Bloomberg: Στις 29 Μαΐου η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα - iefimerida.gr

Bloomberg: Στις 29 Μαΐου η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πότε θα ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα; Σε ποιο σημείο οι καταθέτες θα σηκώσουν τόσα πολλά μετρητά από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οδηγώντας, ουσιαστικά, τις τράπεζες σε πτώχευση; Και για πόσο ακόμη η Ελλάδα θα αποπληρώνει το ΔΝΤ με κόλπα;

Ο Μαρκ Γκίλμπερτ προσπαθεί μέσω του άρθρου του στο Bloomberg View να δώσει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα που τίθενται εδώ και καιρό. Αναφέρει πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν ολοένα και περισσότερο ανάγκη την επείγουσα παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ. Και επειδή οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν επαρκείς εγγυήσεις (collateral) για να καλύψουν χρηματοδότηση από τον ELA μέχρι 95 δισεκατομμύρια ευρώ, η εν λόγω εξάρτηση μπορεί να φτάσει έως τις 29 Μαΐου.

«Φυσικά, υπάρχει μια τεράστια προειδοποίηση σε αυτό το είδος του συμπεράσματος. Ο ρυθμός ζήτησης χρημάτων της Ελλάδας από την ΕΚΤ θα μπορούσε να επιβραδυνθεί, οπότε να μην φτάσει τόσο γρήγορα σε αυτό το ανώτατο όριο. Ή μπορεί η ΕΚΤ να αποφασίσει ότι πρέπει να γίνει πιο γενναιόδωρη στον τρόπο που αντιμετωπίζει τις εξασφαλίσεις έναντι του όποιου δανεισμού προς την Ελλάδα και να αυξήσει το όριο. Υπάρχει και μια τρίτη περίπτωση: να αποφασίσουν οι δανειστές να αποδεσμεύσουν ένα μέρος των κεφαλαίων που η Αθήνα αναζητάει, ρίχνοντάς της έτσι μια σανίδα σωτηρίας με αντάλλαγμα την υλοποίηση, τουλάχιστον, ορισμένων οικονομικών μεταρρυθμίσεων», αναφέρει ο Γκίλμπερτ.

Bloomberg: Στις 29 Μαΐου η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα | iefimerida.gr 0

Τι μπορεί να συμβεί

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Και τούτο διότι είναι απίθανο μέχρι τις 29 του μήνα να αρχίσουν οι καταθέτες να επιστρέφουν τα χρήματά τους στις τράπεζες. Από την άλλη, η ΕΚΤ σκέφτεται να σφίξει ακόμη περισσότερο τα λουριά στην Ελλάδα και, αντί για έκπτωση, στη Φρανκφούρτη σκέφτονται ολοένα και περισσότερα να αυξήσουν το «κούρεμα» των εγγυήσεων προς τις ελληνικές τράπεζες. Έτσι, μπορεί ο Γιάνης Βαρουφάκης να δήλωσε τη Δευτέρα πως «είμαστε κοντά σε συμφωνία», εντούτοις οι αξιωματούχοι της Κομισιόν φαίνονται λιγότερο πεπεισμένοι.

Η αντίδραση Βάιντμαν

Στην εξίσωση μπαίνει αναγκαστικά και ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, που αναρωτιέται πώς γίνεται τα χρήματα του ELΑ να χρησιμοποιούνται από τις ελληνικές τράπεζες για να χρηματοδοτούνται τα ελληνικά ομόλογα μιας κυβέρνησης που δεν έχει πρόσβαση στις αγορές. Για να καταλήξει σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στη Handelsblatt: «Είμαι ανήσυχος για την αυξανόμενη πολιτικοποίηση των κεντρικών τραπεζών και τις συνεχώς αυξανόμενες προσδοκίες που έχουν από εμάς».

Ο Γκίλμπερτ καταλήγει: «Έχει δίκιο να ανησυχεί ο Βάιντμαν. Δεδομένου ότι η Ελλάδα προσεγγίζει το μαθηματικό όριο των δικαιωμάτων της στο πρόγραμμα ELA, η ΕΚΤ μπορεί να βρεθεί στη δύσκολη θέση να ενεργήσει ως δικαστής, ένορκος και δήμιος. Ας ελπίσουμε ότι οι πολιτικοί μπορούν να βρουν μια λύση πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, το οποίο, πλέον, απέχει μόλις 10 ημέρες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΤ ELA Γιάνης Βαρουφάκης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ