Γόρδιος δεσμός η στάση του ΔΝΤ -Πού μπλοκάρει η συμφωνία - iefimerida.gr

Γόρδιος δεσμός η στάση του ΔΝΤ -Πού μπλοκάρει η συμφωνία

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Δίχως συμφωνία και «λύση-πακέτο» -κάτι για το οποίο η ελληνική πλευρά είχε προϊδεάσει- έχοντας όμως εξασφαλίσει ένα θετικό νεύμα για επίσπευση των διαδικασιών, επιστρέφει απόψε ο πρωθυπουργός από τη Ρίγα, όπου και συναντήθηκε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου.

Η συζήτηση των τριών ηγετών υπήρξε μακροσκελής,- δεδομένου ότι το ραντεβού τους διήρκησε δυόμισι ώρες -και οι πληροφορίες από την ελληνική αντιπροσωπεία έκαναν λόγο για ένα καλό και εποικοδομητικό κλίμα, καθώς όλες οι πλευρές διαπίστωσαν πως έχει συντελεσθεί σημαντική πρόοδος.

Το ΔΝΤ και οι αστερίσκοι που μπλοκάρουν τη συμφωνία

Ωστόσο, δυο βασικές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη και δεν είναι διόλου αμελητέες, είναι οι εξής:

  1. Οι Ευρωπαίοι έδειξαν την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στην οποία και θα πρέπει να εστιάσει η Αθήνα την προσπάθειά της.
  2. Στο γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρχει η έγκριση και των τριών θεσμών για να κλείσει η συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης και της συναίνεσης του ΔΝΤ που αντιδρά σε εργασιακά και ασφαλιστικό.

Τι ζήτησε ο Τσίπρας

Καλά ενημερωμένες πηγές, αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας, έθεσε στους συνομιλητές του:

  • Την επιθυμία της Αθήνας για ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι το τέλος του μήνα και καθώς και την επικύρωση αυτής από ένα έκτακτο Eurogroup
  • Θέμα για την προοπτική εξόδου από την κρίση, μέσω μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα
  • Ενα ισχυρό επενδυτικό σχέδιο για την "επόμενη μέρα", με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας που θα κλείσει το τρέχον πρόγραμμα
  • Το ζήτημα της ρευστότητας, με την Αθήνα να διεκδικεί όχι μόνο χρηματοδότηση για τους επόμενους τρεις "καυτούς" μήνες, αλλά ένα συνολικό πακέτο αντιμετώπισης των αναγκών χρηματοδότησης για τη διετία 2015—2016.

Το σκεπτικό δε, όπως εξηγούν πηγές της Κυβέρνησης είναι πως "δεν θέλουμε να συζητάμε πάλι τον Σεπτέμβριο για μέτρα".

Λίγο πιο κοντά σε συμφωνία, αλλά...

Οι ηγεσίες της Γερμανίας και της Γαλλίας, έστειλαν από τη δική τους πλευρά το μήνυμα ότι θα συνδράμουν και προσωπικά αν χρειαστεί, ώστε να υπάρξει σύντομα συμφωνία(δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί), πράγμα που δείχνει ότι υπήρξε κοινός τόπος στην εντατικοποίηση των προσπαθειών.

Σύμφωνα πάντως, με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφεν Ζάιμπερτ, η συζήτηση Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρα εστιάστηκε στην επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα.Όπως χαρακτηριστικά είπε, οι συζητήσεις έγιναν σε καλό κλίμα και οι τρεις ηγέτες θα είναι σε συνεχή επαφή, ενώ υπογράμμισε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της θα συνεχιστούν, κρίνοντας πως μέχρι στιγμής έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος.

Αποστάσεις από την Αθήνα

Πάντως, η ελληνική πλευρά διαψεύδει ότι έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για παράταση του τρέχοντος προγράμματος, αναφέροντας ότι, εφόσον υπάρξει μία τέτοια πρόταση, θα αξιολογηθεί, με βάση τα χαρακτηριστικά που θα τη συνοδεύουν.

Μετά την Μέρκελ ο Τσίπρας «βλέπει» Γιούνκερ

Για τις 2.30 το μεσημέρι τέλος, έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον οποίο ήταν σε «ανοικτή γραμμή» όλο αυτό το διάστημα καθώς οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς συνεχίζονται για να διευρυνθεί η σύνθεση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ