​Σοκ! Λιγότερα από 800 εκατ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα! - iefimerida.gr

​Σοκ! Λιγότερα από 800 εκατ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Αποκαλυπτικά είναι τα επίσημα στοιχεία του ΓΛΚ για το Δημόσιο Χρέος, αφού εκτός των άλλων δείχνουν πως μπαίνοντας στην τελική (;) φάση της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση διαβουλεύεται με τους εταίρους έχοντας κυριολεκτικά άδεια ταμεία!

Αν και ήταν προφανής εδώ και καιρό η αδυναμία εκπλήρωσης όλων των υποχρεώσεων του Δημοσίου, τα επίσημα στοιχεία φανερώνουν το μέγεθος του προβλήματος. Στο τέλος του 2014, στον «κουμπαρά» του Δημοσίου βρίσκονταν 2,574 δισ ευρώ και τρεις μήνες αργότερα στον ίδιο «κουμπαρά» είχαν απομείνει μόλις 796,5 εκατ. ευρώ!

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι για να μπορέσει το Δημόσιο να καλύψει τις δανειακές του υποχρεώσεις αλλά και τις εσωτερικές του ανάγκες, τρώει τις «σάρκες» του, μαζεύοντας από όλες τις διαθέσιμες πηγές, τα όποια ταμειακά αποθέματα.

Για να αντιληφθεί κανείς ποια είναι η δυσκολία, αρκεί να αναφέρουμε ότι κάθε μήνα απαιτούνται περίπου 1,6 δισ ευρώ για μισθούς- συντάξεις στο Δημόσιο και άλλα 900 εκατ. ευρώ για συντάξεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ αν προσθέσει κανείς και τα απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία του Κράτους, ο συνολικός λογαριασμός ανεβαίνει στα 2,8 δισ ευρώ! Με άδειο τον «κουμπαρά», το Δημόσιο ήδη έχει μαζέψει από όλους τους φορείς τα ταμειακά διαθέσιμα, έχει «κόψει» όλες τις ελαστικές πληρωμές- με αποτέλεσμα τα «φέσια» στους ιδιώτες να ξεπερνούν τα 4,5 δισ ευρώ- ενώ αναζητά εναγωνίως έσοδα από έκτακτα φορολογικά μέτρα, όπως η ρύθμιση οφειλών που «τρέχει» και η επικείμενη περαίωση/ αμνηστία.

Όσον αφορά στο Χρέος, πέρα από το ότι παραμένει σε επίπεδο Κεντρικής Διοίκησης πάνω από τα 312 δισ ευρώ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μέση σταθμική υπολειπόμενη διάρκεια του έχει πέσει στα 15,67 έτη, από 16,16 έτη το Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ