Η Λαγκάρντ απασφάλισε: Το Grexit είναι ακόμη μια πιθανότητα - iefimerida.gr

Η Λαγκάρντ απασφάλισε: Το Grexit είναι ακόμη μια πιθανότητα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σκωτσέζικο ντους επιφύλαξε για ακόμη μια φορά στην ελληνική κυβέρνηση η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μίλησε στη γερμανική FAZ καθιστώντας σαφές ότι το Grexit είναι ακόμη πιθανό.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, μάλιστα, προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα σημειώνοντας ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα σημάνει και το τέλος του κοινού νομίσματος.

«Δεν θα είναι μια βόλτα στο πάρκο, αλλά δεν θα αποτελέσει και το τέλος του ευρώ», σημείωσε η κ. Λαγκάρντ.

Παράλληλα σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει λύση και συμφωνία μέχρι την Κυριακή (όπως επιθυμεί η Αθήνα), ενώ, ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα.

«Πριν από δέκα ημέρες είχαμε κάποια θετικά σημάδια, αλλά από τότε δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ για να υπογραμμίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν περαιτέρω δάνεια στην Ελλάδα πριν από μια ξεκάθαρη συμφωνία για πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Η σιδηρά κυρία της Ουάσινγκτον, πάντως, συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.

ΔΝΤ: Δεν μπορεί να κλείσει συμφωνία με 2-3 μέτρα μόνο

Νωρίτερα, σήμερα μίλησε και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία μόνο με δύο ή τρία μέτρα και απαιτείται μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση.
«Δεν θα κάνω υποθέσεις για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία με μόνο δύο ή τρία μέτρα. Απαιτείται μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση. Δεν έχω αίσθηση πότε θα επέλθει συμφωνία. Οσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερα. Οσο πιο αργά τόσο μεγαλύτερο το κόστος» είπε, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή χαρακτήρισε ανάλγητους τους εκπροσώπους των θεσμών και υποστήριξε ότι το ΔΝΤ έχει μια πολύ σκοτεινή ιστορία, η οποία κατέληξε σε αναξιοπιστία στα μέσα του 2000, ο Μάρεϊ είπε πως το Ταμείο είναι ευέλικτο και πρόθυμο να ακούσει εναλλακτικές προτάσεις.

Σε ερώτηση εάν έχει υπάρξει αίτημα από την Ελλάδα για σύμπτυξη των δόσεων που πρέπει να καταβάλει τον Ιούνιο η χώρα στο ΔΝΤ ύψους 1,56 δισ. ευρώ, είπε πως δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα και ότι η τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο ήταν στα μέσα της δεκαετίας του '80 και αφορούσε καταβολές της Ζάμπια. «Η Ελλάδα δεν έχει απειλήσει ότι δεν θα πληρώσει το ΔΝΤ. Ο κ. Βαρουφάκης έχει δημοσίως δηλώσει ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» σημείωσε.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος υποστήριξε πως η Ευρωζώνη θα μπορούσε να επιβιώσει από μια έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση, ο Μάρεϊ αποσαφήνισε πως «η έξοδος της Ελλάδος από την Ευρωζώνη δεν είναι το βασικό σενάριο του ΔΝΤ».

Καλούμενος να αναφερθεί στις θέσεις του Ταμείου για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είπε πως η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικούς χρέους δεν έχει ακόμη καταρτιστεί από τα στελέχη του Ταμείου, ενώ όταν ερωτήθηκε για το εάν το ΔΝΤ θα μπορούσε να επανεξετάσει το στόχο του ελληνικού χρέους προς ΑΕΠ, δεν θέλησε να απαντήσει. «Η σταθεροποίηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι από τους βασικούς μας στόχους» είπε.

Απαραίτητη θεωρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του πρακτορείου, το ΔΝΤ φέρεται να επιμένει πως για την επίτευξη συμφωνίας απαιτούνται αξιόπιστα πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα, αλλά και μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνουν αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κριστίν Λαγκάρντ grexit συμφωνία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ