AΘΗΝΕΟ: Ενα μουσείο μπίρας και ταυτόχρονα πρότυπο μικροζυθοποιείο γεννήθηκε στην Αθήνα - iefimerida.gr

AΘΗΝΕΟ: Ενα μουσείο μπίρας και ταυτόχρονα πρότυπο μικροζυθοποιείο γεννήθηκε στην Αθήνα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπίρα: Βρισκόταν στις προμήθειες της κιβωτού του Νώε. Οι Βαβυλώνιοι διέθεταν 20 διαφορετικά είδη. Οι κυρίες της αυλής του Ερρίκου του 7ου την έπιναν για πρωινό, ο πατέρας του William Shakespeare εργαζόταν ως δοκιμαστής μπίρας, το 1350 έσωσε από την πανούκλα πληθυσμούς στην Ευρώπη. Η δαιδαλώδης και συχνά σκανδαλώδης ιστορία της μπίρας, αλλά και η οικονομική και επιχειρηματική ιστορία της μπίρας μέσα από τη λειτουργία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας αναδεικνύονται αβίαστα και γοητευτικά στο AΘΗΝΕΟ.

AΘΗΝΕΟ: Ενα μουσείο μπίρας και ταυτόχρονα πρότυπο μικροζυθοποιείο γεννήθηκε στην Αθήνα | iefimerida.gr 0

Ο διάσπαρτος με καζάνια ζύμωσης, σωλήνες ανάδειξης ως πολύτιμων υλικών των βασικών πρώτη υλών της μπίρας, αντικείμενα memorabilia και αρχειακό υλικό χώρος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Κηφισού 104 στεγάζει ένα πολύπτυχο: μουσείο, δημιουργικό μικροζυθοποιίο, χώρος σεμιναρίων και γνώσης. Από τον Ιούνιο κάθε Σάββατο θα δέχεται το κοινό (θα πρέπει προηγουμένως να έχει δηλωθεί η επίσκεψη στο www.athineo.gr), ενώ σύντομα θα ξεκινήσει σεμινάρια μύησης, γνώσης και δημιουργίας για τους λάτρεις τους ζύθου. Αλλωστε και στην Ελλάδα μεγαλώνει το κύμα των οικοζυθοποιών που συναντάμε σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

AΘΗΝΕΟ: Ενα μουσείο μπίρας και ταυτόχρονα πρότυπο μικροζυθοποιείο γεννήθηκε στην Αθήνα | iefimerida.gr 1

Βγαίνοντας από τον παράδρομο του Κηφισού, στο parking της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ο επισκέπτης εισέρχεται στη συνέχεια σε έναν ισόγειο χώρο μίνιμαλ αισθητικής, με κυρίαρχα στοιχεία το ξύλο και το μαύρο χρώμα. Εκεί που πριν από 50 χρόνια η εταιρεία δημιούργησε το πρώτο της Ζυθοποιείο. Η εμπειρία της επίσκεψης επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις και αποκαλύψεις για την απίστευτη ιστορία ενός τόσο οικείου αλλά άγνωστου ποτού. Επίσης, οι επισκέπτες θα μπορούν να αποκτήσουν και μια... βιωματική εμπειρία ζυθοποίησης φτιάχνοντας τη δική τους μπίρα, να πειραματιστούν με τα συστατικά της, αλλά και να μάθουν τα πάντα για την ιστορία της. Οπως εξηγεί η Ελλη Παναγιωτοπούλου, υπεύθυνη εταιρικών σχέσεων της Aθηναϊκής Ζυθοποίας, στόχος του ΑΘΗΝΕΟ είναι η εκπαίδευση και ανάπτυξη της κουλτούρας της μπίρας.

AΘΗΝΕΟ: Ενα μουσείο μπίρας και ταυτόχρονα πρότυπο μικροζυθοποιείο γεννήθηκε στην Αθήνα | iefimerida.gr 2

Στο χώρο υπάρχει ένα microbrewery όπου παράγεται αφιλτράριστη μπύρα που φέρει τη διακριτική ετικέτα ΑΘΗΝΕΟ. Κάθε τόσο θα δοκιμάζονται νέες συνταγές -αυτή την εποχή βρίσκει κανείς μπίρα με μέλι και κόλιαντρο, 5% αλκοόλ, θολό χρυσοκίτρινο χρώμα, γεύση ελαφριά και γλυκόπικρη, φρουτώδης με οινώδεις νότες. Γενικά, θα παράγονται απαστερίωτες μπίρες, κυρίως Lager και Ale, με την προσθήκη εκλεκτών τοπικών προϊόντων, πλούσια αρώματα και έντονες γεύσεις, που θα παράγονται με 100% ελληνικό κριθάρι και ποικιλίες αρωματικών λυκίσκων. Κάθε εποχή θα έχει τη μπίρα της, αφού θα παράγονται εκεί, τέσσερις διαφορετικές γεύσεις μπίρας το χρόνο, ταιριάζοντας ουσιαστικά μια νέα γεύση σε κάθε εποχή: Άνοιξη και Καλοκαίρι ανοιχτόχρωμες, φρουτώδεις, δροσερές. Φθινόπωρο και Χειμώνας σκουρόχρωμες και έντονα αρωματικές. Οι μπίρες αυτές θα διατίθενται σε συγκεκριμένα κατανάλωσης, δεν προορίζονται για μαζική κατανάλωση.

AΘΗΝΕΟ: Ενα μουσείο μπίρας και ταυτόχρονα πρότυπο μικροζυθοποιείο γεννήθηκε στην Αθήνα | iefimerida.gr 3

Ο χώρος έχει βέβαια και μουσειακή λειτουργία: Η παγκόσμια ιστορία της μπίρας αναδεικνύεται μέσα από ένα μικρό αλλά έξυπνα δομημένο βίντεο, ενώ η ιστορικός και επιμελήτρια τέχνης Ιρις Κρητικού έχει την ευθύνη όχι μόνο του βίντεο αλλά και της έκθεση με αντικείμενα από το σύνολο των εγκαταστάσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Αντικείμενα που αντανακλούν τους ιστορικούς σταθμούς αυτής της πορείας και που ανακάλυψε και αρχειοθέτησε μετά από ένα γοητευτικό ταξίδι σε αυτές τις εγκαταστάσεις, ένα ταξίδι στην ιστορία, με τη βοήθεια και των επί δεκαετίες εργαζόμενων που έσπευσαν να φέρουν αντικείμενα και στοιχεία για την ιστορία της εταιρείας.

AΘΗΝΕΟ: Ενα μουσείο μπίρας και ταυτόχρονα πρότυπο μικροζυθοποιείο γεννήθηκε στην Αθήνα | iefimerida.gr 4

Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί αντίγραφα των γνωστών δοχείων απόλαυσης της μπύρας από την αρχαιότητα ως τον Μεσαίωνα, αλλά και η μικρή έκθεση «Ένα ποτήρι για το ΑΘΗΝΕΟ» στην οποία συμμετέχουν οι εικαστικοί: Ελένη Αγγέλου, Γιώργος Βορρές, Μάριος Βουτσινάς, Μαρία Γέρουλα, Δικαία Δεσποτάκη, Τζίνα Δημακοπούλου, Χάρης Λουρίδας, Μηνάς Μαυρικάκης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Γεωργία Μπλιάτσου, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Γεύσω Παπαδάκη, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Ειρήνη Τατάκη και Αθηνά Χατζή.

AΘΗΝΕΟ: Ενα μουσείο μπίρας και ταυτόχρονα πρότυπο μικροζυθοποιείο γεννήθηκε στην Αθήνα | iefimerida.gr 5

Ο κ. Ζωούλλης Μηνά, Διευθύνων Σύμβουλος Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, δήλωσε: «Το ΑΘΗΝΕΟ είναι ο χώρος που συναντιούνται η τέχνη της ζυθοποιίας, η μάθηση, η ψυχαγωγία και η δημιουργικότητα. Είναι μια ιδέα που γεννήθηκε από τους ανθρώπους μας και υλοποιήθηκε με πολλή αγάπη και μεράκι γι’ αυτό που εμείς, στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ξέρουμε πολύ καλά, την μπίρα. Πάνω από όλα όμως, είναι κάτι που θεωρούμε ότι οφείλουμε στους έλληνες καταναλωτές, που μας τιμούν εδώ και από πάνω 50 χρόνια με την εμπιστοσύνη τους: ένας χώρος που συγκεντρώνει ό,τι θα ήθελε να ξέρει κανείς για την μπίρα, από την ιστορία της, τη διαδρομή της στη χώρα μας, τους τύπους και τα είδη της, τα μυστικά της. Έτσι θεωρούμε ότι κάνουμε πράξη με τον καλύτερο τρόπο τη θέλησή μας να κάνουμε ακόμα περισσότερους καταναλωτές να αγαπήσουν την μπίρα».

AΘΗΝΕΟ: Ενα μουσείο μπίρας και ταυτόχρονα πρότυπο μικροζυθοποιείο γεννήθηκε στην Αθήνα | iefimerida.gr 6
AΘΗΝΕΟ: Ενα μουσείο μπίρας και ταυτόχρονα πρότυπο μικροζυθοποιείο γεννήθηκε στην Αθήνα | iefimerida.gr 7
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ