Γκάλοπ του Sputnik: Το 58% των Ελλήνων θέλει το ευρώ - iefimerida.gr

Γκάλοπ του Sputnik: Το 58% των Ελλήνων θέλει το ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η υπονόμευση του ευρώ και η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, τη δραχμή εν προκειμένω, θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα, δεδομένου ότι θα αποσταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας και θα εξαλείψει τις αποταμιεύσεις του κόσμου».

Αυτή είναι η απόφανση Ευρωπαίων οικονομολόγων προς το ρωσικό σάιτ Sputnik, σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν τα ευρήματα του δεύτερου μέρους του πανευρωπαϊκού γκάλοπ που διεξήγαγε η ICM Research. Σε αυτό το δεύτερο μέρος, το ερώτημα είναι σαφές «ευρώ ή δραχμή;» και απευθύνεται μόνο στους Έλληνες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 58% των Ελλήνων πολιτών θέλει να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, ενώ υπάρχει και ένα αξιοσημείωτο ποσοστό (24%) που επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή.

Κατά τον Κέβιν Φέδερστοουν του London School of Economics and Political Science, «οι βραχυπρόθεσμες, αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή θα ήταν καταστροφικές. Κανείς δεν θα ήθελε ένα τέτοιο νόμισμα και η μαύρη αγορά θα ανθούσε στη χώρα».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως μια τέτοια κίνηση θα έκανε τους φτωχούς Έλληνες ακόμη φτωχότερους, ενώ η λεγόμενη μεσαία τάξη θα είχε να χάσει πολλά από τις πηγές των εισοδημάτων και των αποταμιεύσεών της. Όλα αυτά, δε, θα οδηγούσαν αναπόφευκτα σε μια κοινωνική αναταραχή. «Θα μπορούσαμε να δούμε ακόμη και την αστυνομία και το στρατό έξω από τις τράπεζες με τον κόσμο να είναι μαζεμένος και πανικόβλητος», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Αρσαέλ Βαλφέλς, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, αναφέρει: «Μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω το τραπεζικό σύστημα [στην Ελλάδα] και να απενεργοποιήσει την πρόσβαση της στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Άραγε, το ελληνικό κοινό καταλαβαίνει αυτό;»

Ο Λέιβ Κ Μπροχ του Λαϊκού Κόμματος κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Δανία, έχει εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη: «Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος εξόδου της Ελλάδας από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, άρα η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν ένας καλός τρόπος για να επιστρέψει στην ανταγωνιστικότητα. Μένοντας στην Ευρωζώνη το πρόβλημα για την Ελλάδα θα παραμείνει. Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και αυτό θα είναι δύσκολο αν παραμείνει στο ευρώ. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, αν έχει κανείς δικό του νόμισμα. Αυτό είναι καλό και από δημοκρατική άποψη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ γκάλοπ Δραχμή ευρώ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ