Δημοσκόπηση Metrisi: 6 στους 10 πιστεύουν ότι έρχεται νέο Μνημόνιο - Με 9,1 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr

Δημοσκόπηση Metrisi: 6 στους 10 πιστεύουν ότι έρχεται νέο Μνημόνιο - Με 9,1 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με 9,1 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της ΝΔ σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας «ΜETRISI» που διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος».

Στην ίδια δημοσκόπηση έξι στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι έρχεται νέο Μνημόνιο.

Πρόθεση ψήφου

  • ΣΥΡΙΖΑ:33,2%
  • ΝΔ: 24,1%
  • Το Ποτάμι: 6,3%
  • ΚΚΕ: 5,3%
  • ΑΝΕΛ: 5,3%
  • Χρυσή Αυγή: 5,1% 
  • ΠΑΣΟΚ: 3,1%
  • Αλλο κόμμα: 5,4%
  • Αδιευκρίνιστη ψήφος: 12,2%
Δημοσκόπηση Metrisi: 6 στους 10 πιστεύουν ότι έρχεται νέο Μνημόνιο - Με 9,1 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ  | iefimerida.gr 0

Το 61,2% των πολιτών λέει ότι η συμφωνία θα είναι άλλο ένα Μνημόνιο

Η χρονική καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία με τους θεσμούς δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια στην πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, με 6 στους 10 πολίτες να δηλώνουν ότι «τους φοβίζει», ενώ η πλειοψηφία προδικάζει τη συμφωνία με τους θεσμούς και την χαρακτηρίζει ως άλλο ένα Μνημόνιο, παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις περί του αντιθέτου. Συγκεκριμένα:

  • Το 58,9% των πολιτών αισθάνεται φόβο από τη χρονική καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, ομοίως 1 στους 4 των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μόνο το 28,6% αισθάνεται ικανοποίηση από την παράταση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.
  • Το 60,1% πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ μόνο το 21,7% πιστεύει ότι θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο.
  • Άλλο ένα μνημόνιο θα είναι η συμφωνία, πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία, το 61,2 %, και μόλις το 26,6% πιστεύει ότι, εάν επέλθει συμφωνία, αυτή θα είναι σύμφωνη με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μόνο το 60,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 60,9% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ πιστεύοθν ότι η συμφωνία δεν θα είναι «μακριά» από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, μια ισχυρή μειοψηφία ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, 33,2%, και το 58,7% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ επιθυμούν μια σκληρότερη διαπραγμάτευση, ακόμα και αν αυτό σημαίνει έξοδο της χώρας από το ευρώ, σε αντίθεση με τους 7 στους 10 πολίτες που δεν επιθυμούν σκληρότερη διαπραγμάτευση

Οχι στο δημοψήφισμα

Το 53,6% πιστεύει ότι, εάν τελικά επιτευχθεί συμφωνία, δεν χρειάζεται να τεθεί σε δημοψήφισμα, αλλά αρκεί η έγκρισή της από την κυβερνητική πλειοψηφία. Εάν όμως δεν επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς, το 48,8% επιθυμεί συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας, ενώ το 53,6% των πολιτών διαφωνεί με την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Η προεξόφληση της επίτευξης συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς αποτυπώνεται και στη μείωση της ανασφάλειας και του φόβου τόσο για έξοδο από το ευρώ όσο και για χρεοκοπία ή στάση πληρωμών από το Δημόσιο. καθώς επίσης και από το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία 71,4% πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν επιθυμούν έξοδό μας από το ευρώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει το ισχυρό «ατού» της κυβέρνησης, αφού η ικανοποίηση για το έργο και τις προσπάθειές του παραμένουν σε υψηλό ποσοστό (44,5%), παρότι παρουσιάζει σχετική πτώση σχεδόν έξι ποσοστιαίων μονάδων από τον Απρίλιο.
Αντίθετα, η ικανοποίηση από την κυβέρνηση έχει περιορισθεί στο 33,2%. Παράλληλα, αυξάνει την απογοήτευση για το μέλλον, με 6 στους 10 πολίτες να πιστεύουν ότι τόσο η κατάσταση στη χώρα όσο και στο οικογενειακό τους νοικοκυριό θα χειροτερέψει τους προσεχείς 12 μήνες.

Δημοσκόπηση Metrisi: 6 στους 10 πιστεύουν ότι έρχεται νέο Μνημόνιο - Με 9,1 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ  | iefimerida.gr 1
Δημοσκόπηση Metrisi: 6 στους 10 πιστεύουν ότι έρχεται νέο Μνημόνιο - Με 9,1 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ  | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Δημοσκόπηση Metrisi ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ