Προς απολύσεις και αποζημιώσεις με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου - iefimerida.gr

Προς απολύσεις και αποζημιώσεις με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η σοβαρή εμπλοκή, λόγω νομικών παραμέτρων, που παρουσιάζει η εφαρμογή του προγράμματος της εργασιακής εφεδρείας σε συνδυασμό με την απαίτηση της Τρόικα για λύση εδώ και τώρα, είναι πολυ πιθανό να οδηγήσει την κυβέρνηση στη λύση των απολύσεων μέσω της άμεσης κατάργησης οργανισμών.

Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε ένα σοβαρό αδιέξοδο από την παράταση του οποίου διακυβεύεται αφενός η 6η δόση του δανείου και αφετέρου η εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου. Οι σημερινές συναντήσεις του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου με τους εκπροσώπους των δανειστών καθώς και όσες θα ακολουθήσουν έως τη νέα συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου το απόγευμα της Κυριακής είναι απολύτως καθοριστικές. Ειδικότερα μάλιστα αν δεν υιοθετηθεί το «ηπιο» σενάριο των συνταξιοδοτήσεων.

Ανεξαρτήτως του αν τα κυβερνητικά στελέχη πείσουν ή όχι για τον τελικό αριθμό όσων θα απολυθούν προκύπτουν διάφορα ζητήματα.

Για παράδειγμα είναι το πως θα αποζημιωθούν όλοι όσοι χάσουν τη δουλειά τους. Στο σημείο αυτό κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν τις δύο δυνατότητες που υπάρχουν: Η πρώτη είναι να καταβληθούν οι αποζημιώσεις τμηματικά και η δεύτερη να δοθούν οι αποζημιώσεις, όπως στην περίπτωση της Ολυμπιακής, σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Το άλλο ζήτημα είναι τι θα γίνει με τους απολυμένους σε σχέση με τα ασφαλιστικά τους ταμεία και τη συνταξιοδότησή τους. Αν δηλαδή θα αναγνωριστούν πλασματικά χρόνια ή αν θα επιτραπεί η κατ' εξαίρεση πρόωρη συνταξιοδότηση σε όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και δεν κατορθώσουν να βρουν άλλη εργασία.

Οπως αναφέρεται σε σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος» η χθεσινή πολύωρη σύσκεψη ήταν μία από τις πλέον «δύσκολες» συσκέψεις της κυβέρνησης που είχε ήδη λάβει τα μηνύματα από τους επικεφαλής της Τρόικα. Τα κυβερνητικά στελέχη (οι κύριοι Δημήτρης Ρέππας, Χάρης Καστανίδης, Γιώργος Κουτρουμάνης, Ντίνος Ρόβλιας, Χρήστος Πρωτόπαπας, Ηλίας Πλασκοβίτης και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου) προσήλθαν με συγκεκριμένες προτάσεις τους «φακέλους» τους - ταυτόσημες, σε γενικές γραμμές, με διαφορές και ερωτηματικά για τα ζέοντα πολιτικά και νομικά ζητήματα.

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατέληξαν σε δύο κύριες κατευθύνσεις:

Η άμεση κίνηση αφορά τη "λύση" της εργασιακής εφεδρείας 30 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αφενός με ηλικιακό κριτήριο (κοντά στη σύνταξη) και αφετέρου με κριτήριο που συνδέεται με τη θέση στην παραγωγή. Στην πραγματικότητα ανέλυσαν το ενδεχόμενο ένταξης στην εφεδρεία με τη δημιουργία ενός «προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος», για το οποία όμως τα στοιχεία των υπουργείων είναι επισφαλή.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ακούστηκαν πολλές «λεπτομέρειες» για νομικά και άλλα κωλύματα, που οδήγησαν τη συζήτηση και στα εναλλακτικά σενάρια, γεγονός που έφερε στο τραπέζι και τις απολύσεις. Οσοι ενταχθούν στην εφεδρεία θα λάβουν στην «έξοδο» αποζημίωση;

"Θα λάβουν όλα τα νόμιμα", είναι η φράση-κλειδί με πολλές νομικές ερμηνείες και διακλαδώσεις.

Ταυτόχρονα, όπως συμφώνησαν στη σύσκεψη, θα ξεκινήσει διαδικασία αξιολόγησης του συνόλου των υπηρεσιών και των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα (στενού και ευρύτερου), που όμως θα ολοκληρωθεί σε... βάθος χρόνου (μέχρι δύο έτη). Την ευθύνη της αξιολόγησης θα έχει η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τη συνεργασία τεχνοκρατών, ειδικών για θέματα εξυγίανσης Δημόσιας Διοίκησης και επικεφαλής στελέχους από τη Γερμανία (σχετική συζήτηση λέγεται ότι έγινε και στο πρόσφατο δείπνο Παπανδρέου -Μέρκελ και συνεργατών τους στο Βερολίνο). Είναι πασιφανές ότι η αξιολόγηση θα καταλήγει σε τακτά χρονικά διαστήματα σε εκθέσεις με εισηγήσεις για το πλεονάζον ή όχι προσωπικό ή για την κατάργηση υπηρεσιών κ.ά.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι επίσης το γεγονός ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει ως φαίνεται το «σενάριο» ένταξης στην εφεδρεία όσων προσλήφθηκαν τα τελευταία χρόνια εκτός ΑΣΕΠ. Και αυτό γιατί -όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη- το εν λόγω σενάριο συναντά πολλές δυσκολίες εφαρμογής και αντιπαραθέσεις περί κομματικών κριτηρίων...

Χρονοδιάγραμμα

Το «τελικό κείμενο», στο οποίο θα συμπεριληφθεί και το μισθολόγιο-βαθμολόγιο, θα αποτελέσει άμεσα σχέδιο νόμου που στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Εντός του Οκτωβρίου, δε, έχουν λάβει... σειρά για ψήφιση σχέδια νόμου (δεν έχουν ακόμη συνταχθεί) για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, τα κλειστά επαγγέλματα και τον προϋπολογισμό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ