Το φάουλ του Ξυδάκη -Τι είπε για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης [εικόνες] - iefimerida.gr

Το φάουλ του Ξυδάκη -Τι είπε για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για πρώτη φορά το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο ανακαινισμένο εργοστάσιο του Φιξ μεταξύ των λεωφόρων Συγγρού και Καλλιρόης, άνοιξε τις θύρες του. Η εκδήλωση έγινε το περασμένο Σάββατο και απευθυνόταν μόνο στους δημοσιογράφους.

Με ένα μεγάλο χρέος, με άδειο ταμείο, με προσωπικό μόλις 14 ατόμων -από τα περίπου 70 που θεωρούνται στοιχειωδώς επαρκή- καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το Μουσείο να ανοίξει για όλο τον κόσμο έως το τέλος του 2015.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων στις 18 Μαΐου, η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά, σκέφτηκε ότι έπρεπε να παρατεθεί συνέντευξη τύπου στο νέο κτήριο.

Το φάουλ του Ξυδάκη -Τι είπε για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Όπως λέει η ίδια «έστω και εάν δεν είμαστε προς το παρόν έτοιμοι για τα εγκαίνια και το κανονικό άνοιγμα του Μουσείου, σκέφτηκα ότι το κοινό θα πρέπει να δει πώς είναι σήμερα το Φιξ, να πάρει μια ιδέα από τις απέραντες δυνατότητες που παρέχει αυτός ο μοναδικός χώρος. Γιατί το Μουσείο ανήκει στον ελληνικό λαό και πρέπει να μην έχει απορίες "για το τι γίνεται τόσον καιρό στο Φιξ". Αυτοί που περίμεναν τόσα χρόνια να δουν ένα σημάδι ζωής σε αυτό το χώρο, τώρα το βλέπουν».

Το φάουλ του Ξυδάκη -Τι είπε για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ο υπουργός Νίκος Ξυδάκης, ωστόσο, έγινε ο αρνητικός πρωταγωνιστής της ημέρας αφού επέλεξε να απαξιώσει δημοσίως και να προσβάλει ευθέως τους ανθρώπους που απαρτίζουν την τρέχουσα διοίκηση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Διότι ήταν εντελώς αδικαιολόγητη έως και απρεπής η δήλωση του κ. Ξυδάκη προς τους δημοσιογράφους:
«Φιλοδοξούμε, πολύ σύντομα, να προικίσουμε το Μουσείο με τη διεύθυνση που του αξίζει».

Το φάουλ του Ξυδάκη -Τι είπε για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Ωστόσο, η θητεία της τωρινής διοίκησης στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης άρχισε τον περασμένο Δεκέμβριο και μέχρι στιγμής δεν έχει διατυπωθεί εις βάρος τους η παραμικρή υπόνοια ατοπήματος, κακοδιοίκησης κ.λπ.
Ηταν επομένως τελείως άκαιρη η ανακοίνωση του κ. Ξυδάκη περί αντικατάστασης της διεύθυνσης. Ο υπουργός, μάλιστα, δεν έκανε ούτε μια θετική αναφορά τόσο προς τον πρόεδρο του ΔΣ του ΕΜΣΤ Γιώργο Παπαναστασίου, όσο και προς την Κατερίνα Κοσκινά που βρίσκονταν δίπλα του στο πάνελ της συνέντευξης τύπου.

Το φάουλ του Ξυδάκη -Τι είπε για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης [εικόνες] | iefimerida.gr 3


«Θέλω να δείτε το Μουσείο, να δείτε αυτό που έγινε και φιλοδοξούμε πολύ σύντομα να ανοίξει τις πόρτες του ώστε να το δει και το κοινό. Και φιλοδοξούμε επίσης, πολύ σύντομα, να το προικίσουμε με ένα μοντέρνο διοικητικό πλαίσιο που θα είναι ανοιχτό στον κόσμο, πολύ σύντομα να ξεκινήσουμε να κάνουμε έναν ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για να αποκτήσει και τη διεύθυνση που του αξίζει» ήταν η πλήρης δήλωση του Νίκου Ξυδάκη, η οποία σκίασε την εκδήλωση.


Τι δήλωσε η διευθύντρια του ΕΜΣΤ
Η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά δήλωσε ότι «το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης επιβάλλεται να υπάρχει, διότι συμπληρώνει μια ψηφίδα που έλειπε από το μωσαϊκό του ελληνικού πολιτισμού, τη σύγχρονη τέχνη. Το ΕΜΣΤ είναι η ταυτότητα του σύγχρονου πολιτισμού της χώρας. Και επειδή η πατρίδα μας είναι ιδιαίτερα δεμένη με το παρελθόν της, πιστεύω ότι με τη συμπλήρωση αυτής της ψηφίδας, έχουμε πλέον το στίγμα της σύγχρονης έκφρασης. Ακόμη και το κτήριο, το οποίο είναι σήμερα πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής όπως και στις προηγούμενες χρήσεις του ως εργοστάσιο, βρίσκεται σε έναν νοητό άξονα που συνδέει -και μάλιστα οπτικά- την Ακρόπολη και το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, φτάνοντας έως το κέντρο πολιτισμού του Δέλτα, που ετοιμάζει εκεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Το φάουλ του Ξυδάκη -Τι είπε για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης [εικόνες] | iefimerida.gr 4

» Προσωπικά, ύστερα από 28 χρόνια ενασχόλησης με τα μουσεία, με τη διαχείριση της τέχνης και του πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό υπό διάφορες ιδιότητες και μέσα από διάφορους φορείς, θεωρώ μια πολύ μεγάλη τιμή και μια πολύ μεγάλη πρόκληση τη διεύθυνση του ΕΜΣΤ. Διότι αφ' ενός παραλαμβάνω ένα έργο που έχει προχωρήσει πολύ και για το οποίο έχει εργαστεί πολύς κόσμος -η πολιτεία, οι τεχνικοί που ασχολήθηκαν με αυτό το χώρο, η Άννα Καφέτση, η προκάτοχός μου, η οποία κατέθεσε στο ΕΜΣΤ ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από την ψυχή της για να γίνει πραγματικότητα το Μουσείο κ.α. Αλλά καλώς ή κακώς, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρέμενε ένα όνειρο, ένα συλλογικό όραμα, ανεκπλήρωτο. Δεν σημαίνει ότι είμαστε τόσο προχωρημένοι ώστε να μιλάμε για τη λειτουργία του Μουσείου, δυστυχώς υπάρχει πάρα πολύς δρόμος ακόμη. Σήμερα όμως, με τη συνέντευξη τύπου και την ξενάγηση των δημοσιογράφων έγινε ένα καθοριστικό πρώτο βήμα. Είμαι πάρα πολύ ευτυχής, χαρούμενη και περήφανη που έχω συμβάλλει και εγώ σε αυτό» τόνισε η κυρία Κοσκινά.
» Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι ο πολύ πιεστικός χρόνος, γιατί κάνουμε πράξη πράγματα που έως έναν βαθμό θα έπρεπε να υφίστανται ήδη, ώστε να προχωρήσουμε παραπέρα. Δυστυχώς, ενώ αναλάβαμε τον περασμένο Δεκέμβριο, ο περισσότερος κόπος και η ενέργεια που έχουμε καταναλώσει έως σήμερα, επενδύθηκαν στην προσπάθεια δημιουργίας προϋποθέσων κάλυψης των υπαρχουσών εκκρεμοτήτων, προκειμένου να κάνουμε κατόπιν το βήμα που χρειάζεται για το άνοιγμα του μουσείου» συνέχισε η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Το φάουλ του Ξυδάκη -Τι είπε για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης [εικόνες] | iefimerida.gr 5

» Το ένα μας πρόβλημα είναι ο ελάχιστος χρόνος ώστε το μουσείο να ανοίξει ως το τέλος του 2015. Είναι πολύ δύσκολο, αλλά παλεύουμε για να το καταφέρουμε. Το κυριότερο είναι όμως τα χρήματα που απαιτούνται για τη συντήρηση και λειτουργία του κτηρίου, τα οποία απλώς δεν υπάρχουν. Το εάν θα υπάρξει επιπλέον καθυστέρηση, είναι μια απορία που μόνο η πολιτεία μπορεί να λύσει. Εάν θέλουμε ένα Μουσείο σύγχρονο και ενεργό, πρέπει να το υποστηρίξουμε. Είμαι σίγουρη ότι το Μουσείο έχει τις δυνατότητες να κατορθώσει, πολύ σύντομα, να είναι ίσως ως έναν βαθμό, ακόμη και αυτοχρηματοδοτούμενο» επισήμανε η κυρία Κοσκινά.

Το φάουλ του Ξυδάκη -Τι είπε για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ