Αβυσσος 3 δισ. ευρώ μεταξύ Αθήνας και δανειστών φέρνει ανατροπές στον ΦΠΑ - iefimerida.gr

Αβυσσος 3 δισ. ευρώ μεταξύ Αθήνας και δανειστών φέρνει ανατροπές στον ΦΠΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Σοκ και δέος προκαλούν οι απαιτήσεις και πολύ περισσότερο οι εκτιμήσεις των δανειστών για το ΦΠΑ, αφού στην πραγματικότητα η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το στρατόπεδο των δανειστών, οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τις αλλαγές στο ΦΠΑ οδηγούν σε απώλειες εσόδων που αγγίζουν τα 900 εκατ.- 1 δισ ευρώ. Ετσι αν συνυπολογίσει κανείς τις απαιτήσεις των Θεσμών- όπως αποτυπώνονται στη συνέντευξη Γιούνκερ στο ΜΝΙ- για «κέρδος» 1,8- 2 δισ ευρώ, η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών φτάνει στα 3 δισ ευρώ!

Αυτή τη στιγμή ο μεσοσταθμικός συντελεστής ΦΠΑ είναι 17,025% κι όπως σημειώνουν πηγές από την... αντίπερα όχθη, κάθε μείωση μιας μονάδας από αυτά τα επίπεδα, οδηγεί σε απώλειες περίπου 900 εκατ. ευρώ. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό, σύμφωνα τουλάχιστον με την άποψη των δανειστών; Ότι για να πιάσουμε τα 1,8 δισ ευρώ σε ετήσια βάση, ο χαμηλός συντελεστής θα πρέπει να πάει από το 6,5% στο 10% και ο βασικός συντελεστής στο 20%, με κατάργηση του σημερινού 13% και μείωση του σημερινού υψηλού 23%! Αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις από την Αθήνα είναι ότι στο χαμηλό συντελεστή 10% θα πρέπει να υπάγονται μόνο τα φάρμακα και βασικά είδη διατροφής, αφού σε διαφορετική περίπτωση ο βασικός συντελεστής θα πρέπει να είναι υψηλότερος από 20%.

Τι επιδιώκει η Αθήνα; Τρεις συντελεστές (7%, 14%, 22%) και την υπαγωγή όλων των τροφίμων στο 7%. Επιπλέον, αναζητείται η δυνατότητα ειδικού bonus (ισόποσο tax credit για 3 μονάδες) για τη χρήση «πλαστικού» χρήματος αλλά μόνο για το μεσαίο συντελεστή 14%, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα τα ξενοδοχεία και εστίαση, όπως επίσης η δυνατότητα μεγαλύτερων εκπτώσεων για "πλαστικό" χρήμα σε υπηρεσίες με μεγάλη φοροδιαφυγή όπως οι επισκευές και τα συνεργεία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΦΠΑ δανειστές ανατιμήσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ