Ασπρο-μαύρο: Η Αθήνα «γράφει» συμφωνία, αλλά οι δανειστές βάζουν φρένο - iefimerida.gr

Ασπρο-μαύρο: Η Αθήνα «γράφει» συμφωνία, αλλά οι δανειστές βάζουν φρένο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκ διαμέτρου αντίθετες φαίνεται πως είναι οι εκτιμήσεις Αθήνας και δανειστών για το ενδεχόμενο συμφωνίας και ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ότι στο Brussels Group αρχίζει να γράφεται το κείμενο της συμφωνίας με τους εταίρους, διαρρέοντας και τα μέτρα που θα περιλαμβάνει, ενώ, ο πρωθυπουργός έκανε δήλωση αισιοδοξίας.

Στον αντίποδα, πάντως, Κομισιόν, ΔΝΤ και Γερμανία δεν συμμερίζονται την ελληνική αισιοδοξία και αναφέρουν ότι η συμφωνία δεν είναι προ των πυλών.

Τι περιλαμβάνει το πλαίσιο σύμφωνα με την κυβέρνηση

Κυβερνητικοί κύκλοι το μεσημέρι διέρρεαν πως το προσχέδιο της συμφωνίας περιλαμβάνει τις εξής προϋποθέσεις:

  • Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.
  • Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.
  • Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.
  • Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Τι αλλάζει σε ΦΠΑ και πρόωρες συντάξεις

Σε ότι, αφορά στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις [χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα] και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις.

Το ΔΝΤ δεν δέχεται αυτή τη συμφωνία

Ωστόσο, παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου διευκρινίζουν πως αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι [Κομισιόν και ΕΚΤ] ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι "θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά".

Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι διευκρινίζουν ότι η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία. Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα.

Τσίπρας: Μην ακούτε τις Κασσάνδρες

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός προέβη σε δήλωση τονίζοντας ότι συμφωνία με τους δανειστές είναι κοντά, ενώ, υπογράμμισε ότι «Χρειάζεται όμως να κλείσουμε όλοι τα αυτιά σε Κασσάνδρες και κινδυνολόγους. Χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στην τελική ευθεία».

Οργισμένη απάντηση Βερολίνου: Είμαστε ρεαλιστές και όχι Κασσάνδρες

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού προκάλεσαν την αντίδραση του Βερολίνου με αξιωματούχο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να απαντάει στον πρωθυπουργό.

«Δεν είμαστε Κασσάνδρες. Είμαστε ρεαλιστές. Δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε προόδους στις διαπραγματεύσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Νωρίτερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε απαντήσει με τρόπο ειρωνικό στην αισιοδοξία της Αθήνας. Ο εκπρόσωπός του, Μάριν Γιέγκερ δήλωσε ότι οι πληροφορίες που έχει το Βερολίνο για την πορεία των διαπραγματεύσεων είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες της Αθήνας.

Ντομπρόφσκις: Δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο

Η πρώτη ξεκάθαρη αντίδραση ήρθε από την ίδια την Κομισιόν μέσω του αντιπροέδρου της.

Ο Βάλντις Ντομπρόφσκις λίγη ώρα μετά τις διαρροές για κείμενο συμφωνίας σχολίασε ότι «ακόμη δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο». «Εργαζόμαστε εντατικά για να εξασφαλίσουμε μία συμφωνία ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια. Δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

ΔΝΤ: Δεν είναι επαρκείς οι προσπάθειες

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, αρνήθηκε να σχολιάσει επισήμως, ωστόσο, νωρίτερα ο επικεφαλής οικονομολόγος του έστειλε αυστηρά μηνύματα στην Αθήνα.

Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ ανέφερε σε συνέντευξή του σε ισπανική εφημερίδα ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας για συμφωνία δεν είναι επαρκείς.

Επιπλέον, μέσω δηλώσεών του στη Handelsblatt, ο κ. Μπλανσάρ τόνισε ότι η Ευρωζώνη μπορεί να αντέξει το ενδεχόμενο ενός Grexit στέλοντας ακόμη ένα ηχηρό μήνυμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ συμφωνία κασσάνδρες Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ