Bloomberg: Η Αθήνα έλαβε προειδοποίηση από τους G7 -Δεν υπάρχει καμία συμφωνία - iefimerida.gr

Bloomberg: Η Αθήνα έλαβε προειδοποίηση από τους G7 -Δεν υπάρχει καμία συμφωνία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι μεγαλύτεροι «παίκτες» της Ευρωζώνης έστειλαν σαφές μήνυμα στην Αθήνα: οι υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις δεν αξίζουν τίποτα μέχρι να γραφτούν στο χαρτί της συμφωνίας.

Το Bloomberg αναφέρει πως παρά την προϊούσα αισιοδοξία της Αθήνας για επικείμενη συμφωνία, οι Γερμανοί και οι Γάλλοι αξιωματούχοι που από χθες συνωθούνται στη Δρέσδη για τη συνδιάσκεψη των G7, αποκρούουν την όποια συμφωνία, σημειώνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις παραμένουν ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να επιλυθεί. Υποσημειώνουν, δε, πως έχει περάσει ήδη πάρα πολύς χρόνος κάτι που αυξάνει την πιθανότητα να είναι πολύ αργά για την Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Στα χαρτιά

Ο Μισέλ Σαπέν έθεσε τη συζήτηση σε ένα πραγματιστικό πλαίσιο: «Κάποια στιγμή η συζήτηση πρέπει να μπει στο χαρτί της συμφωνίας. Χρειάζεται ένα σχέδιο». Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι στην επίσημη ατζέντα των G7, εντούτοις είναι φανερό πως το όνομά της έχει ακουστεί ουκ ολίγες φορές σαξονικό ανάκτορο πρώην πριγκήπων και βασιλιάδων στη Δρέσδη.

Κοινά σημεία

Σταθερός στην άποψή του ότι η συμφωνία απέχει ακόμη από το να πέσει στο τραπέζι για υπογραφές, ο Σόιμπλε διαμήνυσε στην Αθήνα ότι άκουσε με έκπληξη την αισιοδοξία της Αθήνας. Και τούτο διότι εκείνος δεν γνωρίζει κάτι περί συμφωνίας που έχει αρχίσει να καθαρογράφεται. Από την άλλη, τα κράτη εκτός Ευρώπης που μετέχουν στους G7 είχαν την ευκαιρία να παροτρύνουν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους να βρουν τα κοινά σημεία και να προχωρήσουν σε μια συμφωνία.

Ο Καναδός ΥΠΟΙΚ, Τζο Όλιβερ σημειώνει πως, «αυτό με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί η Ευρώπη είναι το βραχυπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα πληρωμών της Ελλάδα που μπορεί να δημιουργήσει πραγματικά ζητήματα και στη συνέχεια να τεθούν οι βάσεις για μια βιώσιμη πορεία της χώρας». Έτσι, ακούγονται δύο διαφορετικές φωνές στη Δρέση: οι Ευρωπαίοι εμμένουν στις μεταρρυθμίσεις και οι εκτός Ευρώπης ζητούν έναν άμεσο συμβιβασμό.

Η μικροπολιτική

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου έκανε λόγο για το πόσο επικίνδυνη είναι η μικροπολιτική, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα και ζήτησε να αρθούν οι όποιες διαφωνίες για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ο πρώην ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Λόρενς Σάμερς τόνισε από τη μεριά του: «Η Ευρώπη πρέπει να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν όρια στη λιτότητα που μπορεί να επιβληθεί και ότι, τελικά, τα προβλήματα λύνονται μέσω της ανάπτυξης». Για να λάβει πληρωμένη απάντηση από τον Σόιμπλε: «Μέχρι τώρα έχουμε δουλέψει καλά με τις άλλες χώρες που ακολούθησαν ένα πρόγραμμα. Δεν έχω ακούσει καμία ιδέα για το τι άλλο θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης – άλλη λύση από την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας δεν υπάρχει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τζακ Λιου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε G7
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ