Δεν υπάρχει μόνο η Ελλάδα -Η Μέρκελ είπε «όχι» σε διεύρυνση της Ευρώπης, από τη Ρίγα - iefimerida.gr

Δεν υπάρχει μόνο η Ελλάδα -Η Μέρκελ είπε «όχι» σε διεύρυνση της Ευρώπης, από τη Ρίγα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έξι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης συναντώνται σήμερα στη Ρίγα της Λετονίας, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής για την ανατολική συνεργασία, όπως ονομάζεται.


Οι ηγέτες της ΕΕ, με επικεφαλής της Ανγκελα Μέρκελ, βεβαίωσαν την Πέμπτη την πρόθεσή τους να ενισχύσουν την συνεργασία με τις ανατολικές χώρες. Πάγωσαν, όμως, κάθε ελπίδα διεύρυνσης, κάνοντας το χατήρι της Ρωσίας, η οποία είναι εχθρική σε κάθε ευρωπαϊκή «διείσδυση» στη σφαίρα επιρροής της.
«Η ανατολική συνεργασία δεν είναι ένα εργαλείο διεύρυνσης της ΕΕ αλλά προσέγγισης με την ευρωπαϊκή ένωση», ξεκαθάρισε αμέσως μετά την άφιξή της στη Ρίγα η γερμανίδα καγκελάριος.
Η Ουκρανία, Μολδαβία και Γεωργία θέλουν να μπουν στην ΕΕ
«Δεν πρέπει να ξυπνήσουμε λάθος ελπίδες στις οποίες δεν θα μπορούμε να απαντήσουμε αργότερα», συνέχισε ακάθεκτη η Ανγκελα Μέρκελ, την ώρα που Ουκρανία, Μολδαβία και Γεωργία, υποστηριζόμενες από τις γειτονικές βαλτικές χώρες και την Πολωνία, θέλουν να γίνουν μέλη της Ενωσης.
Αυτό το σχέδιο «δεν απευθύνεται εναντίον κάποιου, ειδικά όχι εναντίον της Ρωσίας», επέμεινε η καγκελάριος, και επανέλαβε ότι η επιστροφή της Ρωσίας στο G7 (το κλαμπ των 7 πιο βιομηχανικών χωρών του κόσμου) δεν είναι δυνατή προς το παρόν, εξαιτίας της στάσης που κράτησε στον πόλεμο της Ουκρανίας, στηρίζοντας την απόσχιση της ανατολικής Ουκρανίας.
«Η Ενωση θα κρατήσει σταθερά το τιμόνι, παρά τις επιθέσεις στην Ουκρανία» δήλωσε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ, θέλοντας να καθησυχάσει τους φόβους των γειτόνων του από την επίδειξη κυριαρχίας του Πούτιν. Ωστόσο τους συμβούλευσε να δείξουν υπομονή. «Πρέπει να προχωρήσουμε βήμα-βήμα» και να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα πιο στενούς οικονομικούς δεσμούς με την ΕΕ» πρόθεσε ο Τουσκ.
Η Γεωργία και η Ουκρανία ζητούν την απελευθέρωση της βίζας, την οποία έχει ήδη πετύχει η Μολδαβία, επειδή αυτό το καθεστώς διευκολύνει τις συναλλαγές. Ωστόσο οι ευρωπαϊκές χώρες διστάζουν γιατί φοβούνται μαζική έξοδο μεταναστών από τα ανατολικά. «Ελπίζουμε αυτή η απελευθέρωση να γίνει ως το τέλος του 2015» δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας Dalia Grybauskaite.

Δεν υπάρχει μόνο η Ελλάδα -Η Μέρκελ είπε «όχι» σε διεύρυνση της Ευρώπης, από τη Ρίγα | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ