Σταθάκης σε Le Monde: Συμφωνία και όχι Grexit - iefimerida.gr

Σταθάκης σε Le Monde: Συμφωνία και όχι Grexit

 Nick Paleologos / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Γιώργος Σταθάκης για συμφωνία με τους εταίρους το επόμενο διάστημα, όντας κατηγορηματικά αρνητικός στο ενδεχόμενο Grexit.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο υπουργός Οικονομίας μίλησε για τις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας πως αν και ακόμα υπάρχουν διαφορές για θέματα φορολογίας, συνταξιοδοτικό και σύστημα εργασίας, η συμφωνία θα επέλθει στο χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν τα μέτρα λιτότητας που τέθηκαν το 2010 έχουν βοηθήσει την ελληνική οικονομία, καθιστώντας την ανταγωνιστική δήλωσε πως «όταν μπήκαμε στο πρόγραμμα διάσωσης, η τρόικα ήθελε να λύσει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας απαιτώντας εσωτερική υποτίμηση. Στην πραγματικότητα, οι μισθοί έχουν μειωθεί περισσότερο από 25% από το 2009. Παρά το γεγονός αυτό όμως, οι εξαγωγικές επιδόσεις μας δεν βελτιώνονται» και συνέχισε:

«Αυτό δείχνει ότι οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας δεν προέρχονται από τους πολύ υψηλούς μισθούς, αλλά από τα διαρθρωτικά προβλήματα για τα οποία η τρόικα δεν έχει βρει ακόμα την θεραπεία. Όπως για παράδειγμα η σχέση μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών συμφερόντων».

Κατηγορηματικά αρνητικός ήταν και σε ερώτηση για το εάν θα ήταν καλύτερα η χώρα να βγει εκτός ευρώ είπε:

«Η χώρα μας πρέπει να παραμείνει εντός της νομισματικής ένωσης, αλλά με ένα καλύτερο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Θα πρέπει να μας επιτρέψει να επιτύχουμε το ρυθμό ανάπτυξης, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μας, ενώ παράλληλα να είναι κοινωνικά δίκαιη».

Σχετικά με τις διαφωνίες που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως αυτό δεν είναι εμπόδιο για τη συμφωνία μιας και «αυτή είναι η δημοκρατία και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει. Ειδικά από τη στιγμή που όλοι συμφώνησαν για ένα καθοριστικό ζήτημα: την ανάγκη παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ με αλλαγή όμως κατεύθυνσης της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής».

Μια από τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς, υπογραμμίζοντας πως αυτό θα πάρει χρόνο.

«Η κρίση ρευστότητας θα υποχωρήσει όταν θα υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο θα εξαλειφθεί γρήγορα γιατί η οικονομία μας έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Η τουριστική περίοδος φαίνεται πολύ καλή, η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι ένας ισχυρός κινητήρας, οι αυξήσεις των μισθών θα υποστηρίξουν τη μελλοντική κατανάλωση», απάντησε μιλώντας γιοα τις απώλειες των ελληνικών επιχειρήσεων.

Καταλήγοντας, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε πως πρέπει να αναθεωρηθούν ορισμένα πράγματα μέσα στην ΕΕ όπως ο ρόλος της ΕΚΤ, η οποία σε αντίθεση με όλες τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, δεν εκπληρώνει την αποστολή του «δανειστή έσχατης ανάγκης», η δημοσιονομική πολιτική η οποία δεν χαρακτηρίζεται από ευελιξία αλλά και η ζώνη του ευρώ η οποία θα πρέπει να υιοθετήσει πιο ευνοϊκές πολιτικές για την ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ