Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν - Χριστόφιας: «Εμείς συνεχίζουμε» - iefimerida.gr

Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν - Χριστόφιας: «Εμείς συνεχίζουμε»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προκλητικό διάγγελμα Ερντογάν με θέμα την Κύπρο ανεβάζει και πάλι τη θερμοκρασία ενώ η Τουρκία εφαρμόζει λογική «Ιμίων» με άμεση διακοπή των ερευνών και από τις δύο πλευρές και σύσταση κοινού ταμείου. Μυστήριο αποτελεί η εμφάνιση ιταλικού ερευνητικού στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου-Τουρκίας ενώ χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανασκεύασε τις δηλώσεις Νούλαντ και στηρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες.

«Λάδι στη φωτιά» συνεχίζει να ρίχνει ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος σε διάγγελμά του προς τον τουρκικό λαό, ισχυρίστηκε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά, από το 2003, συμπεριφέρεται σαν να είναι η μοναδική διοίκηση στο νησί και υπογράφει στην ανατολική Μεσόγειο συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων περιοχών ευθύνης».

Ξεκινώντας από το ότι αμφότερες οι πλευρές στο νησί πρέπει να επωφεληθούν από κοινού και επί ίσοις όροις από τις φυσικές πηγές της Κύπρου, ο όρος που θέτουμε είναι, τα θέματα αυτά να παγώσουν μέχρι την επίλυση του Κυπριακού, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός. «Το αίτημά μας προς τις ενδιαφερόμενες χώρες και τη διεθνή κοινότητα είναι να μεταπείσουν τους Ελληνοκυπρίους», είπε και συμπλήρωσε ότι γνωστοποίησε ο ίδιος το αίτημα αυτό τόσο στον Πρόεδρο των ΗΠΑ όσο και στον ΓΓ του ΟΗΕ.

Παράλληλα, προσπάθησε να παρουσιάσει την Τουρκία σαν φιλειρηνική χώρα που επιζητεί λύσεις

«Δεν θέλουμε ένταση και προβλήματα. Θέλουμε να υπάρξει λύση το συντομότερο δυνατόν».

Αναφερόμενος στην πρόταση του Τουρκοκυπρίου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου σχετικά με τις έρευνες και την από κοινού αξιοποίηση των φυσικών πηγών, τη χαρακτήρισε «καλοπροαίρετη» ενώ διευκρίνισε ότι «τα έσοδα που θα προκύψουν από τις έρευνες αυτές δεν θα χρησιμοποιηθούν για αμυντικές δαπάνες. Είναι μία άκρως δημιουργική και δίκαιη πρόταση που συνιστά καλή ευκαιρία για τα ξεπέρασμα της κρίσης».

Στην ίδια γραμμή βρέθηκε και ο Τούρκος Υπουργός για θέματα ΕΕ ο οποίος επέκρινε τους Ελληνοκυπρίους ότι δυσφημούν την Τουρκία ενώ οι ενέργειες του «Πίρι Ρέις» αποτελούν αντίδραση.

«Ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, οι Ελληνοκύπριοι αρχίζουν ξαφνικά γεωτρήσεις. Δεν μπορούσαν να περιμένουν μερικούς μήνες; Μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων, όπως έγινε και με το ηλεκτρικό, δεν θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τους Τουρκοκυπρίους;», διερωτήθηκε.

Μυστήριο με ιταλικό ερευνητικό πλοίο

Σαν να μην έφτανε το ήδη τεταμένο κλίμα στην περιοχή, μια νέα εξέλιξη φέρνει νέα δεδομένα στις έρευνες φυσικού αερίου. Ιταλικό ερευνητικό-ωκεανογραφικό πλοίο με το όνομα OGS Explora εμφανίστηκε αρχικά ανοικτά του Ανεμουρίου και χθες το απόγευμα λίγο πιο ανατολικά, σε απόσταση 4 μιλίων από το λιμάνι της Αλάνιας, κοντά στην Αττάλεια. Το πλοίο φέρεται να αναχώρησε από την Ιταλία το βράδυ της 14ης Σεπτεμβρίου και κατέπλευσε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας.
Η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» παρατηρεί ότι τον περασμένο Μάρτιο η ισραηλινή κυβέρνηση είχε μισθώσει το ίδιο σκάφος για να διεξάγει έρευνες όσον αφορά στη δυνατότητα πόντισης αγωγών και καλωδίων.

Ανασκεύασε τις δηλώσεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μετά τη «γκάφα» της Βικτώρια Νούλαντ, εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, ανέφερε ότι η πρόταση για διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών στη διανομή των εσόδων από το φυσικό αέριο ενδιαφέρει τις ΗΠΑ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανασκεύασε τις δηλώσεις.

Κληθείς να ξεκαθαρίσει την αμερικανική θέση, ο εκπρόσωπος Μαρκ Τόνερ, αφού υποστήριξε αρχικά ότι ίσως κάποιες από τις δηλώσεις Νούλαντ ερμηνεύτηκαν αποσπασματικά, είπε: "Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες για ενέργεια.

Την ίδια στιγμή, επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μετά από διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Πέρα από την επίδοση διαβημάτων, ωστόσο, η κυπριακή κυβέρνηση δε θέλησε να δώσει έκταση στο θέμα, με την Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή να υποβαθμίζει τα σχόλια της κ. Νούλαντ ως μη προετοιμασμένη δήλωση των ΗΠΑ.

Αντ' αυτού, η κ. Κοζάκου Μαρκουλλή επανέλαβε την πάγια θέση ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού θα επωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι από το φυσικό αέριο.

«Χρειάζονται τουλάχιστον 5 χρόνια για να έχουμε έσοδα. Άρα υπάρχει πολύς χρόνος για να λυθεί το Κυπριακό», είπε «κλείνοντας το μάτι» στους Τουρκοκύπριους.

Συνάντηση Έρογλου-Χριστόφια

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, νέα συνάντηση έχουν σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των εντατικών συνομιλιών που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στη σημερινή συνάντηση οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν το κεφάλαιο της ασφάλειας, ενώ σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ την ερχόμενη εβδομάδα οι συνομιλίες «θα εισέλθουν σε μία νέα φάση».

Χριστόφιας: «Θα συνεχίσουμε τις έρευνες»

Σε ομιλία του στην εκδήλωση του ΑΚΕΛ για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε, «προφάσεις εν αμαρτίαις» τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις έρευνες στην ΑΟΖ ενώ τόνισε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν.

Αναφερόμενος στην επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, επανέλαβε τη δέσμευση για μια λύση που θα δώσει τη δυνατότητα στους Ελληνοκύπριους, στους Τουρκοκύπριους, στους Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους μαζί να οικοδομούν την κοινή τους πατρίδα σε συνθήκες μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ