Η Ολμπράιτ προκαλεί: Συνδέει την Ελλάδα με τα γεγονότα στα Σκόπια – Τι είπε για την ονομασία [βίντεο] - iefimerida.gr

Η Ολμπράιτ προκαλεί: Συνδέει την Ελλάδα με τα γεγονότα στα Σκόπια – Τι είπε για την ονομασία [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με προκλητικό τρόπο, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, Μαντλίν Ολμπράιτ, άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει σχέση με τα επεισόδια στα γειτονικά Σκόπια, ενώ αναφέρεται κυνικά στο θέμα της ονομασίας της FYROM.

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, σε εκδήλωση για τη Βοσνία και το μέλλον της στην Ευρώπη, η Ολμπράιτ ρωτήθηκε σχετικά (από τον γνωστό δημοσιογράφο Μεθόδιο Κολόσκι) και οι απαντήσεις της έδειξαν πολλά, για την αντίληψη συγκεκριμένων κύκλων στις ΗΠΑ σε σχέση με τα Βαλκάνια.

Η πρώην ΥΠΕΞ του Κλίντον, χαρακτήρισε την πολυετή διαμάχη Αθήνας-Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας ως «τρελό» ζήτημα.

«Το θέμα της ονομασίας της ΦΥΡΟΜ είναι από τα πιο τρελά ζητήματα διεθνών σχέσεων όλων των εποχών» είπε η Ολμπράιτ για να προσθέσει:

«Δεν έχω ιδέα τι θα γίνει. Όλοι αποκαλούν πλέον το κράτος Μακεδονία, αλλά αυτό είναι το μικρότερο από τα προβλήματα του».

Η πρώην αμερικανίδα ΥΠΕΞ προχώρησε ακόμη παραπέρα, κάνοντας έμμεση διασύνδεση της Αθήνας με τα πρόσφατα επεισόδια στα Σκόπια:

«Νομίζω πως τα πρόσφατα γεγονότα (σ.σ. εννοεί προφανώς τα επεισόδια στο Κουμάνοβο) είναι πολύ ανησυχητικά, οι εξτρεμιστικές ενέργειες, ο διαχωρισμός σε μικρά εθνικιστικά γκρουπ, η σχέση που έχει το Κόσσοβο και τι κάνουν οι Έλληνες γι' αυτό».

Επιπλέον, η Ολμπράιτ αναρωτήθηκε αν θα πρέπει ο ΟΗΕ να παρέμβει και πάλι στην περιοχή πριν να είναι πολύ αργά.

Οι πονηριές που κάναμε

Η πρώην αμερικανή ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και σε μερικές «πονηρές» παρασκηνιακές κινήσεις των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να μην υπάρξει διπλωματικό επεισόδιο στις συναντήσεις των αντιπροσωπειών Αθήνας-FYROM. Οπως είπε, υπήρξαν συγκεκριμένες μεθοδεύσεις, ώστε ο Γκλιγκόροφ να φτάσει στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών βραδινές ώρες, ώστε να μην βρίσκεται κανείς άλλος εκεί και ότι έβαψαν τους ιστούς των σημαιών, προκειμένου να μην μπορέσει να γίνει έπαρση ούτε της ελληνικής ούτε της FYROM. «Στους Έλληνες δεν άρεσε η σημαία της Μακεδονίας με τον ήλιο της Βεργίνας στη μέση» είπε η Ολμπράιτ.

Οργή του ελληνικού ΥΠΕΞ: Γελοία προπαγάνδα

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών τόνιζαν ότι «η γελοία και ανενδοίαστη προπαγανδιστική προσπάθεια εμπλοκής της Ελλάδας στα τραγικά γεγονότα του Κουμάνοβο, προκαλεί αποτροπιασμό και οργή». Χαρακτήριζαν δε «απαράδεκτες» τις «προσωπικές εκτιμήσεις» της κας Ολμπράιτ ως προς το ζήτημα της ονομασίας.

Στο βίντεο που ακολουθεί οι απαντήσεις Ολμπράιτ είναι από το 42'.00'' ως το 45'.00''

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ