Αντα Κολάου, πώς μια 41χρονη «Αγανακτισμένη» έγινε δήμαρχος της Βαρκελώνης [εικόνες] - iefimerida.gr

Αντα Κολάου, πώς μια 41χρονη «Αγανακτισμένη» έγινε δήμαρχος της Βαρκελώνης [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ο πόθος για αλλαγή νίκησε την εκστρατεία φόβου, υποταγής. Ολοι μαζί κερδίζουμε τη Βαρκελώνη».

Συγκινημένη, με τα χέρια υψωμένα, η Αντα Κολάου γεύτηκε τη νίκη της. Αυτή η Ισπανίδα, 41 ετών, έγινε γνωστή στη χώρα της τα τελευταία χρόνια όταν κινητοποιήθηκε ενάντια στις εξώσεις των οικογενειών από τα σπίτια τους, εξαιτίας της κρίσης και των δανείων, ένα φαινόμενο που σόκαρε βαθιά την Ισπανία.

Αντα Κολάου, πώς μια 41χρονη «Αγανακτισμένη» έγινε δήμαρχος της Βαρκελώνης [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Ετέθη επικεφαλής της PAH, μιας οργάνωσης που αγωνίζεται εναντίον των εξώσεων, όπου κινητοποιείται μαζί με τον σύντροφό της.

Αντα Κολάου, πώς μια 41χρονη «Αγανακτισμένη» έγινε δήμαρχος της Βαρκελώνης [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Αυτή η μαχητικότητα της έδωσε το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη, το οποίο το πήρε το 2013 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τώρα ετοιμάζεται να γίνει δήμαρχος στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, τη Βαρκελώνη. Η Αντα Κολάου βγήκε πρώτη στις τοπικές εκλογές της Κυριακής, με τον συνδυασμό της «Η Βαρκελώνη από κοινού», η οποία πρόσκειται στους Podemos, ενώ ενσωμάτωσε και κινήματα της Αριστεράς. Κέρδισε 11 έδρες, ενώ ο απερχόμενος δήμαρχος 10.

Αντα Κολάου, πώς μια 41χρονη «Αγανακτισμένη» έγινε δήμαρχος της Βαρκελώνης [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Τι υποσχέθηκε η 41χρονη Κολάου

Σταμάτημα των εξώσεων, μετατροπή των άδειων διαμερισμάτων σε κατοικίες για φτωχούς, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 600 ευρώ και ότι θα πιέσει τις εταιρείες να μειώσουν τις τιμές του φυσικού αερίου, του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος υποσχέθηκε η Κολάου. Επίσης, δήλωσε ότι θα μειώσει τον μισθό του δημάρχου -ο οποίος ανέρχεται σε 143.000 ευρώ τον χρόνο- σε 2.200 ευρώ τον μήνα.

Αντα Κολάου, πώς μια 41χρονη «Αγανακτισμένη» έγινε δήμαρχος της Βαρκελώνης [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Η νέα δήμαρχος γεννήθηκε όταν δολοφονήθηκε ο τελευταίος Καταλανός αναρχικός από τη δικτατορία του Φράνκο και θυμίζει αυτή την ιστορία σε κάθε ευκαιρία. Αναγκάστηκε να σταματήσει τις σπουδές της για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της. Δεν έχει πολιτικό παρελθόν και πολλοί την κατηγόρησαν για «απειρία». Το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι την κατηγόρησε για «τρομοκράτη», ενώ άλλοι εκτιμούν ότι είναι «λαϊκίστρια» και «ριζοσπαστική».

Αντα Κολάου, πώς μια 41χρονη «Αγανακτισμένη» έγινε δήμαρχος της Βαρκελώνης [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Οι Podemos μπορεί να διοικήσουν και τη Μαδρίτη

Αντα Κολάου, πώς μια 41χρονη «Αγανακτισμένη» έγινε δήμαρχος της Βαρκελώνης [εικόνες] | iefimerida.gr 5


Το κόμμα Podemos έφτασε την Κυριακή στην τρίτη θέση στις τοπικές εκλογές. Αλλά ειδικά τα ποσοστά του στην Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη είναι εντυπωσιακά. Στην ισπανική πρωτεύουσα, ο συνδυασμός «Ahora Madrid» κέρδισε 20 έδρες (το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε 21) και θα μπορούσε να πάρει τη δημαρχία αν συνεργαστεί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Επικεφαλής του συνδυασμού βρίσκεται η Μανουέλα Καρμένα, μια «κόκκινη» πρώην δικαστής, 71 ετών, η οποία πολέμησε λυσσαλέα στην προεκλογική της εκστρατεία την δήμαρχο του Λαϊκού Κόμματος, Εσπεράντσα Αγκίρε. Η δικαστής είναι πρώην ακτιβίστρια του κομμουνιστικού κόμματος και ίσως βάλει τέλος σε 24 χρόνια συνεχούς διακυβέρνησης της πόλης από τη Δεξιά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ