Το CNBC βρήκε τις ελληνικές επιχειρήσεις που ακμάζουν στην κρίση - iefimerida.gr

Το CNBC βρήκε τις ελληνικές επιχειρήσεις που ακμάζουν στην κρίση

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SOOC / ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τους τομείς οι οποίοι όχι απλώς αντιστέκονται στην οικονομική κρίση, αλλά στην ουσία με τα κέρδη τους «κρατούν τη χώρα όρθια» αναλύει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Αυτοί οι τομείς είναι δύο: Ο τουρισμός και η ναυτιλία.

Τουρισμός

Αναφορικά με τον πρώτο, η Αμερικανή δημοσιογράφος Τζένη Κόσγκρεϊβ συνομιλεί με τη Μαίρη Δασκαλαντωνάκη του ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη με τα ξενοδοχεία Grecotel, στα οποία σημειώνει ότι απασχολούνται περίπου 5.000 εργαζόμενοι.

Η κα Δασκαλαντωνάκη μιλώντας στο CNBC τόνισε ότι αν και η Ελλάδα δεν μπορεί με τίποτα να περιγραφεί ως ένας «παράδεισος επιχειρηματικότητας», η δική της εταιρεία έχει δει μια συνεχή ανάπτυξη και είναι στη διαδικασία νέων μεγάλων καινοτομιών, αλλά και στην κατασκευή νέων ξενοδοχείων.

Η Ελλάδα δεν είναι ο παράδεισος της επιχειρηματικότητας

Βέβαια, κατά την Ελληνίδα επιχειρηματία μετά την τραπεζική κρίση, η χρηματοδότηση νέων projects γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη υπόθεση στην Ελλάδα.

«Προφανώς είναι δύσκολο, το κόστος χρηματοδότησης είναι πιο ακριβό τώρα, αλλά στις επιχειρήσεις ξέρεις ότι θα το περάσεις κι αυτό κάποιες φορές. Στηρίζουμε τη χώρα μας, προσπαθούμε να επενδύσουμε όσα περισσότερα μπορούμε σε ό,τι μπορούμε, προσπαθούμε να κρατήσουμε τους εργαζομένους μας και να επιμηκύνουμε την τουριστική σεζόν και πρέπει να πω ότι ο ευρωπαϊκός επιχειρηματικός κόσμος είναι πολύ υποστηρικτικός» δηλώνει στο CNBC η Μαίρη Δασκαλαντωνάκη.

«Εχουν αυξηθεί οι πτήσεις προς τους ελληνικούς προορισμούς και είμαστε ευγνώμονες και για αυτό» πρόσθεσε η οποία επεσήμανε ότι το ευρώ που έπεφτε έναντι του δολαρίου συνέβαλε στην αύξηση της ζήτησης, κυρίως από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και της Ρωσίας.

Κι ενώ τα τωρινά σχέδια για επέκταση έχουν μείνει πίσω εξ αιτίας του επικρατούντος οικονομικού κλίματος, η κα Δασκαλαντωνάκη εμφανίζεται αισιόδοξη για τις διαπραγματεύσεις: «Παρατηρούμε ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης διακατέχεται από ρομαντισμό. Ωστόσο, θεωρώ ότι θα προσαρμοστούν. Είναι πατριώτες. Θεωρώ ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα».

Ναυτιλία

Ακόμα ένας τομέας επιχειρηματικότητας που είναι συνώνυμος με την υπερχρεωμένη Ελλάδα η οποία έχει μακρά παράδοση και παγκόσμια φήμη, είναι κατά την Κόσγκρεϊβ η ναυτιλία.

Μάλιστα, το αμερικανικό δίκτυο σημειώνει ότι με όρους μεταφορικής ικανότητας ο ελληνικός στόλος είναι μεγαλύτερος από οποιονδήποτε στη γύρω περιοχή, σύμφωνα με το ναυτιλικακό ερευνητικό ινστιτούτο Lloyd's List Intelligence.

Ωστόσο, η Αμερικανή δημοσιογράφος επισημαίνει ότι η επιτυχία της ελληνικής ναυτιλίας δεν έχει να κάνει και πολλά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, καθώς το ποσοστό των εμπορευμάτων που μεταφέρονται από τα ελληνικά πλοία αντιστοιχεί σε λιγότερο από 1% σε εισαγόμενα και εξαγόμενα προϊόντα προς και από την Ελλάδα.

Η ναυτιλία είναι μια όαση απασχόλησης με καλούς μισθούς και διεθνή προοπτική

Οπως αναφέρει ο άνθρωπος του ναυτιλιακού περιοδικού του Lloyd's List στην Αθήνα, ο Νάιτζελ Λόρι, ενώ η ναυτιλία είναι ένα είδος όασης καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας με διεθνείς προοπτικές, η ελληνική ναυτιλία αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με την παγκόσμια. «Από το 2008, η ναυτιλία δεν σημειώνει καλές αποδόσεις. Οι ναυτιλιακές αγορές τείνουν να είναι αρκετά ευμετάβλητες» επισημαίνει ο Λόρι ο οποίος όμως, παραδέχεται ότι το αντίκτυπο της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αγνοηθεί.

«Συμβολικά, αν οδηγήσετε λίγο έξω από την Αθήνα, τα περισσότερα από τα σύγχρονα ακίνητα που υπάρχουν ή χτίζονται τώρα, θα διαπιστώσετε ότι κατά κάποιο τρόπο έχουν χτιστεί με λεφτά της ναυτιλίας και υποθέτω ότι μέσα σε αυτά τα κοσμήματα που χτίζονται τώρα με λεφτά προερχόμενα από τη ναυτιλία είναι και η νέα βιβλιοθήκη και η νέα λυρική» δήλωσε.

«Πολλά από τα κεφάλαια που έχουν κερδηθεί από τη ναυτιλία επανεπενδύονται στην ελληνική οικονομία, είτε στο real estate, είτε στο χρηματιστήριο, είτε σε άλλους βιομηχανικούς τομείς» πρόσθεσε.

Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η κυβέρνηση

Τέλος, η Αμερικανή δημοσιογράφος δεν θα μπορούσε παρά να μην αναφερθεί στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να γεμίσει τα άδεια ταμεία να επιβαρύνει με αύξηση της φορολογίας τον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Για το θέμα της μιλά ξανά ο Λόρι τονίζοντας: «Η Ελλάδα έχει αμέτρητα προβλήματα, όμως το κυριότερο είναι η κυβέρνηση».

Το CNBC βρήκε τις ελληνικές επιχειρήσεις που ακμάζουν στην κρίση | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ