Μήνυμα Παυλόπουλου: Το Σύνταγμα υπερισχύει έναντι κάθε άλλου δικαίου, ακόμη και του διεθνούς - iefimerida.gr

Μήνυμα Παυλόπουλου: Το Σύνταγμα υπερισχύει έναντι κάθε άλλου δικαίου, ακόμη και του διεθνούς

ΑΠΕ ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το μήνυμα ότι το Σύνταγμα υπερισχύει κάθε άλλου κανόνα δικαίου, ακόμη και του διεθνούς δικαίου, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Την άποψη αυτή εξέφρασε κατά την αναγόρευσή του ως επίτιμου καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Σε ειδική τελετή στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, παρουσία και του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε και απηύθυνε ομιλία με θέμα «Το Σύνταγμα μεταξύ Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Η ιεραρχία της έννομης τάξης».

Μήνυμα Παυλόπουλου: Το Σύνταγμα υπερισχύει έναντι κάθε άλλου δικαίου, ακόμη και του διεθνούς | iefimerida.gr 0
Μήνυμα Παυλόπουλου: Το Σύνταγμα υπερισχύει έναντι κάθε άλλου δικαίου, ακόμη και του διεθνούς | iefimerida.gr 1

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι στην κορυφή-αλλά και, κατά θεσμική λογική, στη βάση, της έννομης τάξης βρίσκεται το Σύνταγμα, ως «Θεμελιώδης Νόμος» στήριξής της και οργάνωσης των εν γένει πολιτικών θεσμών.

«Η κανονιστική ιδιομορφία του Συντάγματος ως -κανόνα δικαίου- γενάρχη- της όλης έννομης τάξης οδηγεί, αναποτρέπτως, στην καθολική και αδιάστικτη υπεροχή του εντός της εσωτερικής έννομης τάξης, όπως άλλωστε προκύπτει σαφώς από το γράμμα και το πνεύμα των διατάξεων του άρθρου 28 του Συντάγματος» τόνισε.

Εξήγησε επιπλέον ότι «το Σύνταγμα, ως θεμελιώδης νόμος αποτελούμενος όχι μόνον από τους κανόνες δικαίου που περιλαμβάνει, αλλά και από τις αρχές, οι οποίες συνάγονται απ’ αυτούς, υπερισχύει αναποδράστως κάθε άλλου κανόνα δικαίου. Είτε αυτός εντάσσεται στο εσωτερικό δίκαιο, είτε στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως ενσωματώνονται κάθε φορά στην έννομη τάξη μας».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ακόμη ότι «όπως το εθνικό Σύνταγμα υπέρκειται των κανόνων του διεθνούς δικαίου, είναι προφανές, ότι και το ευρωπαϊκό δίκαιο -πάντοτε ως προς την δομή της ελληνικής έννομης τάξης και της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση- υπέρκειται των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος τόνισε ότι όσον η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη σημερινή της μορφή, μια οδός υπάρχει για την επίλυση του προβλήματος της ιεράρχησης μεταξύ Συντάγματος και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Από την πλευρά του ΔΕΕ, όσο το δυνατόν πιο σύμφωνη με τα Εθνικά Συντάγματα ερμηνεία των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου, και

Από την ερμηνεία των εθνικών δικαστηρίων, όσο το δυνατόν πιο σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο ερμηνεία των εθνικών συνταγματικών κανόνων».

Αυτή η «μέση οδός» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διευκολύνει την αρμονική συμβίωση της ευρωπαϊκής έννομης τάξης με τις εθνικές έννομες τάξεις -και, φυσικά, αντιστρόφως- ως την τελική, τουλάχιστον θεσμική, ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μείνει πίσω από θεσμικής πλευράς και δεν έχει κάνει στοιχειώδη θεσμικά βήματα.

Νωρίτερα, ο Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ξεναγήθηκε από τους καθηγητές στις αίθουσες υποδομών του Πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα συναντήθηκε και με το διδακτικό προσωπικό.

Μήνυμα Παυλόπουλου: Το Σύνταγμα υπερισχύει έναντι κάθε άλλου δικαίου, ακόμη και του διεθνούς | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ