Βαρουφάκης για ΦΠΑ: Οι δανειστές ζητούν πράγματα που δεν αποδέχονται στις χώρες τους - iefimerida.gr

Βαρουφάκης για ΦΠΑ: Οι δανειστές ζητούν πράγματα που δεν αποδέχονται στις χώρες τους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κυβέρνηση απαιτεί ισονομία για τον ΦΠΑ σε ευρωπαϊκή κλίμακα σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος σε νέες δηλώσεις του τόνισε πως οι δανειστές απαιτούν πράγματα που δεν αποδέχονται σε άλλες χώρες.

Σε δήλωσή του στα «Παραπολιτικά» και μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν εντός του κόμματος για τα νέα μέτρα που θέλει να πάρει η κυβέρνηση αντίθετα με όσα είχε υποστηρίξει την Πέμπτη στο συνέδριο του Economist, είπε ότι «Και σε άλλα θέματα, έτσι και στο θέμα του ΦΠΑ οι δανειστές συχνά απαιτούν πράγματα που δεν αποδέχονται στις χώρες τους. Είναι άξιο λόγου ότι επιμένουν σε εναρμονισμένους συντελεστές για τα νησιά του Αιγαίου και όχι για νησιωτικά συμπλέγματα άλλων κρατών μελών. Η κυβέρνηση και σε αυτό το θέμα απαιτεί ισονομία σε ευρωπαϊκή κλίμακα».

Με αυτή τη δήλωση ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έχει αποφασίσει να χαμηλώσει τους τόνους στο Eurogroup κλείνει θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά όχι μόνο για τώρα αλλά και για το μέλλον. Πάντως λίγες ώρες νωρίτερα στο συνέδριο του Economist, είχε αφήσει να φανεί ότι οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ θα αποφασιστεί από το φθινόπωρο και δεν θα αφορά τους μόνιμους κατοίκους των νησιών αλλά τους τουρίστες.

Σε ό,τι αφορά τώρα το ζήτημα της αποπληρωμής των χρεών των 27 δισ. που έχει η Ελλάδα στην ΕΚΤ, ο Βαρουφάκης δήλωσε χαρακτηριστικά «Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το υπουργείο Οικονομικών θα δανειστεί 6,7 δισ. από τους εταίρους με κάποιο τρόπο για να αποπληρώσει τα ομόλογα από το πρόγραμμα SMP που είχε δημιουργήσει ο κύριος Τρισέ το 2010-2011 τα οποία κρατάει η ΕΚΤ. Το υπόλοιπο ποσό που ανέρχεται στα 27 δισ. ευρώ θα πρέπει να αποπληρωθεί στο απώτερο μέλλον με την έκδοση ενός ομολόγου μακράς διαρκείας με την εγγύηση του ESM. Το ομόλογο αυτό στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην ΕΚΤ η οποία θα διαγράψει αυτομάτως τα προηγούμενα χρέη της χώρας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γιάνης Βαρουφάκης ΦΠΑ νησία ΕΚΤ Ελλάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ