Ντράγκι: Δεν θα διακόψω πρόωρα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης - iefimerida.gr

Ντράγκι: Δεν θα διακόψω πρόωρα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ΕΚΤ δεν πρόκειται να διακόψει πρόωρα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, διαβεβαίωσε ο Μάριο Ντράγκι, ενώ αρνήθηκε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν «φούσκες».


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε ακόμη ότι η αναστολή της ποσοτικής χαλάρωσης θα γίνει με ιδιαίτερη προσοχή, ενώ προειδοποίησε ότι η «εργαλειοθήκη» της ΕΚΤ θέλει ακόμη δουλειά. Ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης, σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον με περούσα στο ακροατήριο την Κριστίν Λαγκάρντ, επεσήμανε προς τους διαμορφωτές της νομισματικής πολιτικής ότι «η έξοδος από τις πολιτικές υπερεπάρκειας ρευστότητας πρέπει να γίνεται πολύ, πάρα πολύ προσεκτικά».

Οπως εξήγησε, όταν οι πολιτικές αυτές εφαρμόζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα καθίστανται «όλο και περισσότερο παγιωμένες» στο μυαλό των επενδυτών.

Προέβλεψε δε, ότι τα εργαλεία τα οποία θα χρησιμοποιεί το ευρωπαϊκό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα σε πέντε χρόνια από σήμερα θα είναι πολύ πιο ευρεία από αυτά που διέθετε πριν ξεσπάσει η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και πως η ΕΚΤ σε πέντε χρόνια από σήμερα θα βρίσκεται πιο κοντά στην κατάσταση των κεντρικών τραπεζών σε χώρες όπου επικρατεί οικονομική ομαλότητα.

«Η εξασφάλιση της σταθερότητας των τιμών αποτελεί ένα προαπαιτούμενο για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα» τόνισε ο Ντράγκι για να προσθέσει:

«Έπειτα από σχεδόν επτά χρόνια αλλεπάλληλων κρίσεων που εξασθένησαν την οικονομία, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά διστάζουν πολύ να αναλάβουν ρίσκα. Γι' αυτόν τον λόγο θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός πριν μπορέσουμε να πούμε ότι πετύχαμε τον στόχο της αναζωογόνησης της οικονομίας της ΕΕ».

Εξέφρασε, τέλος, την επιθυμία το πρόγραμμα αγορά κρατικών ομολόγων να συμβάλλει στην αύξηση των τιμών διαφόρων πόρων και στην τόνωση της εμπιστοσύνης αλλά και στην αύξηση των επενδύσεων και στην άνοδο του πληθωρισμού κοντά στο επίπεδο-στόχο της ΕΚΤ, κοντά στο 2%.
«Θα εφαρμόσουμε πλήρως το πρόγραμμα αγορών (ομολόγων και αξιογράφων) όπως είχαμε ανακοινώσει και, σε κάθε περίπτωση, έως ότου να δούμε μια σταθερή προσαρμογή του πληθωρισμού» επεσήμανε ο Ντράγκι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ