Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακαλύπτει την κομματική πειθαρχία - Τι απαντά ο Χρυσόγονος - iefimerida.gr

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακαλύπτει την κομματική πειθαρχία - Τι απαντά ο Χρυσόγονος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κομματική πειθαρχία ήταν ένας άγνωστος όρος στον ΣΥΡΙΖΑ όσο καιρό ήταν στην αντιπολίτευση. Ο κάθε βουλευτής έλεγε ή ψήφιζε ό,τι ήθελε.

Τα πράγματα αλλάζουν όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση αποφάσισε να εισάγει στην κομματική λογική αυτό που ως τώρα καταδίκαζε. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα αντιμετωπίσει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα αν πάνω από 5-6 βουλευτές καταψηφίσουν την συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή.

Ο Νίκος Παππάς μιλώντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία, αλλά αμέσως ξέσπασε σοβαρότατη διαφωνία στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο υπουργός Επικρατείας, και πιο κοντινός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς, μάλιστα, ξέκοψε κάθε περιθώριο αμφισβήτησης και μη ψήφισης από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας θέμα κομματικής πειθαρχίας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα δημοκρατικό. Συζητάει τα πάντα δημοκρατικά και πληρώνει το τίμημα αυτής της επιλογής. Μπορεί να υπάρχουν φωνές που δυσπιστούν. Εντάξει. Όμως επειδή όλοι γνωριζόμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί από εμάς έχουμε κυβερνητική ευθύνη, και κρινόμαστε όχι από αυτά που θα πούμε εδώ, εκεί, σε ένα κομματικό όργανο ή σε ένα παράθυρο της τηλεόρασης από την τελική απόφαση. Και η συμφωνία η οποία θα έρθει στη Βουλή θα έχει την υπογραφή μας, την ψήφο μας ή την άρνηση της ψήφου μας. Εκεί λοιπόν νομίζω ότι άπαξ άπαντες θα κριθούμε και θα τεθούμε ενώπιον των δικών μας ευθυνών» τόνισε ο Νίκος Παπάς.

Στο ερώτημα αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, ο Νίκος Παππάς απάντησε: «Προφανέστατα. Μην το συζητάτε. Εδώ έχει βγει μια κυβέρνηση με συγκεκριμένη εντολή και αυτή η εντολή θα πρέπει να κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εδώ. Τώρα εδώ να μην αστειευόμαστε. Δεν είναι ούτε κάποιο δευτερεύον νομοσχέδιο ούτε και ρύθμιση στην οποία, εντάξει μπορεί να έχουμε μια ανοχή για το τι στάση θα κρατήσουμε κλπ».

«Δεν θεωρείτε ότι θα υπάρξει θέμα δεδηλωμένης αν δηλαδή, αν υπάρχει μια πλειοψηφία από τα σπάργανα της οποίας θα υπάρχουν ευάριθμες αμφισβητήσεις ώστε να μην συγκεντρώνονται 150 ψήφοι, τότε δεν θα υπάρξει ζήτημα;» συνέχισε, ενώ στο ερώτημα του δημοσιογράφου αν θα μπορούσε η κυβέρνηση να στηριχθεί στην ψήφο ενός άλλου κόμματος, αν δεν συγκεντρώσει τις θετικές ψήφους μερίδας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι το σενάριο να γίνει ο Αλέξης Τσίπρας, Παπαδήμος είναι σενάριο απευκταίο για τη δημοκρατία.

Λίγες ώρες αργότερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρυσόγογονος αποδόμησε λέξη προς λέξη τις δηλώσεις του Ν. Παππά, με συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ.
'' Η απειλή της κομματική πειθαρχίας δεν ήταν αποτελεσματική ούτε σε κόμματα με επαγγελματίες βουλευτές. Η ώρα της αλήθειας θα φανεί όταν φτάσει η συμφωνία στη Βουλή. Αν δε υπάρξει η Κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα πρέπει να πάμε σε εκλογές'', δήλωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ