Πόλεμος στην κυβέρνηση για την Παναρίτη - Ολο το παρασκήνιο - iefimerida.gr

Πόλεμος στην κυβέρνηση για την Παναρίτη - Ολο το παρασκήνιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέο εσωκομματικό και ενδοκυβερνητικό μέτωπο φαίνεται ότι άνοιξε ο διορισμός της Ελενας Παναρίτη στη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Πώς εξελέγη με μια... καταλάθος ψήφο

Καλά πληροφορημένες πηγές, με γνώση του παρασκηνίου για το εν λόγω θέμα, αναφέρουν μιλώντας στο iefimerida.gr ότι στη σύσκεψη των 4 οικονομολόγων υπουργών, δύο τάχθηκαν υπέρ της επιλογής Παναρίτη για τη θέση της εκπρόσωπου της χώρας στο ΔΝΤ. Πρόκειται για τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη. Ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος τάχθηκε κατά, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είπε ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό, «είναι αδύνατο να στηρίξω πολιτικά την υποψηφιότητα Παναρίτη και δεν μπαίνω στη διαδικασία των στοιχείων του βιογραφικού της».

Οπως αναφέρουν οι ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές αυτή την αποστροφή του κ. Δραγασάκη ο Γιάνης Βαρουφάκης την εξέλαβε ως λευκό και θεώρησε ότι «πέρασε» η «προστατευόμενη» του Ελενα Παναρίτη. Φρόντισε μάλιστα να επισπεύσει τις διαδικασίες για να την ανακοινώσει στην έναρξη του τριημέρου.

Πηγές με γνώση του παρασκηνίου σημείωναν μάλιστα ότι ο Γιάννης Δραγασάκης ήταν σαφώς κατά της υποψηφιότητας Παναρίτη και σημειώνουν ότι κακώς ελήφθη αυτή η στάση του ως λευκό.

Ηδη το κόμμα έχει βγει στα κάγκελα με δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών ενώ έντονες είναι και οι αντιδράσεις των μελών της κυβέρνησης. Κάποιοι μάλιστα δεν διστάζουν να βάλουν και θέμα αντικατάστασης της Παναρίτη αμέσως μετά τη συμφωνία, καθώς δεν θέλουν να δημιουργηθεί αναστάτωση ενώ είναι σε εξέλιξη η τόσο κρίσιμη διαπραγμάτευση για τη χώρα.

Ομοβροντία δηλώσεων κατά Παναρίτη

Αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών, βουλευτές και υπουργοί προχώρησαν σε ομοβροντία δηλώσεων αποδοκιμασίας για το πρόσωπο της κυρίας Παναρίτη. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς φαίνεται να έχει... ενστάσεις για την εν λόγω επιλογή, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτει ένα retweet, tweet του κ. Παπαδημούλη που έκανε.

Πάντως, η επιλογή Παναρίτη φαίνεται να μην... περνά και από την αντιπολίτευση, όπως αποκαλύπτεται από τις σχετικές ανακοίνωσεις που εξέδωσαν Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ.

Βούτσης: Δεν είναι ανάγκη όλοι να είναι στην προμετωπίδα του αγώνα

Ο Γιάννης Βούτσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ έδειξε εμφανώς την αντίθεση του στην επιλογή της Παναρίτη για το ΔΝΤ. Αφού ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για επιλογή του Γιάνη Βαρουφάκη είπε ότι «καλό είναι όλοι να αξιοποιούνται και όλοι να μπορούν να αλλάξουν θέση, αλλά δεν είναι ανάγκη να είναι στην προμετωπίδα του αγώνα, αλλά μπορούν να την επικουρούν και τότε θα ήταν χρησιμότερο».

Φίλης: Η επιλογή Παναρίτη προσβάλει την κοινωνία

Ο Νίκος Φίλης με ανάρτηση του στο Facebook σχολιάζει με πολύ καυστικό τρόπο την επιλογή της Παναρίτη και μιλά για προβληματισμό για την απόφαση.

«Η επιλογή Παναρίτη για το Δ.Ν.Τ είναι ακατονόητη και προσβάλλει την κοινωνία. Πρόκειται για πρόσωπο που συμβολίζει το παρελθόν του μνημονίου. Δικαιολογημένα έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Κ.Ο. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί όχι από ένα πρόσωπο, αλλά από τα αρμόδια συλλογικά κυβερνητικά όργανα.

Παπαδημούλης: Να επανεξετάσει την επιλογή Παναρίτη ο Τσίπρας

«Δεν ήταν η καλύτερη επιλογή» σχολίασε από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ο οποίος ανέφερε «Δεν έχω καταλάβει ακριβώς και τις διαδικασίες με τις οποίες ελήφθη αυτή η απόφαση. Κάλεσε, μάλιστα, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να επανεξετάσει το όλο θέμα γράφοντας στο Twitter: «Δεν συμφωνώ με την επιλογή της κ Παναρίτη για την εκπροσώπηση μας στο ΔΝΤ. Ζητώ από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να την επανεξετάσουν».
Έθεσε μάλιστα ο κ.Παπαδημούλης θέμα επιλογής προσώπων ζητώντας μετά την λήξη της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους να εξεταστούν πιο προσεκτικά οι επιλογές προσώπων που στελεχώνουν κρίσιμα πόστα της κορυφής, του κράτους και της ευρύτερης κυβερνητικής μηχανής». «Δεν είμαι ευτυχής με αρκετές από τις επιλογές» κατέληξε συγκεκριμένα.

Το retweet με νόημα του Παππά

Με την άποψη του κυρίου Παπαδημούλη περί επανεξέτασης της επιλογής Παναρίτη φαίνεται ότι συμφωνεί και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, καθώς έκανε retweet το εν λόγω tweet του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Πόλεμος στην κυβέρνηση για την Παναρίτη - Ολο το παρασκήνιο  | iefimerida.gr 0

Λεουτσάκος: Δεν συμφωνώ με την επιλογή Παναρίτη

Επίσης, αντιρρήσεις για την επιλογή Παναρίτη εξέφρασε και το στέλεχος της Αριστερής πλατφόρμας Στάθης Λεουτσάκος ο οποίος ήταν κατηγορηματικός και ξεκάθαρος: «Δεν συμφωνώ με την επιλογή της κυρίας Παναρίτη ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ».

Σακοράφα: Η επιλογή Παναρίτη ξεπερνά τα όρια

Εντονα αντέδρασε στην επιλογή Παναρίτη και η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα. Με δύο αλλεπάλληλες αναρτήσεις στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter, έγραψε «Η Παναρίτη εκπρόσωπος της πρώτης αριστερής κυβέρνησης; Ε, όχι, αυτό ξεπερνά τα όρια. Δυστυχώς η Παναρίτη δεν είναι η πρώτη ατυχής επιλογή, αλλά είναι αυτή που ξεπερνά κάθε όριο».

Ποτάμι: Με τι προσόντα;

«H συμφωνία καθυστερεί αλλά τα στελέχη της διαπραγμάτευσης ήδη ανταμείβονται. Αναρωτιόμαστε ωστόσο αν η κ. Παναρίτη είχε κριθεί επαρκής για τη διαπραγμάτευση και δεν την είχε αποσύρει ο Πρωθυπουργός, με τι πόστο θα ανταμειβόταν;
Και για να σοβαρευτούμε.Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έπρεπε να έχει πολύ περισσότερα προσόντα από το πρώην βουλευτής Επικρατείας του Γιώργου Παπανδρέου..», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εξέδωσε Το Ποτάμι για την επιλογή Παναρίτη.

«Συγχαρητήρια» με ειρωνίες από το ΠΑΣΟΚ

Με μία καυστική ανακοίνωση σχολίασε το ΠΑΣΟΚ το διορισμό της Ελενας Παναρίτη στο ΔΝΤ, την οποία χαρακτηρίζει ως «εμβληματικό πρόσωπο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού».«Θέλουμε να συγχαρούμε θερμά τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τον διορισμό της κ. Παναρίτη στη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ.Ένα ακόμη εμβληματικό πρόσωπο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού, αφού λάμπρυνε τη θέση του βουλευτή επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στην οποία τη διόρισε ο κ. Γ. Παπανδρέου το 2009 και αφού απέκτησε πλούσια εμπειρία από το πρώτο μνημόνιο, έρχεται τώρα να βοηθήσει την κυβέρνηση Τσίπρα / Καμμένου στην σύναψη και διαχείριση του τρίτου μνημονίου. Τα αποθέματα εμπειρίας και πολιτικού ήθους της νέας εκπροσώπου στο ΔΝΤ συνιστούν εγγύηση επιτυχίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Έλενα Παναρίτη ΔΝΤ κυβέρνηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ