Ικανοποίηση της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης -Δεν θα τερματιστεί πρόωρα - iefimerida.gr

Ικανοποίηση της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης -Δεν θα τερματιστεί πρόωρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καμία πρόθεση δεν έχει η ΕΚΤ να τερματίσει πρόωρα το πρόγραμμα αγοράς κρατικής ομολόγων, καθώς είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματά του στην οικονομία και τον πληθωρισμό.

Αυτό τόνισε ο Ιβ Μερς, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, αναφερόμενος στην κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αρχίσει τον περασμένο Μάρτιο να αγοράζει κρατικά ομόλογα χωρών μελών της ευρωζώνης αξίας 60 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μηνιαία βάση, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία και να αντιστραφούν οι αποπληθωριστικές τάσεις.

«Βλέπουμε ότι σταματήσαμε τους αρνητικούς δείκτες του τραπεζικού δανεισμού και αρχίζουμε να έχουμε νέο δανεισμό στην οικονομία διαμέσου του τραπεζικού συστήματος», τόνισε ο Μερς μιλώντας σε ραδιοφωνικό δίκτυο του Λουξεμβούργου.

«Όμως επίσης βλέπουμε ότι έχουμε μια επίπτωση στον πληθωρισμό, διότι ταυτόχρονα υπάρχει κίνδυνος η Ευρώπη να ολισθήσει σε αποπληθωρισμό», πρόσθεσε, ενώ ανέφερε πως παρότι συγκυριακοί παράγοντες της οικονομίας επίσης έπαιξαν ρόλο, στην ΕΚΤ υπάρχει αρκετή ικανοποίηση γιατί λήφθηκαν τα κατάλληλα μέτρα, την κατάλληλη στιγμή.

Οικονομολόγοι είχαν εκτιμήσει ότι λόγω των πρώιμων θετικών επιπτώσεων ενδέχεται η ΕΚΤ να τερματίσει νωρίτερα από το Σεπτέμβριο του 2016 το πρόγραμμα της αγοράς ομολόγων, όμως ο Μερς απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο.

«Είχαμε βασίσει όλες τις προβλέψεις μας στην εκτίμηση ότι θα δούμε πως η ανάπτυξη θα αυξηθεί, ο πληθωρισμός θα φθάσει πιο κοντά στον στόχο, και αυτό θα συνέβαινε εάν αγοράζαμε (ομόλογα αξίας) €60 δισ. κάθε μήνα. Εάν σταματούσαμε τώρα, θα θέταμε υπό αμφισβήτηση την πρόβλεψή μας στο σύνολό της», εξήγησε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΤ αγορά ομολόγων Ιβ Μερς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ