Πολωνία: Πώς ένας άγνωστος, ευρωσκεπτικιστής Δεξιός έγινε Πρόεδρος της χώρας [εικόνες] - iefimerida.gr

Πολωνία: Πώς ένας άγνωστος, ευρωσκεπτικιστής Δεξιός έγινε Πρόεδρος της χώρας [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Αντρέι Ντούντα, ο υποψήφιος του συντηρητικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) κέρδισε τις προεδρικές εκλογές την Κυριακή 24 Μαΐου με 52% των ψήφων.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Κομορόφσκι τον συνεχάρη για το αποτέλεσμα.
Ο Κομορόφσκι εκπροσωπούσε την ασφάλεια, ήταν ένας έμπειρος πολιτικός και προερχόταν από το κίνημα Σολινταρνόσκ, γράφει η Le Monde. Ο νικητής Ντούντα είναι εκπρόσωπος της συντηρητικής Δεξιάς και εκπροσωπεί το νέο και την αλλαγή. Αυτό επέλεξαν οι ψηφοφόροι την περασμένη Κυριακή.
Για τον Κομορόφσκι, στον οποίο οι δημοσκοπήσεις έδιναν μέχρι πρόσφατα 60% πρόθεση ψήφου, το σενάριο είναι εντελώς απρόσμενο. Το αποτέλεσμα είναι επικίνδυνο για το κόμμα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση (ΡΟ, φιλελεύθερη Δεξιά) γιατί το PiS του Ντούντα μπορεί να τους απειλήσει και στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν σε λίγους μήνες.

Αριστερά ο Κομορόφσκι, δεξιά ο Ντούντα:

Πολωνία: Πώς ένας άγνωστος, ευρωσκεπτικιστής Δεξιός έγινε Πρόεδρος της χώρας [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο Ντούντα είναι ένας εντελώς άγνωστος πολιτικός για την πλειοψηφία των Πολωνών. Επειδή όλα τα κόμματα ήταν σίγουρα ότι θα επανεκλεγόταν ο Κομορόφσκι κατέβασαν στις εκλογές τα «δεύτερα χαρτιά» ως υποψηφίους. Ακόμη και το κόμμα PiS, το οποίο διευθύνει με σιδερένια πειθαρχία ο πρώην πρωθυπουργός Γιαροσλάβ Καζίνσκι, κατέβασε τον Ντούντα, πιστεύοντας ότι θα «καεί».

Εκείνος, έκανε μια αμερικανικού τύπου προεκλογική εκστρατεία, γυρνώντας όλη τη χώρα με ένα λεωφορείο, για να συναντήσει τους Πολωνούς, την ώρα που ο Πρόεδρος Κομορόφσκι καθόταν στο παλάτι του. Εχει μια φάτσα «καλός γαμπρός», γράφει η Le Monde, και αυτό καθησυχάζει την πλειοψηφία των Πολωνών, η οποία παραμένει πιστή στις αξίες της καθολικής εκκλησίας.

Πολωνία: Πώς ένας άγνωστος, ευρωσκεπτικιστής Δεξιός έγινε Πρόεδρος της χώρας [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ο Ντούντα είναι 43 ετών, καθηγητής Νομικής και υφυπουργός Δικαιοσύνης το 2005 στην τότε κυβέρνηση όπου κυριαρχούσε το κόμμα PiS. Το 2008 έγινε στενός συνεργάτης του προέδρου Λεχ Καζίνσκι, ο οποίος σκοτώθηκε σε ένα μυστήριο αεροπορικό δυστύχημα, σε πτήση προς το Σμόλενσκ το 2010. Ο Ντούντα εξελέγη βουλευτής και έγινε ευρωβουλευτής το 2014.
Το γεγονός ότι ήταν ελάχιστα γνωστός ήταν τελικά το ατού που τον εξέλεξε Πρόεδρο της Πολωνίας. Οι Πολωνοί είχαν κουραστεί από τα ίδια πρόσωπα και από την εναλλαγή στην εξουσία του Καζίνσκι και του Ντόναλντ Τουσκ, που σήμερα είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οι οπαδοί του κόμματος PiS πανηγύρισαν τρελά την επικράτηση του Ντούντα, η οποία αποτελεί ρεβάνς μετά την ήττα του 2010. «Ψήφισα Ντούντα γιατί ήρθε ο καιρός της αλλαγής. Πιστεύω ότι θα παλέψει για να μη ξεπουληθεί ό,τι απέμεινε σε αυτή τη χώρα» εξηγεί στην Le Monde η Anna Lenk, η οποία εργάζεται σε μια επιχείρηση τηλεπικοινωνιών.

Πολωνία: Πώς ένας άγνωστος, ευρωσκεπτικιστής Δεξιός έγινε Πρόεδρος της χώρας [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Πολ Μέησον: Νίκησε τη λιτότητα ο Ντούντα


Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για το απρόσμενο εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία και στην Πολωνία κάνει και ο δημοσιογράφος Πολ Μέισον του «Channel 4»
Ο Μέησον εξηγεί πως το εκλογικό αποτέλεσμα σε Ισπανία και Πολωνία βάζει στο επίκεντρο την πολιτική της λιτότητας που προωθούσαν τα κόμματα που ηττήθηκαν στις εκλογές, κάτι που, όπως επισημαίνει, συνέβη και στην Ελλάδα.

Πολωνία: Πώς ένας άγνωστος, ευρωσκεπτικιστής Δεξιός έγινε Πρόεδρος της χώρας [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Βεβαίως, όπως επισημαίνει ο Μέισον, το κόμμα του Ιγκλέσιας στην Ισπανία και το κόμμα του Αντρέι Ντούντα «Νόμος και Δικαιοσύνη» είναι δύο ετερόκλητα κόμματα που αναδείχθηκαν ως αντίδραση στη λιτότητα , κυρίως της νεολαίας που αισθάνεται απομονωμένη από το σύστημα.
Οι Podemos, ένα ακροαριστερό κίνημα, γεννήθηκαν μέσα από τις διαμαρτυρίες των «Αγανακτισμένων» το 2011. Το κόμμα του Ντούντα, όμως, είναι ευρωσκεπτικιστικό, καθολικό και φιλοαμερικανικό. Τα δύο εκλογικά αποτελέσματα σε Ισπανία και Πολωνία έρχονται μετά τη νίκη της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ελλάδα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και τις πιέσεις που δέχεται από τους Ευρωπαίους εταίρους της, σχολιάζει ο Βρετανός δημοσιογράφος.

Κατά του ευρώ οι Πολωνοί

Το ποσοστό των Πολωνών που αντιτίθεται στην εγκατάλειψη του εθνικού νομίσματος ζλότι και στην υιοθέτηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος ανήλθε στο 70%, το υψηλότερο μέχρι σήμερα, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του ινστιτούτου CBOS που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Μόλις το 25% τάσσεται υπέρ της ένταξης στην ευρωζώνη, σύμφωνα με το CBOS, μία ημέρα μετά τις προεδρικές εκλογές στις οποίες νικητής αναδείχτηκε ο συντηρητικός Αντρέι Ντούντα, ο οποίος έχει εκφράσει την άρνησή του στην ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη στο άμεσο μέλλον.

Σε δημοσκόπηση του περασμένου Νοεμβρίου, το 68% των Πολωνών είχε ταχθεί κατά και το 24% υπερ του ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι είχαν δηλώσει αναποφάσιστοι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο μεγαλύτερος αριθμός Πολωνών που επιθυμεί την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη είχε καταγραφεί στις αρχές του 2002 προτού η Πολωνία ενταχθεί στην ΕΕ.

Η Πολωνία–η μεγαλύτερη οικονομία στην ανατολική Ευρώπη–ετοιμάζεται για την υιοθέτηση του ευρώ αλλά δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε θα το πράξει. Από τη στάση της κοινής γνώμης φαντάζει απίθανο να ενταχθεί η χώρα στην ευρωζώνη στο άμεσο μέλλον.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 16 έως τις 22 Απριλίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ