνεχή επικοινωνία.

Τρία προσχέδια από Αθήνα και Θεσμούς

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα... προσχέδια δίνουν και παίρνουν στις Βρυξέλλες, καθώς, η Αθήνα έχει το δικό της, αλλά και οι Θεσμοί έχουν δύο.

Το κείμενο της ελληνικής πλευράς (σημεία του οποίου έχουν δει το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα) καταγράφει τις προτάσεις της κυβέρνησης και τα σημεία στα οποία υπάρχει (κατά την Αθήνα) σύγκλιση με τους εταίρους.

Στον αντίποδα, οι Θεσμοί φέρεται να έχουν ετοιμάσει δύο κείμενα, τα οποία προσπαθούν να «ενώσουν», καθώς, ανάμεσα σε ΔΝΤ και Κομισιόν υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές.

Στόχος είναι τα τρία προσχέδια να ενωθούν και να δημιουργηθεί ένα ενιαίο που θα αποτελέσει το πάτημα για την τελική συμφωνία.

Τα «αγκάθια» πάντως παραμένουν αρκετά και η σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι ξεκάθαρη.

Διαφορετικές αναγνώσεις

Αθήνα και δανειστές φαίνεται πως ερμηνεύουν με διαφορετικό τρόπο τις συζητήσεις στο Brussels Group, καθώς η ελληνική πλευρά «βλέπει» συμφωνία εντός των ημερών, ωστόσο, οι εκπρόσωποι των Θεσμών επιμένουν πως «έχουμε ακόμη δρόμο».

«Κλειδί» χαρακτηρίζεται η συμφωνία των δύο πλευρών για το πρωτογενές πλεόνασμα, αφού από αυτό θα εξαρτηθεί η έκταση και η ένταση των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν. Η Αθήνα επιδιώκει συμφωνία για πλεόνασμα 0,7- 1% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να φτάσει στα 1,28 με 1,84 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 3,7 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τον αρχικό στόχο του 2015, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο σκληρών περικοπών ή και αυξήσεων φόρων. Οσον αφορά, δε, στην επόμενη τριετία (2016 - 2018), τα πλεονάσματα θα κινούνται σταδιακά προς το 3% του ΑΕΠ άρα θα είναι 4,6 ως 2,8 δισ. ευρώ χαμηλότερα ανά έτος από τον αρχικό στόχο. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πέρα από το «φρένο» στη λιτότητα θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την αναθεώρηση και των στόχων για το Χρέος, όπως έχει υποδείξει το ΔΝΤ, με δεδομένο ότι οι τελευταίες παραδοχές βασίζονται σε σενάριο ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων 4,5% του ΑΕΠ ως το 2022.

Σημείο τριβής ο ΦΠΑ

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο ΦΠΑ παραμένει σημείο τριβής με την ελληνική πλευρά. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι μπορεί να επέλθει συμφωνία για 3 συντελεστές: 6-7% ο χαμηλός, 11- 12% ο μεσαίος και 23% ο βασικός. Η συμφωνία θα επισφραγιστεί με την κατάργηση των ειδικών συντελεστών στα νησιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έπεσε την τελευταία στιγμή πρόταση για 4 συντελεστές, με το χαμηλότερο στο 7%, όπου θα υπάγονται όλα τα τρόφιμα.

Ελάχιστη πρόοδος σε ασφαλιστικό και εργασιακά

«Αγκάθι» χαρακτηρίζεται από τους δανειστές και το Ασφαλιστικό, που δεν θεωρείται βιώσιμο, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Η Αθήνα προτίθεται σε πρώτη φάση να καταργήσει τις πρόωρες συντάξεις, να «παγώσει» για 2 χρόνια τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και να προχωρήσει σε ενοποιήσεις Ταμείων, ενώ η δεύτερη φάση παρεμβάσεων θα ξεκινήσει όταν ολοκληρωθούν οι νέες Αναλογιστικές Μελέτες.

Απόσταση χωρίζει τις δύο πλευρές στα Εργασιακά. Η Αθήνα προτείνει συλλογικές συμβάσεις με μοντέλο που θα εισηγηθεί το ILO και σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι δανειστές επιμένουν σε μεγαλύτερη ευελιξία ειδικά στο πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, αντιδρώντας και στην προοπτική αύξησης των κατώτατων μισθών.

Οι επαναπροσλήψεις το πρόβλημα των τελευταίων ημερών

Ενταση φαίνεται ότι υπάρχει, όμως και στο Δημόσιο, καθώς οι δανειστές απορρίπτουν τις μονομερείς ενέργειες, δηλαδή τις επαναπροσλήψεις, ζητούν αξιοκρατία, δηλαδή εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης και τονίζουν ότι δεν πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των υπαλλήλων, διατυπώνοντας επιφυλάξεις ακόμα και για τις 15.000 προγραμματισμένες προσλήψεις. Η Αθήνα δεσμεύεται για την πλήρη εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και απαντά ότι στον Προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί δαπάνη για τις 15.000 προσλήψεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ