Αυτές οι χώρες έχουν το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα -Σε άσχημη θέση η Ελλάδα [εικόνες] - iefimerida.gr

Αυτές οι χώρες έχουν το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα -Σε άσχημη θέση η Ελλάδα [εικόνες]

(EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ασιατικές χώρες έχουν το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο. Κι αν ένα κράτος θέλει να ενισχύσει το ΑΕΠ του, τότε σε αυτό τον τομέα πρέπει να επικεντρωθεί.

Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων αναφορά του ΟΟΣΑ για την Παιδεία, που περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη παγκόσμια κατάταξη για το σχολικό σύστημα που έχει γίνει ποτέ. Σε αυτό, οι ασιατικές χώρες καταλαμβάνουν την κορυφή της λίστας, ενώ οι αφρικανικές βρίσκονται στο τέλος.

Συγκεκριμένα, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Νότια Κορέα, Ταϊβάν και Ιαπωνία πήραν τους καλύτερους «βαθμούς». Η Γκάνα έχει το χειρότερο σχολικό σύστημα, ενώ και η Ελλάδα δεν τα πήγε ιδιαίτερα καλά. Η χώρα μας βρίσκεται μόλις στην 40η θέση στον κόσμο, ενώ σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι 29η.

Πατήστε στο χάρτη για να δείτε λεπτομέρειες για κάθε χώρα

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε σε πραγματικά παγκόσμια κλίμακα την ποιότητα της Παιδείας», ανέφερε ο Αντρέας Σλέισερ του ΟΟΣΑ, μιλώντας στο BBC. Η ανάλυση βασίζεται σε αποτελέσματα των τεστ στα μαθηματικά και τη φυσική, σε 76 χώρες.

«Στόχος είναι να δώσουμε σε περισσότερες χώρες, φτωχές και πλούσιες, τη δυνατότητα να συγκρίνουν τις επιδόσεις τους με τους ηγέτες στον τομέα, να ανακαλύψουν τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες τους και να διαπιστώσουν ποια είναι τα μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη από τη βελτίωση της ποιότητας των σχολείων».

Η Σιγκαπούρη αποτελεί το τέλειο παράδειγμα της προόδου που μπορεί να επιτευχθεί, όπως σημειώνει ο Σλέισερ. Από τα υψηλά επίπεδα αναλφαβητισμού που είχε στη δεκαετία του '60, τώρα βρίσκεται στην κορυφή.

«Αν μπεις σε μία ασιατική σχολική τάξη, θα βρεις δασκάλους που περιμένουν από όλους τους μαθητές να επιτύχουν. Αυτές οι χώρες είναι επίσης πολύ καλές στο να προσελκύουν τους πιο ταλαντούχους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε κάθε μαθητής να έχει πρόσβαση στους καλύτερους», εξηγεί ο Σλέισερ.

Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ έκανε και μία μελέτη για την την εκτιμώμενη ανάπτυξη του ΑΕΠ σε κάθε χώρα, με την προϋπόθεση ότι τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο και λαμβάνουν τη βασική εκπαίδευση.

Η έκθεση τονίζει τη σημασία του επιπέδου της Παιδείας ως ένα «ισχυρό προγνωστικό παράγοντα για τον πλούτο που θα παράγουν οι χώρες μακροπρόθεσμα». «Οι κακές πολιτικές και πρακτικές στην Παιδεία αφήνουν πολλές χώρες σε μία μόνιμη κατάσταση οικονομικής ύφεσης», τονίζεται ακόμη. Οπως σημειώνεται, η βελτίωση της Παιδείας θα παρείχε «μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη που θα είναι φαινομενικά».

Για παράδειγμα, αν όλα τα παιδιά στην Ελλάδα λάβουν τη βασική εκπαίδευση, τότε το ΑΕΠ της εκτιμάται ότι θα αυξηθεί 285%.

Πατήστε στο χάρτη για να δείτε λεπτομέρειες για κάθε χώρα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΟΣΑ Παιδεία σχολείο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ