Αλαλούμ στο ΥΠΟΙΚ -Εκκρεμούν εκατ. δηλώσεις, κινδυνεύει να καταρρεύσει το σύστημα, αλλά παράταση δεν δίνουν - iefimerida.gr

Αλαλούμ στο ΥΠΟΙΚ -Εκκρεμούν εκατ. δηλώσεις, κινδυνεύει να καταρρεύσει το σύστημα, αλλά παράταση δεν δίνουν

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Άγνοια κινδύνου αλλά και της πραγματικότητας φαίνεται ότι έχουν στο υπουργείο Οικονομικών, αφού η άρνηση του αυτονόητου, ήτοι της ολιγοήμερης παράτασης των φορολογικών δηλώσεων, δείχνει ότι ο κοινός νους έχει πάει... περίπατο.

Ποια είναι τα δεδομένα αυτή τη στιγμή; Η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα άνοιξε με περίπου 3,5 μήνες καθυστέρηση. Είναι μόνο αυτό; Όχι. Τα λάθη στα προσυμπληρωμένα πεδία που αφορούν στις συντάξεις, στους τόκους καταθέσεων και στα δάνεια είναι τόσο πολλά, που προκαλούν αλλεπάλληλες νευρικές κρίσεις όχι μόνο στους φοροτεχνικούς αλλά και στους υπαλλήλους του ΚΕΠΥΟ, που πασχίζουν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Ο κατάλογος των... κατορθωμάτων δεν εξαντλείται, όμως, εδώ. Το... κερασάκι στην τούρτα είναι ότι η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τα νομικά πρόσωπα δεν έχει ανοίξει ακόμα, παρά το ότι οι δηλώσεις αυτές θα πρέπει να υποβληθούν ως το τέλος Ιουνίου, δηλαδή μαζί με τα φυσικά πρόσωπα! Ποιο είναι το... σχιζοφρενικό της υπόθεσης; Τα νομικά πρόσωπα με την υποβολή της δήλωσης υποχρεούνται να καταβάλουν και την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι όσο καθυστερεί το υπουργείο Οικονομικών να ανοίξει την εφαρμογή τόσο θα καθυστερεί να εισπράξει "ζεστό" χρήμα, την ώρα που ξύνει τον... πάτο του βαρελιού. Υπενθυμίζεται σε αυτούς που το λησμονούν ότι στο 4μηνο η "τρύπα" στα φορολογικά έσοδα αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ.

Αυτονόητο είναι βέβαια ότι στον έναν μήνα που απομένει ως την καταληκτική προθεσμία, δεν μπορούν να υποβληθούν τόσα εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, χωρίς να καταρρεύσει το σύστημα, το οποίο ως γνωστόν δοκιμάζει τα όρια αντοχής του κάθε χρόνο και μάλιστα υπό πιο... φυσιολογικές συνθήκες. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι έχουν ξεκινήσει δειλά- δειλά οι... παραινέσεις προς τους φορολογούμενους να αποφύγουν τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου και να σπεύσουν τώρα, παρά ότι εκκρεμούν ακόμα διευκρινίσεις από τη ΓΓΔΕ π.χ. για το πώς ακριβώς θα φορολογηθούν οι αγρότες ή για τις εκπιπτόμενες δαπάνες.

Παρά όλα αυτά τα ευτράπελα η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη στη συνάντηση της με το προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου "ξέκοψε" το αίτημα για παράταση, αποδίδοντας, μάλιστα, την άρνηση της και στην αντίθετη άποψη των... θεσμών, σύμφωνα τουλάχιστον με όσους ήταν παρόντες στη συνάντηση. Αυτό που προκαλεί, πάντως, τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι η θέση που εξέφρασε η Ν. Βαλαβάνη για το θέμα της παράτασης, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί γίνει αυτό γιατί δεν μπορεί να αλλάξει η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης ήτοι ως το τέλος Ιουλίου. Σημειώνεται ότι και πέρσι, όταν υπήρξε ανάλογο πρόβλημα, δόθηκε παράταση στις φορολογικές δηλώσεις ως τις 14 Ιουλίου ΧΩΡΙΣ να αλλάξει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι οι δύο προθεσμίες ΔΕΝ συνδέονται υποχρεωτικά μεταξύ τους...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ