Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τους «σκληρούς» εντός και εκτός - iefimerida.gr

Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τους «σκληρούς» εντός και εκτός

(SOOC/ NICK PALEOLOGOS)

Με αέρα σχετικής αισιοδοξίας-στον απόηχο του πνεύματος κατανόησης που έδειξαν οι Μέρκελ-Ολάντ για να ολοκληρωθεί το πλάνο της συμφωνίας- επέστρεψε ο πρωθυπουργός από τη Ρίγα και από σήμερα καλείται εκ νέου να διαχειριστεί την πορεία των διαπραγματεύσεων, με τα σκληρά μηνύματα των δανειστών να διαδέχονται το ένα το άλλο.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για τον μεγαλύτερο και μοναδικό σκόπελο που έχει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας. Κι αυτό, γιατί μερίδα βουλευτών και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος έχουν δείξει ήδη τις διαθέσεις τους, διατυπώνοντας σταθερά τον προβληματισμό τους για το περιεχόμενο και την ουσία της επερχόμενης συμφωνίας.

Μουδιασμένος ο κομματικός μηχανισμός

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής ξεκινούν στη 1 το μεσημέρι, με την ομιλία του πρωθυπουργού και θα ολοκληρωθούν αύριο το απόγευμα με τις γνωστές ψηφοφορίες επί της πολιτικής απόφασης.

Τάσεις και υποομάδες αναμένεται να τοποθετηθούν επί παντός επιστητού από το βήμα της συνεδρίασης- εν είδη εκτόνωσης- ενώ το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στα κείμενα συμβολής που θα «κατεβάσει», ως είθισται, η ‘Αριστερή Πλατφόρμα’.

Με δεδομένο πάντως ότι δοκιμάζεται για πρώτη φορά κόμμα και κυβέρνηση σε νέες συνθήκες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιδείξει τρομερά μεγάλη δημοκρατική ευαισθησία. Κατά καιρούς στελέχη των πιο σκληρών τάσεων έχουν τοποθετηθεί υπέρ της ρήξης, υπέρ της στάσης πληρωμών κα, και το ερώτημα πια είναι με ποιο τρόπο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις και βέβαια αν θα «μπετονάρει» την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Καλό κλίμα στις συναντήσεις, αλλά στον... αέρα η συμφωνία

Με δεδομένο πάντως ότι οι επαφές του κ. Τσίπρα με τις ηγεσίες της Γερμανίας και τη Γαλλίας δεν υποκαθιστούν ούτε τη Σύνοδο, ούτε το Εurogroup, καλά ενημερωμένες πηγές δηλώνουν ότι το «σημαδιακό» τώρα για τη συμφωνία θα ήταν να υπάρξει το συντομότερο δυνατό μια συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

Το σήμα για «χειροπιαστή λύση» στο χρηματοδοτικό πρόβλημα, ωστόσο, δεν εξεπέμφθη προς στιγμήν. Επιδίωξη της Αθήνας πάντως, είναι να υπάρξει συνεδρίαση ανήμερα του Αγίου Πνεύματος ή τα επόμενα πρώτα 24ωρα του καλοκαιριού για να πάρει ανάσα ενόψει των πληρωμών που έχει μπροστά της.

Το μήνυμα Τσίπρα

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα δε προς τη Γερμανίδα καγκελάριο-σύμφωνα με πληροφορίες-ήταν πως ο ίδιος δεν θα ανεχθεί απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, την ώρα που το ΔΝΤ στυλώνει τα πόδια και ζητά εκ νέου καθεστώς τρόικας και αλλαγές στο εργασιακό και τα ασφαλιστικά.

Εξαιρετικά προβληματικό τέλος για το Μέγαρο Μαξίμου, είναι το γεγονός ότι οι δύο μεγαλύτεροι εταίροι κατέστησαν σαφές στον κ. Τσίπρα πως η συμφωνία η οποία επιδιώκεται, θα πρέπει όντως να εγκριθεί και να είναι αποδεκτή και από όλους τους θεσμούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ