Η Μέρκελ θα απευθύνει διάγγελμα για την Ελλάδα - iefimerida.gr

Η Μέρκελ θα απευθύνει διάγγελμα για την Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπό το φόβο μιας εσωκομματικής εξέγερσης, η Άνγκελα Μέρκελ εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να απευθύνει διάγγελμα προς το γερμανικό λαό με σκοπό να του εξηγήσει γιατί πρέπει να προσφέρει βοήθεια προς την Ελλάδα.

Αυτό αποκαλύπτει το Bloomberg, αναφέροντας πως η Μέρκελ προτίθεται να πάει σε αυτή τη λύση αμέσως μετά τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της. Την είδηση μεταφέρουν στο αμερικανικό δίκτυο δύο αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σε αυτό το διάγγελμα η Μέρκελ θα εξηγήσει στο γερμανικό λαό τους γεωπολιτικούς κινδύνους και την αστάθεια της περιοχής, έτσι όπως θα αναδειχθούν σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ. Το άρθρο σημειώνει πως η επιθυμία της Μέρκελ είναι να κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και είναι αποφασισμένη να πάρει το ρίσκο γνωρίζοντας το επίπεδο της αγανάκτησης στη Γερμανία προς το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, μετά από τέσσερις μήνες μικροπολιτικής. Έτσι, ενώ ορισμένοι φορείς χάραξης πολιτικής στη Γερμανία επιδιώκουν να σκληρύνουν τη στάση τους, υπάρχουν άλλοι που υποστηρίζουν να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία για να αποτραπεί πιθανή οικονομική κατάρρευση.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τόμας Στέφεν σημειώνει πως δεν χρειάζεται να μπουν τώρα σε λεπτομέρειες για τα έξοδα και τα έσοδα των Ελλήνων, αλλά να περιοριστούν σε ένα βραχύ πλαίσιο.

Μασάζ προς τους διαφωνούντες

Ήδη, από την Τρίτη, πάλι μέσω του Bloomberg, ήταν γνωστό ότι η Μέρκελ καλεί στην καγκελαρία μικρές ομάδες βουλευτών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος με σκοπό να τους πείσει να ακολουθήσουν τη γραμμή του κόμματος και να στηρίξουν μια μελλοντική βοήθεια προς την Ελλάδα. Μάλιστα, τους λέει πως πρέπει να το κάνουν ανεξάρτητα αν η Ελλάδα προχωράει σε μεταρρυθμίσεις ή όχι, ενώ και σε αυτούς προτάσσει το γεωπολιτικό θέμα ως βασικό επιχείρημα.

Βέβαια, το έργο της είναι πιο δύσκολο σε σχέση με τις δύο προηγούμενες διασώσεις της Ελλάδας, γι' αυτό και το Bloomberg αναφέρει πως αυτή τη φορά θα χρειαστεί να επιστρατεύσει την πειθώ της.

Ο χρόνος τρέχει

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο χρόνος εξαντλείται – όπως και τα χρήματα της Ελλάδας. Η συνάντηση των Μέρκελ-Ολάντ την Τρίτη, έβγαλε το συμπέρασμα πως και οι δύο ηγέτες επιθυμούν να προχωρήσουν γρήγορα τα πράγματα και να υπάρξει μια συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα. Άρα, έστειλαν ένα τελεσίγραφο προς τον Τσίπρα που έχει διάρκεια 12 ημερών. Όπως αναφέρει κυβερνητικός υπάλληλος της Γερμανίας, μια συμφωνία με την Ελλάδα θα περιλαμβάνει το 1/3 των προηγούμενων δεσμεύσεων της χώρας για οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Βαρύ κλίμα

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η Κ.Ο. του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος έγινε σε βαρύ κλίμα με τον Σόιμπλε να λέει στους βουλευτές ότι η ελληνική κυβέρνησης δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη τι χρειάζεται να κάνει για να τερματίσει το αδιέξοδο. Το σίγουρο είναι ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα της Ελλάδας, θα χρειαστεί να εγκριθεί από τη γερμανική Βουλή. Εκεί, η Μέρκελ έχει 311 βουλευτές, ενώ συνολικά ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει 504 έδρες από τις συνολικά 631 ρης Bundestag.






Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Άνγκελα Μέρκελ διάγγελμα Ευρωζώνη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ