Η τραγική ιστορία πίσω από το μήνυμα της μπλούζας που φόρεσε ο Τσακαλώτος στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ [εικόνες] - iefimerida.gr

Η τραγική ιστορία πίσω από το μήνυμα της μπλούζας που φόρεσε ο Τσακαλώτος στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ [εικόνες]

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ παρευρέθη, όπως ήταν φυσικό, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ωστόσο τα βλέμματα τράβηξε η μπλούζα του.

Η τραγική ιστορία πίσω από το μήνυμα της μπλούζας που φόρεσε ο Τσακαλώτος στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Το μήνυμα της μπλούζας του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων («You Can't Sink a Rainbow») αναφέρεται στο τραγικό ναυάγιο του πλοίου Rainbow Warrior της Greenpeace, που βυθίστηκε μετά από βομβιστική επίθεση στα ανοιχτά της Νέας Ζηλανδίας στις 10 Ιουλίου του 1985.

(Eικόνα: Γ.Νικολαΐδης / Eurokinissi )

Συγκεκριμένα, στις 10 Ιουλίου του 1985, στις 23:38 το βράδυ, μια βόμβα εξερράγη κάτω από το Rainbow Warrior, το πλοίο που συμμετείχε στη διαμαρτυρία κατά των πυρηνικών δοκιμών, ανοίγοντας μια τρύπα στο μέγεθος ενός αυτοκινήτου. Αυτή ήταν η πρώτη πράξη τρομοκρατίας στη Νέα Ζηλανδία και στοίχισε τη ζωή στον Ολλανδό φωτογράφο της Greenpeace Φερνάντο Περέιρα, προκαλώντας παγκόσμια οργή.

Τον Ιούλιο του 1985, η Greenpeace είχε μόλις ανακαινίσει το Rainbow Warrior και ήταν απολύτως έτοιμο να εκπληρώσει μια σημαντική αποστολή: να σταματήσει τις γαλλικές πυρηνικές δοκιμές στη Moruroa, μια γαλλική ατόλη. Μια ολόκληρη ομάδα γαλλικών ειδικών υπηρεσιών ήρθε στη Νέα Ζηλανδία για να σταματήσει τα σχέδια της Greenpeace για μια ειρηνική διαμαρτυρία. Μάλιστα ένας εξ' αυτών κατάφερε να μπει ως εθελοντής στα γραφεία της Greenpeace και να κάνει κρυφά έρευνα.

Το βράδυ της τραγωδίας, αφού εξερράγη η πρώτη βόμβα το πλήρωμα διατάχθηκε να εγκαταλείψει το πλοίο, αλλά μερικοί πήγαν πίσω να πάρουν τα υπάρχοντα τους. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, έγινε μια δεύτερη έκρηξη και ο Φερνάντο Περέιρα σκοτώθηκε στα 35 του. Ακόμη και αν δεν αποδόθηκε ποτέ πλήρως δικαιοσύνη για το θάνατό του, η μνήμη του εξακολουθεί να εμπνέει εκείνους που επέβαιναν στο Rainbow Warrior να εργάζονται για έναν πράσινο και ειρηνικό κόσμο.

Μετά από αυτή την τραγωδία, το πλήρωμα ήταν σε κατάσταση σοκ, αλλά έδωσαν καταθέσεις στην αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας. Σύντομα, όταν οι έρευνες ολοκληρώθηκαν, ο Γάλλος πρωθυπουργός αναγνώρισε επίσημα ότι η γαλλική μυστική υπηρεσία είχε βουλιάξει το σκάφος. Ωστόσο μετά από μόλις 34 λεπτά στο δικαστήριο, οι δύο Γάλλοι κατάσκοποι στάλθηκαν σε μια γαλλική στρατιωτική βάση απ' όπου απελευθερώθηκαν σε λιγότερο από δύο χρόνια, ενώ οι άλλοι ειδικοί πράκτορες απλά εξαφανίστηκαν.

Πλέον ο «πολεμιστής» βρίσκεται στο βυθό του κόλπου Ματαούρι στα νησιά Καβάλι της Νέας Ζηλανδίας και έχει μετατραπεί σε ύφαλο που φιλοξενεί εκατομμύρια είδη ψαριών και κοραλλιών.

Η τραγική ιστορία πίσω από το μήνυμα της μπλούζας που φόρεσε ο Τσακαλώτος στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Η τραγική ιστορία πίσω από το μήνυμα της μπλούζας που φόρεσε ο Τσακαλώτος στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Η τραγική ιστορία πίσω από το μήνυμα της μπλούζας που φόρεσε ο Τσακαλώτος στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ