Νέος γύρος δηλώσεων ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα, ρήξη, εκλογές - iefimerida.gr

Νέος γύρος δηλώσεων ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα, ρήξη, εκλογές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που η ηγεσία της κυβέρνησης δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η συμφωνία με τους εταίρους έρχεται σύντομα, υπουργοί και κομματικά στελέχη το διαψεύδουν.


Κατρούγκαλος: Σε περίπτωση ρήξης πάμε σε δημοψήφισμα με πρόταση για «όχι»


Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελικά συμφωνία με τους δανειστές ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Όποιος διαπραγματεύεται πρέπει να έχει ως πιθανό ενδεχόμενο, απευκταίο αλλά πιθανό, και τη ρήξη», είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ωστόσο ότι «συντριπτικά περισσότερες πιθανότητες είναι να έχουμε συμφωνία».

Στη περίπτωση πάντως που τελικά υπάρξει ρήξη με τους εταίρους η προσφυγή σε δημοψήφισμα θεωρείται βέβαιη, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Mega.

Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θέλει να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα καλόπιστης διαπραγμάτευσης γιατί αυτήν ήταν η εκλογική εντολή που πήρε, όμως αποκάλυψε ότι «αν έχουμε ένα ultimatum που μας λένε αυτά που μας δώσατε δεν μας φτάνουν, εμείς θέλουμε αυτά και άλλα τόσα και άλλα τόσα, σε αυτή την περίπτωση αν εμείς θεωρήσουμε ότι αυτό ξεφεύγει από τα όρια εντολής που είχαμε, ξεφεύγει από τα όρια του ανεκτού συμβιβασμού, θα πούμε όχι. Σε περίπτωση που χρειαστεί να πούμε όχι, τονίζω ότι κατά τη γνώμη μου δεν είναι απλώς απευκταίο αλλά και απίθανο, θα πρέπει να θέσουμε το ερώτημα στον ελληνικό λαό με δημοψήφισμα και με την πρόταση του όχι».

Ερωτηθείς ποια θα είναι η επόμενη μέρα σε περίπτωση ενός «όχι» ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε: "Λέμε όχι και δοκιμάζουμε στο νέο πολιτικό περιβάλλον το οποίο θα έχει διαμορφωθεί να δούμε πώς θα αντεπεξέλθουμε». Πρόσθεσε πάντως πως «πάντοτε υπάρχει τρόπος να βρούμε ρευστότητα».

Ο ίδιος κράτησε αποστάσεις από τις «κόκκινες γραμμές» τονίζοντας ότι δεν είναι ιδεολογική εμμονή, αλλά η κυβέρνηση στοχεύει «να μην επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο οι αδύναμοι αλλά και να μην υπάρξουν υφεσιακά μέτρα».

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πάντως πως «η λογική λέει ότι θα έχουμε συμφωνία γιατί το να μην έχουμε συμφωνία είναι κακό και για τις δύο πλευρές. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι είμαστε ούτε δεδομένοι ούτε εκβιάσιμοι». Σχολιάζοντας τα περί συμβιβασμού επισήμανε ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται να λάβει μέτρα τα οποία δεν θα έπαιρνε υπό ομαλές συνθήκες, είναι, ωστόσο, όπως είπε, ανυποχώρητη σε αυτά που θέλει για την ελληνική κοινωνία.

Νταβανέλος: Οι κόκκινες γραμμές ξεθώριασαν - Να πάμε σε εκλογές

Για ρήξη και πρόωρες εκλογές κάνει λόγο σήμερα και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Νταβανέλος.
«Η συμφωνία της 20ής Φλεβάρη ήταν ένα σημαντικό λάθος, που προέκυψε από τον εγκλωβισμό στην προεκλογική αφήγηση» υποστηρίζει το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, Αντώνης Νταβανέλος, επικεφαλής της συνιστώσας «Διεθνιστική Εργατική Αριστερά» και μέλος του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα rproject.gr.


Διαβάστε αναλυτικά τι έγραψε ο Αντώνης Νταβανέλος:

«Έφτασε η στιγμή της αλήθειας για τον ΣΥΡΙΖΑ

Υπήρξαμε πολλοί που δεν συμμεριζόμασταν την «ευκολία» της προεκλογικής αφήγησης, που διευκόλυνε μεν τον δρόμο προς την κάλπη, αλλά μας έθετε μπροστά σε ένα κρίσιμο ερώτημα: είναι δυνατόν να αναπτυχθεί ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα αντιλιτότητας μέσα στο πλαίσιο ανοχής της ευρωζώνης και διά της διαπραγματευτικής μεθόδου με τους «θεσμούς» της;

Σήμερα γνωρίζουμε την απάντηση: Όχι. Η ΕΕ και το ΔΝΤ επιχειρούν να συντρίψουν τον ΣΥΡΙΖΑ χτίζοντας το δίλημμα: απόλυτη ενσωμάτωση ή άμεση ανατροπή; Το κάνουν για λόγους οικονομικούς, επειδή η αντιλιτότητα είναι ασύμβατη με τη σημερινή κυρίαρχη πολιτική. Το κάνουν επίσης για λόγους πολιτικούς, γιατί η Ευρώπη όφειλε να θωρακιστεί απέναντι στον κίνδυνο της «μετάδοσης» του μικροβίου ΣΥΡΙΖΑ-Podemos.

Η συμφωνία της 20ής Φλεβάρη ήταν ένα σημαντικό λάθος, που προέκυψε από τον εγκλωβισμό στην προεκλογική «αφήγηση». Δώσαμε τη δέσμευση της αποπληρωμής του χρέους «στο ακέραιο και εγκαίρως», παραιτηθήκαμε από «μονομερείς ενέργειες» με βάση το πρόγραμμά μας, που θα οικοδομούσαν μια στέρεα εργατική-λαϊκή συμμαχία γύρω από την κυβέρνηση της Αριστεράς. Δεν πήραμε τίποτα. Η «δημιουργική ασάφεια» λειτούργησε και λειτουργεί υπέρ των ισχυρών.

Μετά τις 20 Φλεβάρη, επιχειρήσαμε να αμυνθούμε με τις «κόκκινες γραμμές». Ήταν κατώτερες των δεσμεύσεών μας στη ΔΕΘ, που ήταν κατώτερες του συνεδριακού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα οι «κόκκινες γραμμές» ξεθωριάζουν: Στις ιδιωτικοποιήσεις –απέναντι στην εμβληματική σημαία του νεοφιλελευθερισμού– μιλάμε πλέον για τα έσοδα, για το πώς και πόσες δημόσιες επιχειρήσεις θα εκποιηθούν και όχι για το αν θα εκποιηθούν. Στο ζήτημα των φόρων θεωρούμε πλέον τον ΕΝΦΙΑ και τον ΦΠΑ ως «πεδία παραχωρήσεων» προς τους δανειστές και όχι ως ζητήματα βελτίωσης της ζωής των λαϊκών τάξεων, όπως προεκλογικά δεσμευτήκαμε. Στο Ασφαλιστικό εγγυόμαστε τις κατακτήσεις των «σήμερα συνταξιούχων» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αντιμεταρρύθμισης στις ασφαλιστικές προσδοκίες των μελλοντικών γενιών εργαζομένων. Στα εργασιακά, μετακινούμαστε από τη δέσμευση για αποκατάσταση της ισχύος των ΣΣΕ προς ένα νεφέλωμα των «βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών», όπως τις κατανοεί το ILO, με τον κίνδυνο να ανακαλύψουμε ότι συζητάμε για θεσμοθέτηση ενός νεοφιλελεύθερου κορπορατισμού (που ενσωματώνει ως κριτήρια στις ΣΣΕ τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανταγωνιστικότητα στην οικονομία...).

Είναι φανερό, για όποιον εξακολουθεί να θέλει να βλέπει, ότι έχουμε εγκλωβιστεί σε ένα καθοδικό σπιράλ: σε μια διαπραγμάτευση όπου σε κάθε φάση της υποχρεωνόμαστε να υπερασπίζουμε τον κόσμο μας, σε όλο και κατώτερο επίπεδο.

Είναι επίσης σαφές πού οδηγεί αυτή η κατηφόρα. Στο να μας υποχρεώσουν να υπογράψουμε εμείς το Μνημόνιο 3, τη συμφωνία που οι δανειστές ετοίμαζαν για συνυπογραφή με τους Σαμαρά και Βενιζέλο. Άλλωστε έχει ήδη διαφανεί και η χρονική στιγμή που θα επιχειρηθεί αυτή η ποιοτική κλιμάκωση της αντεπίθεσης των δανειστών: όταν η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να ζητήσει δανεισμό για να πληρώσει όχι πλέον τις δόσεις του χρέους, αλλά τους μισθούς και τις συντάξεις, τότε –εκτιμούν ότι– δεν θα έχει την πολιτική δύναμη για να διατυπώσει την παραμικρή αντίρρηση.

Η απόφαση να πληρώνονται μέχρι σήμερα τακτικά οι δόσεις –απόφαση που απορρέει από τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη– παρόλο που οι δανειστές δεν έδωσαν ούτε ένα ευρώ από τα υπεσχημένα και οφειλόμενα από τις παλαιότερες συμφωνίες, έχει εξαντλήσει επικίνδυνα τα αποθέματα του Δημοσίου, φέροντας πλέον την κρίσιμη στιγμή πολύ πολύ κοντά μας.

Οι πολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας στρατηγικής υποχώρησης -γιατί δεν θα είναι πλέον εφικτό να μιλά κανείς για «συμβιβασμό»- θα είναι άμεσες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δυνατόν να μετατραπεί σε κόμμα λιτότητας. Οι δανειστές δεν θα δεχθούν, μεσοπρόθεσμα, να παραμείνει ως εγγυητής της συμφωνίας η σημερινή κυβέρνηση. Θα απαιτήσουν να καταβληθεί και το πολιτικό κόστος της περιπέτειας μετά τις 25 Γενάρη, εκβιάζοντας για «διεύρυνση» της κυβέρνησης Τσίπρα και, σταδιακά, για μετεξέλιξή της σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή αλλιώς για ανατροπή της. Η πολιτική ενεργοποίηση του Γ. Στουρνάρα –με το όνειρο μιας αλά Παπαδήμος κυβέρνησης «ευρωπαϊκού τόξου»– πρέπει να αντιμετωπιστεί ως προειδοποίηση.

Από αυτόν τον φαύλο κύκλο υπάρχει διέξοδος, που όμως γίνεται όλο και πιο δύσκολη με κάθε εβδομάδα που περνάει σε απραξία, με κάθε δόση που πληρώνεται στους δανειστές: Στάση πληρωμών προς τους τοκογλύφους - μέτρα περιορισμού της «ελευθερίας» δραπέτευσης των κεφαλαίων - υλοποίηση των συνεδριακών αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες - φορολόγηση του κεφαλαίου και των πλουσίων για χρηματοδότηση μέτρων αντιλιτότητας - υποστήριξη αυτής της πολιτικής με κάθε αναγκαίο μέσον, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης με την ΕΕ και το ευρώ.

Μια τέτοια «τομή», που θα ήταν φυσιολογική μετά τις 25 Γενάρη, σήμερα θα πρέπει να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της αναβάπτισης στη λαϊκή εντολή. Σε εκλογές, υπό την προϋπόθεση της καθαρής παρουσίασης αυτών των επιλογών από την κυβέρνηση και της υποστήριξής τους από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, οι κρίσιμες αποφάσεις που έρχονται δεν είναι δυνατόν να ληφθούν από ένα κλειστό επιτελείο ανθρώπων, ακόμα και των καλύτερων προθέσεων. Το κόμμα, από την ΚΕ ως τις ΟΜ, πρέπει να κληθεί να αποφασίσει. Το κόμμα πρέπει να αντισταθεί στον κόντρα άνεμο που σηκώνεται όλο και πιο απειλητικά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ