Χωρίς τραύματα η πρώτη μέρα Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ για τον Τσίπρα - iefimerida.gr

Χωρίς τραύματα η πρώτη μέρα Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ για τον Τσίπρα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / PHASMA / Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Αναίμακτα» πέρασε η πρώτη μέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρά τις όποιες φωνές κριτικής που ακούστηκαν.

Τα πυρά εκτοξεύθηκαν κυρίως από τους Θανάση Πετράκο και Γιάννη Μηλιό, ενώ κριτική στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου εξαπέλυσε και ο Αλέξης Μητρόπουλος. Ωστόσο, την Κυριακή αναμένεται η όποια αυστηρότερη κριτική για τους χειρισμούς της διαπραγματευτικής ομάδας τους τελευταίους σχεδόν 4 μήνες, καθώς τότε αναμένεται να μιλήσει το «βαρύ πυροβολικό» της Αριστερής Πλατφόρμας, μεταξύ των οποίων και οι κ.κ. Λαφαζάνης και Στρατούλης.

Πάντως, κύκλοι διαμηνύουν ότι έχει δοθεί εντολή για χαμηλούς τόνους, καθώς η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο.

Για ακόμα μία φορά, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, με το κόμμα να μην επιτρέπει τη σωρηδόν είσοδο των δημοσιογράφων εντός της συνεδρίασης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαγορευόταν και εντελώς η είσοδος. Κύκλοι, πάντως, σχολιάζουν πως πρόκειται για μια συνεδρίαση που δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και πως τα μέλη απλώς θα εκθέσουν τις ιδέες τους, καθώς ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία πάνω στην οποία να κληθούν να τοποθετηθούν.

Σκληρό μήνυμα Τσίπρα σε δανειστές

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του την πρώτη ημέρα εργασιών της Κ.Ε. εμφανίστηκε ανυποχώρητος στις βασικές θέσεις της κυβέρνησης, στέλνοντας πιο σκληρό μήνυμα προς τους εταίρους.

«Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, βάλλοντας κατά Ευρωπαίων αξιωματούχων οι οποίοι, όπως ανέφερε, δεν βοηθούν στη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία με τις διαρροές και τις δηλώσεις τους. «Οσοι δεν επιθυμούν να βοηθήσουν για την εξεύρεση λύσης ας σιωπήσουν».

Στην ουσία, ο πρωθυπουργός -χωρίς να τους κατονομάζει- «κάρφωσε» τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ΔΝΤ, που τορπιλίζουν τη συμφωνία.

Μηνύματα και στην εσωκομματική «αντιπολίτευση»

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και στο εσωτερικό του κόμματός του και απευθυνόμενος στο εσωκομματικό δύσκολο κοινό, θέλησε να δώσει απάντηση και σε όσους μιλούν για υποχώρηση από τις προγραμματικές δηλώσεις, τονίζοντας ότι αυτές θα υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίας, ενώ έκανε επίθεση και στους ολιγάρχες.

Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στον πατριωτισμό της Αριστεράς, επιδιώκοντας αφενός να διατηρήσει και να αυξήσει την λαϊκή στήριξη και αφετέρου να εξασφαλίσει την συσπείρωση στο κόμμα του και να αποτρέψει κινήσεις εσωκομματικής αμφισβήτησης, τουλάχιστον μέχρι να οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Παράλληλα, έμμεσες αιχμές προς την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου φέρεται να άφησε στο σημείο που έκανε λόγο πως η ΕΡΤ έπρεπε ήδη να έχει ανοίξει, λέγοντας «ας αναλάβουν όλοι και όλες τις ευθύνες τους». Σε εκείνο το σημείο σημειώθηκε και μικροένταση, όταν ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης τον διέκοψε λέγοντάς του πως ανοίγει την ΕΡΤ χωρίς τους εργαζόμενους.

Καταγγελίες Μηλιού για αυριανισμό εντός ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, μιλώντας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Μηλιός άφησε σαφείς αιχμές στην ηγετική ομάδα της διαπραγμάτευσης, αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Κάποιοι είπαν ότι δόθηκαν προφορικές υποσχέσεις για εξασφάλιση ρευστότητας που δεν συμβαίνουν ούτε στα καφενεία» είπε χαρακτηριστικά.

«Και γράφτηκαν διάφορα σχετικά με μένα ότι η κριτική που ασκήσαμε προερχόταν από πικρία και δεχτήκαμε χυδαίες επιθέσεις μέσω του Τύπου» πρόσθεσε το μέλος της Κ.Ε., εξαπολύοντας επίθεση στα ΜΜΕ. Παράλληλα δήλωσε: «Πάντα χρειάζεται μια νέα "Αυριανή" και ένας νέος αυριανισμός, αλλά όχι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση είναι σύγκρουση και ο αντίπαλος πρέπει να φοβάται. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος» είπε ο κ. Μηλιός, ασκώντας κριτική στη διαπραγματευτική ομάδα, και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να υπογράψουμε μια συμφωνία που να μην είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας και τις δεσμεύσεις μας και δεν πρέπει να πληρώσουμε αν δεν εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση. Η καθυστέρηση δεν είναι πιστωτικό γεγονός απέναντι σε θεσμικούς δανειστές».

Ταυτόχρονα, όμως, εμφανίστηκε αρνητικός στην προοπτική να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης. «Προτείνω την αθέτηση πληρωμών στο πλαίσιο της ζώνης του ευρώ (αν πειστούμε) γιατί εκτιμώ ότι η αλλαγή νομίσματος σε μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα θα προκαλούσε σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών» δήλωσε.

Πετράκος: Να είμαστε έτοιμοι για ρήξη και για Grexit

Να είμαστε έτοιμοι για ρήξη και να προετοιμάσουμε για αυτό και τον λαό, δήλωσε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Θανάσης Πετράκος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μέλος της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Να προετοιμάσουμε τον λαό και να τον ενημερώσουμε για τις εναλλακτικές λύσεις που έχουμε». Και παραίνεσε τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος «να μη λέμε ότι όλα είναι καλά. Για μας δεν είναι ούτε πάση θυσία στο ευρώ ούτε στη συμφωνία».

Παράλληλα, τόνισε ότι «ο Τσίπρας δίνει μάχη με τα συμφέροντα και πρέπει να ετοιμαστούμε για πόλεμο. [...] Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να υπογράψει μόνο συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά της» είπε και εξαπέλυσε κριτική στην απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου λέγοντας πως «η 20ή Φλεβάρη ήταν μεγάλο λάθος», προσθέτοντας: «Να ετοιμαστούμε για παν ενδεχόμενο. [...] Δεν πληρώνουμε, δεν μπαίνουμε στη λογική των ισοδυνάμων. Δεν είναι καταστροφή η ρήξη και η έξοδος από το ευρώ».

«Αυτοί που λένε ρήξη να καταθέσουν το δικό τους πρόγραμμα» απάντησε, από την πλευρά του, ο Στέλιος Παππάς, πατέρας του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, και εμφανίστηκε αντίθετος «σε μια και συνολική ρήξη που σημαίνει χρεοκοπία» και υπέρ των μικρών ρήξεων.

Μητρόπουλος: Είμαστε εγκλωβισμένοι σε συμφωνία με επαχθείς όρους

Σκληρός κατά την τοποθέτησή του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, διαμηνύοντας ότι «η μάχη της διαπραγμάτευσης χάθηκε στις 20 Φλεβάρη».

«Το δίλημμα ρήξη ή συμφωνία δεν υπάρχει, γιατί η ρήξη οδηγεί σε τραγωδία. Είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια συμφωνία με επαχθείς όρους», είπε και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, πως «παλεύουμε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη. Θα μπορούσε να ενισχυθεί αυτή η συμφωνία με ένα δημοψήφισμα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ