Τελεσίγραφο της ΕΚΤ με «πάγωμα» του ELA: «Αυτή η εβδομάδα και τέλος», λέει στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Τελεσίγραφο της ΕΚΤ με «πάγωμα» του ELA: «Αυτή η εβδομάδα και τέλος», λέει στην Ελλάδα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Αυτή η εβδομάδα και τέλος» είναι το μήνυμα της ΕΚΤ προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ είχε προηγηθεί και το τελεσίγραφο Γιούνκερ για συμφωνία μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, η απόφαση της ΕΚΤ να μη δώσει ούτε μισό ευρώ από τον ELA, "περιορίζει τα διαθέσιμα στην αγορά", καθώς το "μαξιλάρι" των 3 δισ ευρώ έχει ήδη... ξεπουπουλιαστεί από τις εκροές της τελευταίας εβδομάδας, που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν πιο... ζωηρές και έφτασαν στο 1 δισ ευρώ.

«Ο Ντράγκι βάζει χρονοδιακόπτη» λένε χαρακτηριστικά τα ίδια τραπεζικά στελέχη, εκτιμώντας ότι η ΕΚΤ στέλνει με το δικό της τρόπο μήνυμα να βρεθεί άμεσα λύση. Η εκτίμηση είναι ότι η κλεψύδρα της ΕΚΤ θα έχει αδειάσει έως την άλλη εβδομάδα, οπότε ή θα έχει επιτευχθεί συμφωνία ή θα πάρουν το λόγο οι «σκληροί» της Φρανκφούρτης, οι οποίοι πιέζουν εδώ και εβδομάδες για γενναίο "κούρεμα" στα ενέχυρα που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες για να αντλήσουν ρευστό, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται βέβαια αυτό για την ευστάθεια εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Οι ίδιοι τραπεζίτες σπεύδουν, πάντως, να καθησυχάσουν, επισημαίνοντας ότι ακόμα και με το «πάγωμα» του ELA δεν διατρέχει κίνδυνο καμία τράπεζα, αφού ακόμα και στην περίπτωση αυξημένων εκροών, "με ένα τηλεφώνημα θα δοθεί η αναγκαία ρευστότητα".

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται νευρικότητα στα γκισέ των τραπεζών και στα ΑΤΜ, νευρικότητα που επιτείνεται λόγω των φημών και των δηλώσεων περί επιβολής Φόρου στις συναλλαγές ή και κεφαλαιακών ελέγχων. Ειδικά όσον αφορά στο θέμα των κεφαλαιακών ελέγχων, φρόντισε να το συντηρήσει ο Β. Σόιμπλε με μια ακόμα συνέντευξη του, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στις ελληνικές Αρχές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΤ ELA Μάριο Ντράγκι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ