Ποιοι θα βγουν κερδισμένοι από την «οικειοθελή περαίωση» - iefimerida.gr

Ποιοι θα βγουν κερδισμένοι από την «οικειοθελή περαίωση»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣΗ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ετοιμο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο «οικειοθελούς συμμόρφωσης» του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, αμελείς φορολογούμενοι θα έχουν την ευκαιρία να πληρώσουν μόνο τον φόρο για κάθε... αμαρτία απόκρυψης εισοδημάτων στο παρελθόν, χωρίς πρόστιμα ή προσαυξήσεις.

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ του euro2day.gr, η βασική διαφορά σε σχέση με τις κλασικές περαιώσεις του παρελθόντος είναι ότι αυτή τη φορά το υπουργείο Οικονομικών δεν θα ζητήσει ένα φόρο fix ανάλογα με τον τζίρο ή το πλήθος των χρήσεων, αλλά μόνο τον φόρο που αναλογούσε στο εισόδημα το οποίο δεν δηλώθηκε πλήρως ή μερικώς.

Το υπουργείο, προκειμένου να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία, θα δέχεται τόσο αρχικές όσο και τροποποιητικές δηλώσεις, για όσα χρόνια πίσω θέλει ο κάθε φορολογούμενος, αλλά με καταληκτική ημερομηνία υποχρέωσης υποβολής της δήλωσης την 31η Δεκεμβρίου 2014.

Από την «οικειοθελή συμμόρφωση» εξαιρούνται φορολογικές δηλώσεις οι οποίες υποβάλλονται με επιφύλαξη ή αφορούν ζημίες, δηλώσεις στοιχείων ακινήτων Ε9 και κατ' επέκταση το χαράτσι ακινήτων και ο ΕΝΦΙΑ. Όσον αφορά στην πληρωμή των φόρων, ορίζεται ότι ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει μέσα σε τρεις ημέρες από την υποβολή της αρχικής ή συμπληρωματικής δήλωσης τοn φόρο που αναλογούσε στο έτος απόκτησης του εισοδήματος.

Στις καινοτομίες της ρύθμισης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του euro2day, περιλαμβάνεται η πρόβλεψη ότι στο πρόγραμμα «οικειοθελούς συμμόρφωσης» ο φορολογούμενος θα μπορεί να ενταχθεί ακόμα και αν του έχει επιδοθεί φύλλο ελέγχου.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να ακυρωθεί μέσω της οικειοθελούς συμμόρφωσης ο έλεγχος επιχειρήσεων ο οποίος διενεργείται από τα Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου του ΣΔΟΕ για «βαριές» υποθέσεις οι οποίες μένει να διευκρινιστούν επακριβώς με τις κλασικές εγκυκλίους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ