Bloomberg: Στους G7 θα γίνει μάχη ανάμεσα στον Σόιμπλε και τις ΗΠΑ για την Ελλάδα - iefimerida.gr

Bloomberg: Στους G7 θα γίνει μάχη ανάμεσα στον Σόιμπλε και τις ΗΠΑ για την Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των επτά σημαντικότερων κρατών της υφηλίου, η λεγόμενη G7, δεν αναμένεται να πλεύσει σε ήσυχα νερά, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως στις 27-29 Μαΐου στη Δρέση, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να έχει μια πολιτική διαμάχη με τους εταίρους του και ιδιαιτέρως τις ΗΠΑ, στο θέμα των πολιτικών λιτότητας. Ο Σόιμπλε αναμένεται να υπεραμυνθεί των περικοπών στους εθνικούς προϋπολογισμούς θεωρώντας πως αυτή είναι η θεραπεία για τα δεινά της Ευρωζώνης. Είναι βέβαιο, αναφέρει το ρεπορτάζ, πως ο Σόιμπλε θα βρεθεί αντιμέτωπος με το μπλοκ των χωρών που ζητούν περισσότερη χαλάρωση και ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιταλία.

Ο Σόιμπλε άφησε, ήδη, να διαφανεί η θέση του όταν μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Saechsische Zeitung τόνισε πως οι υποστηρικτές αυτές της πλευράς πρέπει να καταλάβουν πως η περικοπή των δημόσιων δαπανών ενισχύει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Η Ελλάδα στο επίκεντρο

Οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης που απορρέουν από την ανεπίλυτη ελληνική κρίση, καθώς και η ανησυχία για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, μπορούν να συγκροτήσουν ένα μπλοκ αρνητών (Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ) στη Δρέσδη. Το κοινό σημείο και των τριών είναι ο εκνευρισμός τους για την αυστηρή υπεράσπιση των πολιτικών λιτότητας που έχει επιβάλει η Γερμανία σε όλη την Ευρώπη κρατώντας χαμηλά την οικονομική ανάπτυξή της.

Αντίδραση από Λιου

Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου κάλεσε τη Γερμανία να ενισχύσει τις δημόσιες επενδύσεις για να τονώσει τις εισαγωγές από την Ευρώπη και να προκαλέσει ένα κύκλο οικονομικής ανάπτυξης που θα ωφελήσει επίσης το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ.

Επίσης, οι ΗΠΑ έχουν κάνει έκκληση για ταχύτερη λύση των προβλημάτων στην Ελλάδα, σε μια ένδειξη ότι θεωρούν την ακίνητη επιμονή της Γερμανίας, να εκπληρώσει η Ελλάδα τους όρους διάσωσης, ως κίνδυνο. Ο Λιου δήλωσε την Παρασκευή ότι η αποτυχία να καταλήξουν σε συμφωνία γρήγορα, θα δημιουργήσει δυσκολίες για την Ελλάδα και αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο, αναφέρει το Bloomberg, o Σόιμπλε παραμένει ανένδοτος και θεωρεί ότι η στάση της Γερμανίας για την ορθή κατάρτιση των προϋπολογισμών είναι η σωστή – κι ας μην είναι δημοφιλής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε G7 Τζακ Λιου
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ