Reuters: Ο «σκληρός» πυρήνας της Ευρωζώνης κατηγορεί τον Γιούνκερ - Κάνει τον «καλό» στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Reuters: Ο «σκληρός» πυρήνας της Ευρωζώνης κατηγορεί τον Γιούνκερ - Κάνει τον «καλό» στην Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καταδικασμένος αν δεν κάνει κάτι, καταδικασμένος αν κάνει. Ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης κατηγορούν ευθέως την Κομισιόν ότι επιτρέπει στην Ελλάδα να τρέφει ψεύτικες ελπίδες.

Το Reuters ρίχνει φως στην παρασκηνιακή διελκυστίνδα ανάμεσα στο σκληρό πυρήνα των χωρών που συγκροτούν την Ευρωζώνη και τον Γιούνκερ, γύρω από τον ποιος εμφανίζεται να ακολουθεί σκληρή άμυνας και ποιος επιτίθεται στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν χώρες που θεωρούν ότι ο Γιούνκερ αφήνει εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα λάβει νέα δάνεια δίχως να καταβάλει μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Την ίδια στιγμή που άλλοι παράγοντες της Ευρωζώνης την πιέζουν έντονα να προχωρήσει ταχύτερα.

Ο καλός μπάτσος

Στο κάδρο μπαίνει ο Γιούνκερ, αλλά και ο Μοσκοβισί τους οποίους κατηγορούν ότι θέλουν να παίξουν το ρόλο του «καλού μπάτσου» στη διαπραγμάτευση. Ορισμένες κυβερνήσεις πιστεύουν ότι οι πιστωτές πρέπει να λάβουν άμεσα δεσμεύσεις και αποτελέσματα από την ελληνική πλευρά, να εμφανίζουν προς τα έξω ένα ενιαίο, σκληρό μέτωπο και όχι να βλέπουν τους Γιούνκερ-Μοσκοβισί να θολώνουν τα νερά.

«Από αυτή την άποψη, πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδραματίζει ένα κακό ρόλο», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος από μια κυβέρνηση της ζώνης του ευρώ στο Reuters. Και συνεχίζει: «Μερικοί άνθρωποι στην Αθήνα εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορούν να πάρουν τα χρήματα χωρίς μεταρρυθμίσεις, και αναφέρουν στο υπουργικό συμβούλιο ότι σε αυτή την άποψη συντάσσονται και οι Γιούνκερ-Μοσκοβισί. Νομίζουν ότι ο Γιούνκερ θέλει να τους κρατήσει στην Ευρωζώνη με οποιοδήποτε τίμημα».

Οι δυσαρεστημένοι

Κατά το Reuters, δυσαρεστημένοι με την τακτική της Κομισιόν εμφανίζονται να είναι οι: Γερμανία, Φινλανδία, οι Κάτω Χώρες, Αυστρία, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία και Σλοβακία, ενώ και στη Γαλλία αρχίζουν να εμφανίζονται κάποιοι που δείχνουν ενοχλημένοι. Το θέμα, όμως, είναι ότι επί του παρόντος ουδείς αποφασίζει να εκφράσει δημοσίως την κριτική του προς τις Βρυξέλλες.

Ο Γιούνκερ, ένας βετεράνος των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, δεν θέλει να δει την Ευρωζώνη να σπάσει επί των ημερών του. Αυτό περιορίζει τις επιλογές του και δίνει πάτημα στην Αθήνα να τζογάρει με τη χρεοκοπία, έτσι ώστε να αποφύγει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις.

Το Reuters αναφέρει πως δεν είναι όλες οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης που αποδέχονται αυτή την άποψη και συμπληρώνουν πως σε τελική ανάλυση, αναφέρουν, οι κυβερνήσεις θα είναι αυτές που θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα, τη στιγμή που η Κομισιόν δεν διαθέτει ίδιους πόρους.

Διαφορετικές απόψεις

Ο Γιούνκερ, προφανώς, αντιλαμβάνεται αυτό το «κύμα» - στην πρόσφατη συνέντευξή του στο ΜΝΙ είπε πως είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των θεσμικών οργάνων, αλλά στο τέλος θα υπάρξει ενιαία γραμμή. Τα «γεράκια» απαντούν πως το 2010 και το 2012 έσωσαν, έστω και απρόθυμα, την Ελλάδα, επειδή δεν είχαν άλλη λύση. Όχι πια!

Θυμίζουν ότι πλέον η Ευρωζώνη έχει οργανωθεί, ενώ χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία που ακολούθησαν τη συνταγή των μεταρρυθμίσεων, είδαν αποτέλεσμα. Αν, λοιπόν, δοθούν ευνοϊκότεροι όροι στην Ελλάδα, αυτό θα υπονομεύσει την επανεκλογή των κυβερνήσεων που ακολούθησαν το δύσκολο δρόμο.

Παρερμηνεία

Από την μεριά του, ο Γιούνκερ παραδέχεται ότι η Αθήνα μπορεί να έχει παρερμηνεύσει τη φιλική του διάθεση – κάτι που μπορεί να κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. Γι' αυτό λέει πως δεν είναι ο μόνος παίκτης γύρω από το Grexit.

To ΔΝΤ o «κακός μπάτσος»

Τη στιγμή που η Κομισιόν έχει αναλάβει μια πιο ήπια προσέγγιση, το ΔΝΤ έχει πάρει το ρόλο του «κακού μπάτσου» μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων. Έτσι, η άποψή του είναι πιο ευθυγραμμισμένη με εκείνες των σκληροπυρηνικών της Ευρωζώνης. Η ΕΚΤ κρατάει μια σχετικά ουδέτερη στάση, αλλά με περισσότερη κλίση προς το ΔΝΤ.

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, αναφέρει: «Χωρίς αμφιβολία, μερικές φορές, η φιλική, ασαφής και συγκεχυμένη άποψη της Κομισιόν, οδηγεί τους Έλληνες σε αισιοδοξία. Πιστεύουν ότι υπάρχει εύκολη διέξοδος. Και πάλι, για να είμαστε δίκαιοι, το 90% όλων αυτών ήταν ανικανότητα από την πλευρά των Ελλήνων και από λίγους Έλληνες μια μορφή μοχθηρίας».

Ένα παράδειγμα της σύγχυσης εμφανίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν εμφανίστηκε το σχέδιο Μοσκοβισί που δεν έγινε δεκτό από την Ευρομάδα. Το σίγουρο είναι ότι η εξεύρεση κοινού εδάφους μεταξύ των 19 κρατών και των τριών θεσμών, είναι αδύνατο να εξευρεθεί. Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι απόψεις διίστανται μερικές φορές ακόμη και εντός της ίδιας της κυβέρνησης. «Εάν η Κομισιόν δεν προσπαθούσε να γεφυρώσει τις απόψεις, τότε αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί. Έτσι, αν θέλουμε μια συνολική αποτυχία, καλό είναι να ζητήσουμε από την Επιτροπή να μην δώσει τις δικές της απόψεις», λέει με νόημα ο Γιούνκερ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ