Η Αθήνα φοβάται τη σκληρή στάση των δανειστών – Τι ζητά από Βερολίνο & ΔNT - iefimerida.gr

Η Αθήνα φοβάται τη σκληρή στάση των δανειστών – Τι ζητά από Βερολίνο & ΔNT

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπαράζ επαφών είχε τις τελευταίες δύο ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας στη Ρίγα, ωστόσο, παρά τις φιλικές κουβέντες και τα χαμόγελα δεν φαίνεται πως πήρε την πολυπόθητη συναίνεση για πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Τόσο η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ όσο και ο Ζαν Κλον Γιούνκερ παρέπεμψαν στους θεσμούς για σύγκλιση και συμφωνία τονίζοντας, πάντως, ότι έχει σημειωθεί πρόοδος.

Χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει συμφωνία

Εκείνο, πάντως, που ξεκαθαρίζει η γερμανική πλευρά είναι το γεγονός πως χωρίς το ΔΝΤ δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα.

«Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα», κατέστησε σαφές ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό διεμήνυσε η Ανγκελα Μέρκελ στη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ, το δήλωσε και ο εκπρόσωπός της, Μάρτιν Γέγκερ.

Σημειωτέον ότι το Ταμείο είναι εκείνο που έχει κρατήσει εξαιρετικά σκληρή στάση τις τελευταίες εβδομάδες πιέζοντας ασφυκτικά να ανοίξουν άμεσα τα καυτά θέματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών.

Αλλωστε, η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ διεμήνυσε το μεσημέρι της Παρασκευής ότι «δεν μπορεί να υπάρξει γρήγορη και βρώμικη συμφωνία».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Κεντρικής Τράπεζας στο Ρίο ντε Τζανέιρο, η επικεφαλής του Ταμείου αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές τονίζοντας πως «μένουν ακόμη πολλά να γίνουν».

Σοκ από το δημοσίευμα του Bloomberg - Διαψεύδει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Την ίδια ώρα το δημοσίευμα του Bloomberg για παράλληλο νόμισμα και για την σκληρή στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκάλεσε σοκ, καθώς, δείχνει σημάδια επικίνδυνης στροφής για την Ελλάδα.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, πάντως, διέψευσε το πρακτορείο τονίζοντας ότι δεν εξετάζονται τέτοια σενάρια και πως οι αναφορές για την κλειστή συνεδρίαση του Σόιμπλε είναι ανακριβείς.

Κυβέρνηση: Αν επικρατήσει η σκληρή γραμμή θα είναι δύσκολα τα πράγματα

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση εκφράζει ανησυχία για το ενδεχόμενο να επικρατήσει η σκληρή γραμμή των δανειστών.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως πρέπει να υπάρχει από όλους αντίληψη της κατάστασης σημειώνοντας ότι η σκληρότερη γραμμή δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις.

«Θέλουμε ρεαλισμό, πρέπει να υπάρχει πλήρης συναίσθηση του πως έχει διαμορφωθεί η πραγματικότητα. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η αμοιβαία επωφελής συμφωνία» σημείωναν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Αυστηρά μηνύματα και από τα τεχνικά κλιμάκια

Η σκληρή στάση των δανειστών, πάντως, διαφαίνεται και από τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών στο πλαίσιο του Brussels Group ιδιαίτερα κατά τις διαπραγματεύσεις στον ΦΠΑ.

Αλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι πίσω από τις αυστηρές απαιτήσεις για τους συντελεστές ΦΠΑ κρύβεται η επιδίωξη να ανοίξουν όλα τα «καυτά» θέματα της ελληνικής ατζέντας.

Παράλληλα, αξιωματούχοι που έχουν ενημερωθεί για τη θέση του ΔΝΤ εκτιμούν ότι η αντιπαράθεση με την Αθήνα σχετίζεται σχεδόν αποκλειστικά με το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά.

Οι υπολογισμοί του ΔΝΤ δείχνουν πως οι δαπάνες για τις συντάξεις έχουν αυξηθεί από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο και τώρα αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ, το οποίο τα στελέχη του ΔΝΤ θεωρούν ότι δεν είναι βιώσιμο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κυβέρνηση δανειστές συμφωνία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ